ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισοδιακή ανάδειξη υποψηφίων της «Φατάχ»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Διεκόπη, τελικά, η διαδικασία ανάδειξης, διά μέσου εσωκομματικής ψηφοφορίας, υποψηφίων βουλευτών της «Φατάχ» ενόψει των εκλογών του Γενάρη, σε τέσσερις από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Λωρίδας της Γάζας. Η διαδικασία αναβλήθηκε επ' αόριστον μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν ένοπλοι, εισβάλλοντας σε εκλογικά τμήματα και τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να διεξαχθεί, σήμερα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ στη Δυτική Οχθη, όπου ολοκληρώθηκε, τις περισσότερους ψήφους συγκέντρωσε ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι.

Στο μεταξύ, τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στη Χεβρώνα όπου μαθητές διαπληκτίστηκαν, για πολλοστή μέρα, με Ισραηλινούς στρατιώτες μπροστά σε οδόφραγμα ενώ άγνωστος πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό κατά ισραηλινού φυλακίου, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Εντός Ισραήλ, εντείνεται η φημολογία ότι ο Σιμόν Πέρες ετοιμάζεται να συνταχθεί με το κόμμα του Αριέλ Σαρόν.

Αναγκαία η αλληλεγγύη

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, στις 29 Νοέμβρη, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, με σκοπό να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη και τη βαρβαρότητα, η οποία συνεχίζεται δίχως όρια, θα βρίσκεται, σήμερα Τρίτη 29 Νοέμβρη, στα παρακάτω κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, όπου θα μοιράσει ενημερωτικό υλικό και θα συγκεντρώσει υπογραφές για τον τερματισμό της κατασκευής του «Τείχους της Ντροπής»:

Στην Αθήνα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, 2 μ.μ. - 5 μ.μ. και στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή στις 11 π.μ., όπως και σε κεντρικό σημείο της Νίκαιας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα αναβολή της δίκης Χουσεΐν

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αναβλήθηκε για την επόμενη βδομάδα η συνέχεια της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν και επτά ακόμη συνεργατών του, εξαιτίας, όπως ανακοινώθηκε, της ανάγκης να βρεθεί συνήγορος για τον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος δεν αποδέχτηκε το δικηγόρο που διορίστηκε. Παρ' όλα αυτά, από τη χτεσινή ημέρα της διαδικασίας δεν έλειψαν η ένταση και οι καταγγελίες.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο για τη συμπεριφορά των φρουρών του, χαρακτηρίζοντάς τους «ξένους, εγκληματίες, κατακτητές». Υποστήριξε ότι του αφαίρεσαν τις σημειώσεις του, τα χαρτιά και τα στυλό του, και ότι τον υποχρέωσαν να ανέβει δύο ορόφους σιδηροδέσμιος σε πόδια και χέρια. Τη στιγμή που ο πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι «θα κάνει συστάσεις στην αστυνομία» και ο Χουσεΐν απέδιδε χαρακτηρισμούς στους φρουρούς, διεκόπη αιφνιδίως και η τηλεοπτική μετάδοση της δίκης.

Τη διαδικασία παρακολούθησε και ο Αμερικανός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ράμσεϊ Κλαρκ, που ορκίστηκε συνήγορος του Χουσεΐν. Εκτός του Κλαρκ, στην υπερασπιστική ομάδα συμμετέχουν και 2 άλλοι ξένοι: ο Κουβεϊτιανός Ισαμ Αζάουι και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Κατάρ, Ναγκίμπ Νουάιμι.

Στο μεταξύ, δύο Βρετανοί υπήκοοι ινδικής καταγωγής και 1 Ιρακινός σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο που μετέφερε σιίτες προσκυνητές δέχτηκε επίθεση ενόπλων νοτίως της Βαγδάτης. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, επανέλαβε ότι υπάρχει σαφής οδηγία να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ Βρετανοί πολίτες. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 5.000 - 10.000 Βρετανοί μουσουλμάνοι μεταβαίνουν στο Ιράκ για προσκύνημα. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι αγνοούνται 2 Καναδοί, 1 Αμερικανός και 1 Βρετανός, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Κόντρα πολλών κινήτρων

«Στο Ιράκ, σήμερα, γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συχνά χειρότερες από ό,τι στην περίοδο Χουσεΐν» κατήγγειλε, σε συνέντευξή του στον «Ομπζέρβερ» ο Ιρακινός πρώην «πρωθυπουργός», σιίτης, Ιγιάντ Αλάουι. Μάλιστα, κατονόμασε ως «κέντρο του κακού το υπουργείο Εσωτερικών» και παραδέχτηκε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαβρωθεί από ακραία στοιχεία που λειτουργούν αυτόνομα και εκδικητικά κυρίως κατά σουνιτών».

Ο «Πρόεδρος» Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί αντέδρασε έντονα μιλώντας για «ανοησίες».

ΡΩΣΙΑ
Εκλογές στην Τσετσενία

Εκλογές για το Κοινοβούλιο της Τσετσενίας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 27/11 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής η συμμετοχή σ' αυτές έφτασε το 67,7% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Με καταμετρημένους τους ψήφους σε 215 από τα 430 εκλογικά τμήματα, προηγείται το φιλοκυβερνητικό κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας με 61%, ακολουθεί το ΚΚΡΟ με 12%, η Ενωση Δεξιών Δυνάμεων με 10,8%, η Ευρασιατική Ενωση με 4,2%, το Γιάμλποκο με 3,3%, η Ρόντινα με 2,8%, το ΦΔΚΡ με 1,7% και η Λαϊκή Θέληση με 1,2%.

Ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α' αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τσετσενία σημείωσε τα εξής:

«Για λόγους κατανοητούς η Τσετσενία είναι μια περίπλοκη περιοχή σ' ό,τι αφορά τη διεξαγωγή προεκλογικής καμπάνιας και γενικότερα πολιτικής δουλιάς. Το καλό αποτέλεσμα του ΚΚΡΟ στη Δημοκρατία της Τσετσενίας είναι ένας σημαντικός δείκτης ανάπτυξης του ΚΚΡΟ.

Υπάρχει σημαντική αύξηση σε σχέση με το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών του 2003, όταν εκεί είχαμε λάβει μόλις το 1,77%, ενώ τώρα πάνω από 12%. Η αιτία είναι νομίζω ότι όλο και περισσότερο ο λαός της Τσετσενίας βλέπει τη διαφορά αυτής της ζωής με τη ζωή που είχε στα σοβιετικά χρόνια, τη φιλία, τη δημιουργικότητα, την καλή ατμόσφαιρα. Ενώ σήμερα γνωρίζει την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την καταστροφή. Ομως αυτή δεν είναι η μόνη αιτία.

Σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται τώρα εκλογές, το ΚΚΡΟ δίνει το βάρος όχι στη διαπίστωση της κατάστασης, αλλά σε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής, σε συγκεκριμένες ενέργειες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΚΟΥ.- Η «πορτοκαλί» αντιπολίτευση στο Αζερμπαϊτζάν επιμένει στην προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Νοέμβρη. Η συγκέντρωσή της το Σάββατο κατεστάλη βίαια από την αστυνομία, γεγονός που «καταδίκασε» η διπλωματία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Αλίεφ έχει επανειλημμένως πει ότι δε θα «ανεχθεί» το ενδεχόμενο άλλης μιας «βελούδινης επανάστασης».

ΠΕΚΙΝΟ.- 134 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 87 αγνοούνται από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της βορειοανατολικής Κίνας. Διασώστες απεγκλώβισαν 70 άτομα. Στο μεταξύ, σεισμός 5,7 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Κίνα το Σάββατο κόστισε 15 ζωές, εκατοντάδες τραυματισμούς και την κατάρρευση 8.072 κτιρίων. Τέλος, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «αντιμετωπίστηκε» το πρόβλημα με τη διαρροή βενζολίου στην πόλη Χαρκίν.

ΠΙΟΝΓΚ-ΓΙΑΝΓΚ.- Κατασκεύασμα «καθαρού ψεύδους», που εντάσσεται στο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του «Κόμματος Εργατών Κορέας», χαρακτήρισε χτες εκπρόσωπος της ΛΔ Κορέας βίντεο που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα απ' το δίκτυο CNN με τον ισχυρισμό πως εικόνιζε εκτελέσεις αντιφρονούντων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Δέκα νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες γκρεμισμένα σπίτια άφησε πίσω του ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το νότιο Ιράν και κυρίως το νησί Κεσμ. Οι προσπάθειες παροχής βοήθειας και καταγραφής των ζημιών συνεχίζονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρότυπο η ΠΓΔΜ

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.- Εύσημα στο πολυεθνοτικό μοντέλο Αλβανών και Σλαβόφωνων της ΠΓΔΜ και ρόλο «σημαντικού παρατηρητή» στην Αλβανία μοίρασε το Σαββατοκύριακο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι.

Ειδικότερα, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοσφι, ο Αχτισαάρι είπε πως το «πολυεθνοτικό μοντέλο» της ΠΓΔΜ (που οικοδομήθηκε με τη συμφωνία της Οχρίδας που οδήγησε το 2001 στον τερματισμό των επιθέσεων Αλβανών αυτονομιστών) «είναι πολύ καλό παράδειγμα» που θα αποτελέσει «βάση» πάνω στην οποία θα επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε πως κατά τις επικείμενες συνομιλίες θα δοθεί έμφαση και στα λεγόμενα κριτήρια περί ασφάλειας, δημοκρατίας κ.λπ. στο Κοσσυφοπέδιο (τα οποία επί της ουσίας δεν εφαρμόζονται), αλλά και στην «έννομη τάξη».

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία και τις συναντήσεις του με την αλβανική ηγεσία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο είχε (εμμέσως πλην σαφώς) αναθέσει στα Τίρανα «σημαντικό... αλλά όχι πρωταγωνιστικό ρόλο παρατηρητή» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Και ο Αχτισαάρι κατέληξε πως για την αλβανική ηγεσία το καλύτερο είναι «να παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση, να είναι διαθέσιμη και να στηρίζει τις προσπάθειες» για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ξεπλένουν» το έγκλημα πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια εξαιρετικά χλιαρή ανακοίνωση εξέδωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης (μαριονετών) του Αφγανιστάν, αντιδρώντας στην ανακοίνωση (Σάββατο) ότι οι στρατιώτες του αμερικανικού στρατού που έκαψαν τις σορούς μαχητών Ταλιμπάν -πράγμα που απέδειξε ρεπορτάζ από «ενσωματωμένο» εικονολήπτη του αυστραλιανού δικτύου SBS - δεν αντιμετωπίζουν ποινική ούτε πειθαρχική δίωξη, παρά μόνο το ενδεχόμενο επίπληξης. Η πράξη αυτή των Αμερικανών στρατιωτικών, που ανήκουν σε μονάδα «ψυχολογικών επιχειρήσεων» (psyops), σύμφωνα με το πόρισμα «έρευνας» των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, έγινε για ...«λόγους υγιεινής».

Το αφγανικό ΥπΕξ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ο αμερικανικός στρατός δε θα έπρεπε να είναι τόσο επιεικής». Και προσθέτει: «Η καύση των νεκρών είναι εντελώς αντίθετη προς τις ισλαμικές και αφγανικές παραδόσεις... (μια τέτοια ενέργεια) δε θα πρέπει να επαναληφθεί ποτέ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Βάσει της συνθήκης της Γενεύης η βεβήλωση των σορών νεκρών -όπως και τα βασανιστήρια που έχουν καταγραφεί σε πολλές φυλακές του Αφγανιστάν, όπως και η σύληση του Κορανίου στο Γκουαντάναμο - αποτελεί έγκλημα πολέμου. Το γεγονός αυτό παρασιωπάται χωρίς κανένα πρόβλημα, με άλλοθι το μόνο παραθυράκι που υπάρχει στη συνθήκη, την καύση για λόγους... υγιεινής, παρά το ότι οι εικόνες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι δεν είναι έτσι. Το γεγονός εντείνει τα αισθήματα απέχθειας και οργής του πληθυσμού έναντι των Αμερικανών κατακτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ