ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Στο δρόμο κρίνεται η αλήθεια

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»

Δημήτρης Χαντζόπουλος

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Σε όχι και τόσο «ανύποπτες» εποχές, μακρινές ναι, ο Μπρεχτ, όχι μόνο δίδασκε τους περίφημους 5 τρόπους για να πεις την αλήθεια, αλλά και αξίωνε από τους γραφιάδες που δήλωναν ότι στέκονται στο πλευρό των αδυνάτων να αποκαθιστούν την αλήθεια. Είχε, μάλιστα, κάνει πολύ συγκεκριμένο το παράδειγμα για το πώς γίνεται η αποκατάσταση της αλήθειας.

Το ρεπορτάζ, για παράδειγμα, που εκβιάζει με μείωση κατά 50% του ελληνικού στόλου, κρύβει την αλήθεια. Ο ελληνόκτητος στόλος των πάνω από 500 κόρους πλοίων είναι 3.700 πλοία. Αν βάλεις και τα κάτω από 500 κόρους φτάνει στα 6.000 πλοία. Οταν οι εφοπλιστές λένε ότι από τα μόνο 700 πλοία που διατηρούν υπό ελληνική σημαία, θα κρατήσουν τελικά τα 300, αν δε μειωθεί και σ' αυτά ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών από 12 σε 6, δεν προκύπτει μείωση του στόλου κατά 50%, γιατί ο στόλος είναι 3.700 πλοία. Ηδη δεν είναι ελληνικός. Οταν δεν το επισημαίνεις, δε λες την αλήθεια. Οπως δε λες την αλήθεια, όταν δε σημειώνεις ότι οι εφοπλιστές μόνο παίρνουν από τη «σημαία». Κάθε υποδομή στα λιμάνια πληρώνεται απ' όλους τους άλλους εκτός από τους εφοπλιστές. Ασε το ποιανού δουλιά, ποιοι θαλασσοπνιγμένοι έχτισαν τον κατά τ' άλλα «ελληνικό στόλο».

Οταν παρουσιάζεις τον Λάτση, περίπου βασανισμένο, γιατί η «επένδυσή» του πέρασε από χίλια κύματα, κρύβεις πολλές αλήθειες. Δε ζητάμε να θυμηθείς ποιος ήταν ο μαυραγορίτης της σταφίδας τον καιρό της μεγάλης πείνας της κατοχής. Ούτε ποιος έπαιρνε τζάμπα το νερό από την Τροιζήνα κι έφερνε πίσω το βαπόρι φορτωμένο πετρέλαιο. Αλλά όταν έχεις - με τα στοιχεία που εσύ παραθέτεις - καραμπινάτο το σκάνδαλο της αρπαγής δημόσιας γης που προοριζόταν για εργατική κατοικία, πάει πολύ να κλαις για την «επένδυση» που πέρασε από χίλια κύματα.

Ετσι και με την «ενότητα της αριστεράς». Οταν οι ίδιοι σου δηλώνουν ότι τους ενώνει το αντι-ΚΚΕ, δεν μπορείς να μην το σημειώνεις. Οταν τη μια μέρα γράφεις άρθρα επί άρθρων για τη διαγραφή Κορτζίδη που πήγε ευθέως ενάντια στο κόμμα του, δεν μπορείς την άλλη μέρα να προβάλλεις ως δικαιολογημένη τη διαγραφή Κουράκη που σε τελευταία ανάλυση για την ίδια με σένα κεντροαριστερά παλεύει κι αυτός. Οταν αναπαράγεις τη συκοφαντία ότι το σύστημα χρειάζεται το ΠΑΜΕ, ότι είναι εικονικοί σύμμαχοι οι αγρότες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, αποκαλύπτεσαι. Σ' αυτό που πάντα ήσουν. Μη γράψουμε την κακιά τη λέξη, εσύ καταλαβαίνεις...

Ας γίνει ξανά καθαρό: Κεράκι στην πρεσβεία δε θα ανάψουμε, «ναι» στα ναρκωτικά δε θα πούμε, ύμνους στην ΕΕ δεν πρόκειται να ακούσετε από το ΚΚΕ, δε θα νομιμοποιήσουμε κανέναν «κοινωνικό διάλογο» και δε θα σπεύσουμε να ανακαλύψουμε σε καμιά κυβερνητικά επιδοτούμενη ΜΚΟ συμμάχους. Η 14 του Δεκέμβρη κοντά είναι. Εκεί, για μια ακόμα φορά, οι εργάτες θα κρίνουν ποιος συμμαχεί με ποιον και γιατί.


Ο ΑΘΩΟΣ ΛΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΟΧΟ ΚΚΕ

ΛΑΔΙ ΟΛΟΙ (ΛΑΤΣΗΣ - ΟΕΚ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ): «Η επένδυση αυτή πέρασε από "χίλια" κύματα, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας η οριστική μεταβίβαση της έκτασης όπου κτίστηκε το The Mall στη Lamda Development. Θυμίζουμε ότι το εμπορικό κέντρο αποτελεί μέρος της επένδυσης του ομίλου Λάτση που περιλαμβάνει και το Χωριό Τύπου (οικιστικό συγκρότημα Ηλιδα) και γραφειακό συγκρότημα. Οι εγκαταστάσεις αδειοδοτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αρχικός ιδιοκτήτης μέρους της έκτασης ήταν εταιρεία του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία αγοράστηκε από τη Lamda μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η εν λόγω εταιρεία είχε αρχικά συνάψει προσύμφωνο αντιπαροχής με τον ΟΕΚ» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»: «Ολη μου η πολιτική πορεία δείχνει άνθρωπο σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων (...) τα κόμματα της αριστεράς θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τη στάση τους αλείφουν βούτυρο στο ψωμί του Παπαγεωργόπουλου» (ο Γ. Μπουτάρης στα «ΝΕΑ»).

Ο «ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΚΟΡΤΖΙΔΗ»: «Δε συμπεριλαμβάνεται πλέον στη δημοτική ομάδα της "Θεσσαλονίκης των Πολιτών και της Οικολογίας" ο Ανδρέας Κουράκης (...) κινήθηκε αυτόνομα και σε αντίθεση προς τις πολιτικές αποφάσεις της Κίνησης οι οποίες αποδοκίμαζαν από την πρώτη στιγμή αυτή τη συμμετοχή, λέει η απόφαση» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ: «Ακόμα πιο τολμηρά (...) θα κινηθεί η ΚΕΔΑ (...) θα επισημαίνονται οι διαφορές με την ηγεσία του ΚΚΕ στην οποία επιρρίπτονται οι ευθύνες για τη διατήρηση της διαίρεσης των αριστερών δυνάμεων, που ωφελεί μόνο τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού (...) την πρωτοβουλία της ΚΕΔΑ επικρότησε ο Αλέκος Αλαβάνος (...) χαρακτήρισε την πρωτοβουλία πολύ σημαντική (...) "γιατί όλο και μεγαλύτερος αριθμός κομμουνιστών καταλαβαίνει ότι η γραμμή της διάσπασης του αριστερού και εργατικού κινήματος ή της διαμόρφωσης κάποιων εικονικών εταίρων μόνο και μόνο για να θεμελιωθεί αυτή η διάσπαση είναι μία γραμμή την οποία θέλει και στηρίζει το σύστημα, την οποία χρειάζεται το σύστημα"» (το τετράστηλο ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ να απαντήσουν οι εργαζόμενοι

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Οι αυξήσεις, οι φόροι και ο ανασχηματισμός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανατροπή σκηνικού στο λιανικό εμπόριο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): «Ορχήστρα διαπλοκής» νέμεται τη ΔΕΗ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Τα «λαμπρά» κόλπα του Λάμπρου

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Κόλπο 600 εκατομμυρίων ευρώ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΙΖΝΕΣ Καραμανλή στην Κίνα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ για γονικές παροχές και μεταβιβάσεις

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΕΛΑΣΗ κολοσσών στην αγορά

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρη αγορά στις Πολεοδομίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΓΚΛΗΜΑ διαρκείας στα γήπεδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΥΛΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα φως και νερό το 2006

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ μέχρι τέλους Δεκεμβρίου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.019 ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ μονίμων καθηγητών

PRESS line: Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ από τη Δαμανάκη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ισότιμα 500 ευρώ και 500 εκατομμύρια ευρώ

«Αυτά τα χρήματα της ανάπτυξης κάπου πάνε. Πάνε στον μέσο Ελληνα πολίτη. Μπορεί να μην πηγαίνουν αναλογικά σε όλους το ίδιο, ασφαλώς έτσι είναι, αλλά πάνε στον μέσο Ελληνα πολίτη» (ο Γ. Αλογοσκούφης στο ΒΗΜΑ).

Τυφλοί είναι;

«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ψηφοφόροι της ΝΔ αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα με τους χαμηλοσυνταξιούχους που πρόσκεινται σε άλλα κόμματα και τα 12 ευρώ αύξηση στο ΕΚΑΣ ή τα 17 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ δε φθάνουν ούτε για "ζήτω" για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Θα μπορούσαν να σφίξουν τα δόντια και να κάνουν υπομονή αν έβλεπαν μια προσπάθεια δικαιότερης κατανομής των βαρών. Μέχρι στιγμής δεν τη βλέπουν» (ο Γ. Τράγκας στη ΧΩΡΑ).

Πότε δεν ήταν «ταξικός»;

«Είναι ένας προϋπολογισμός που δε δίνει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας ούτε απαντά στα αιτήματα της κοινωνίας. Είναι καθαρά ένας ταξικός προϋπολογισμός που μεγεθύνει τα ήδη οξυμένα κοινωνικά προβλήματα» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Ε, όχι και «ελληνικός»

«Θα μειωθεί στο 50% ο ελληνικός στόλος. Ο Ε. Εμπειρίκος, πρόεδρος του Committee, επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης, τα πλοία υπό ελληνική σημαία θα μειωθούν σε 300 από 700 που είναι σήμερα (...) ο εφοπλισμός επιθυμεί μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτικών που είναι υποχρεωμένα να απασχολούν τα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία. Το Committee προτείνει μάξιμουμ έξι Ελληνες στη γέφυρα και τη μηχανή, ενώ σήμερα υπάρχει η υποχρέωση να υπάρχουν 10 με 12 Ελληνες ναυτικοί, πράγμα το οποίο κρίνεται οικονομικά ασύμφορο» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ