Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΙΣΣΑΣ»
Επίσχεση για τα δεδουλευμένα

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες το πρωί οι ναυτεργάτες του πλοίου RO-RO (αυτοκινητάδικο) «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΗΜΝΙΩΤΙΣΣΑ» που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Κερατσινίου, καθώς η ναυτιλιακή εταιρία «ΣΑΟΣ» του εφοπλιστή Μανούσου παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία εδώ κι ένα χρόνο περίπου και δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα.

Συγκεκριμένα, ενώ το πλοίο είναι ποντοπόρο φορτηγό (μεγαλύτερη κατηγορία), ο εν λόγω εφοπλιστής εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) Μεσογειακών φορτηγών (μικρότερη κατηγορία) με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες, όλο αυτό το διάστημα, να έχουν μικρότερες απολαβές σε σχέση με την προβλεπόμενη ΣΣΕ και ο εφοπλιστής να καρπώνεται παράνομα ακόμη περισσότερη υπεραξία.

Οι ναυτεργάτες του πλοίου, έχοντας στο πλευρό τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, απαιτούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ να παρέμβουν και να καταβληθούν η διαφορά των δεδουλευμένων από την ημέρα ναυτολόγησης των ναυτεργατών σύμφωνα με τη ΣΣΕ του 2005 ποντοπόρου φορτηγού πλοίου, οι αμοιβές έξτρα εργασιών καθώς και αμοιβή για τη μεταφορά εύφλεκτων υλικών συν 10%.

Επιπρόσθετα, στο... βυθό έπεσε τόσο η εκβιαστική προσπάθεια του εφοπλιστή, αργά το απόγευμα, να απαιτήσει από τον κάθε ναυτεργάτη ξεχωριστά να του δηλώσει αν συμφωνεί με την επίσχεση εργασίας όσο και ο ελιγμός - στον οποίο κατέφυγε - για την καταβολή των οφειλομένων αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί με την προϋπόθεση να τερματιστεί άμεσα η κινητοποίηση και το πλοίο να ξεκινήσει για τον εμπορικό του προορισμό. Το πλήρωμα, μετά από Συνέλευση που πραγματοποίησε πάνω στο πλοίο, αποφάσισε πως μόνο μετά την καταβολή των οφειλομένων θα επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ