ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Θέλει δουλιά κι έχει κόστος το «κάθε μέρα»

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Να παγώσεις στο άγγελμα ότι τζάμπα 5.110 μερόνυχτα, 122.640 ώρες, 7.358.400 λεπτά, φρόντιζες καλύτερα απ' τα μάτια σου το αγγελούδι, για να πάει στο τέλος άκλαφτο; Με σένα, μάλιστα, υπεύθυνο, γιατί, λέει ο αρμόδιος κυβερνητικός, δε διάλεξες τον καλό γιατρό!

`Η, να πάρεις φόρα και να το κάνεις «καλοκαιρινό», σε μια ύστατη έκρηξη οργής - εκδίκησης για τα μυαλά σου, που τα 'χουν ήδη κολλημένα στα κάγκελα;

Οι ψύχραιμοι θα απαντήσουν: Τίποτα απ' τα δυο.

Κι όμως, κάτι πρέπει να κάνεις. Ηδη, οι διάδοχοι του προηγούμενου δημίου, σε φτύνουν, θυμίζοντάς σου πως χειροκροτούσες τον Παπανδρέου, όταν μίλαγε για «ρετιρέ». «Σκάσε, είναι δική σου επιλογή», σου λένε. Κι αναφέρονται σε εργασιακές κατακτήσεις, που έχουν αίμα πίσω τους, πολύ αίμα. Αυτός που σκότωσε το αγγελούδι στο σχολείο κι αυτός που σου λέει «κοίτα την πάρτη σου, τους επόμενους αφορούν τα νέα μέτρα», είναι ο ίδιος. Και χτες, που σου μιλούσαν για «ρετιρέ», ένας ήταν.

Την ώρα, που, για να υπερασπίσεις τη χτεσινή ψήφο σου, συγκατανεύεις στο «ευημερούμε», ενώ από αυτό που σου λείπει γεμίζεις το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας, γίνεσαι ένα μ' αυτόν που βάζει συρματόπλεγμα γύρω απ' το σπίτι σου. Νιώθεις ασφάλεια; Τον δικό σου γιο θα βρεις αύριο πυροβολημένο σ' αυτό το συρματόπλεγμα.

Την ώρα που χειροκροτάς την Μπακογιάννη, επικροτώντας το «ρεπορτάζ» που μιλά για «μείωση τελών», ενώ σου έρχεται κάθε χρόνο και πιο ακριβό το μάζεμα των σκουπιδιών, ταυτίζεσαι μ' αυτόν που επίσης σε δουλεύει ψιλό γαζί, την ώρα που «ανακαλύπτει» πως στα ασφαλιστικά ταμεία και την Υγεία «λείπει προσωπικό». Δεν έχεις μάθει ακόμα πως πρέπει να λείπει πάντα προσωπικό, για να μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να εμφανίζεται ως σωτήρας;

Μια άσκηση είναι και η μνήμη. Δεν ασκείσαι, θα πάθεις ό,τι καθένας που δεν κατάλαβε πότε υψώθηκαν τα τείχη γύρω του. Καλές οι έστω εκ των υστέρων διαπιστώσεις για τη λάσπη. Δε φτάνουν, όμως... Πόσο μάλλον, όταν ο αντίπαλος σου θυμίζει πως η καλύτερή σου στιγμή ταυτίζεται με την ιδιότητα του Κνίτη*. Μερικά πράγματα δεν πάνε με το κομμάτι. `Η είσαι «όλον» ή είσαι αλλού.

*γράφει ο Στάθης Σ., χτες, πως όταν ζήτησε ένα ευρώ συμβολικά για τον Κένταυρο που ζωγράφισε ως υποψήφιο σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, γύρισε κάποιος Π. Γράββαλος και τον ρώτησε: «ως πότε θα είστε Κνίτης, κ. Στάθη;».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΚΑΓΚΕΛΑ - ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ»

ΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ: «Το 2005 αναδεικνύεται ως η χρονιά των τραπεζών! Τα πιστωτικά ιδρύματα παρουσίασαν αύξηση ρεκόρ στα κέρδη τους που αποδίδεται είτε στην ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων είτε στα κρυφά χαράτσια που επιβάλλουν στους πελάτες τους. Δεν είναι μάλιστα διόλου τυχαίο ότι το 10% των κερδών των τραπεζών προέρχεται από τις προμήθειες που εισπράττονται στα γκισέ» (η επισήμανση από τη Β. Κεχαγιά στα «ΝΕΑ»).

ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ: «Μείωση των τελών κατά 50% για τους πολύτεκνους και αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού για τις υπόλοιπες κατηγορίες αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας για τα δημοτικά τέλη του 2006» (η είδηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΣΚΟΠΙΜΗ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: «Το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ έφθασε η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ και περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι παραμένουν ανασφάλιστοι. Την ίδια στιγμή τα ελεγκτικά κέντρα ουσιαστικά υπολειτουργούν ενώ οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αποτελούν τροχοπέδη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων (...) αγκάθι για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αποτελούν οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθώς 3.220 από τις 12.098 οργανικές θέσεις δεν έχουν καλυφθεί» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΡΕΠΠΑΣ: «Και στο "αυτό μας έλειπε" της Σοφίας Αλιμπέρτη εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος - μόνο στην Αννίτα Πάνια δεν έχει βγει ακόμη. Στον Γιώργο Οικονομέα εμφανίστηκε με τη σειρά του ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος όπως και ο υπουργός του όπου δει στούντιο μπαίνει. Υπουργείο Απασχόλησης το λένε τελικά το υπουργείο τους, ή υπουργείο Τηλεοπτικής Απασχόλησης;» (η ερώτηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ: «Η ύπαρξη ακατοίκητων σπιτιών προκαλεί για καταλήψεις από αστέγους ή κληρωθέντες που απορρίφθηκαν λόγω μη προσκόμισης των δικαιολογητικών. Για την αποτροπή των εν λόγω φαινομένων το χωριό θα είναι περιφραγμένο με 7 χιλιόμετρα συρματόπλεγμα ενώ στις εισόδους θα γίνεται έλεγχος εισόδου με άνοιγμα των πορτ-μπαγκάζ. Κι αυτό για να μην περάσουν οι "καταληψίες"» (το ρεπορτάζ για το Ολυμπιακό Χωριό στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δήμοι και Νομαρχίες ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ αντιλαϊκών επιλογών

PRESS time: Θάνατος 14χρονης πάνω στο θρανίο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΣΥ γηρασμένο με ανεπάρκεια σε νοσηλευτές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ σε ασθενείς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΣΥ ΠΩΣ γέρασες...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΟΒΟΝΤΑΙ τα προνόμια σε 8 ΔΕΚΟ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΒΡΟΧΗ» ΑΥΞΗΣΕΩΝ στις λαϊκές αγορές

ΤΑ ΝΕΑ: Θησαυρίζουν από τα κρυφά χαράτσια

ΕΘΝΟΣ: ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ Νο2 για το παραδικαστικό κύκλωμα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΡΓΙΟ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ του «βρώμικου χρήματος»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σύγχυση στο ταμπλό με τις τιμές των μετοχών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση... Παλαιοκρασσά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΡΥΠΑ 345 εκατομμύρια ευρώ στις Ασφαλιστικές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 3 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ «ανοίγουν» 1.879 καλές θέσεις

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 7.129 θέσεις σε Δημόσιο, νοσοκομεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ

Η ΑΥΓΗ: Νέφος εκλογολογίας

Η ΝΙΚΗ: Δώρο στους μεγάλους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα παιδί ...πέταξε στ' άστρα

«Η 14χρονη Δανάη, μαθήτρια των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου, ένιωσε μια μικρή δυσφορία. Απείχε από το μάθημα της Γυμναστικής, που ήταν την πρώτη ώρα και μετά το διάλειμμα μπήκε ξανά στην τάξη για τα Μαθηματικά. Η δυσφορία έγινε μια ξαφνική αδιαθεσία και το παιδί λιποθύμησε. Ο γυμναστής του σχολείου έτρεξε μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές και διαπίστωσε ότι δεν είχε σφυγμό. Το κοριτσάκι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εκλήθη το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που έφθασε στο σχολείο ύστερα από 15 λεπτά. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, δεν υπήρχε ούτε ένας απλός αναπνευστήρας, ούτε κάποιο καρδιοτονωτικό φάρμακο. Ουσιαστικά, το παιδί πέθανε αβοήθητο» (το ρεπορτάζ στην «PRESS time»).

Επικαλούνται τον ...δάσκαλο

«Οι αλλαγές που μεταβάλλουν άρδην το εργασιακό τοπίο και αφαιρούν τα προνόμια από τα "ρετιρέ" της εργασίας (όπως τα είχε βαπτίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου) είναι η καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής πολιτείας (αυτές οι τομές έπρεπε να είχαν γίνει ήδη από τη δεκαετία του 1980, οπότε και πρωτοδιαπιστώθηκε το πρόβλημα) στην αφαίμαξη του ελληνικού λαού, ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι έβαζε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να χρηματοδοτήσει τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Για κάθε φίδι

«Η πολυτέλεια της σιωπής απέναντι στα φίδια δεν επιτρέπεται... Αν επιτρέψεις στον εαυτόν σου αυτό που βαθιά θέλει (να μην απαντήσει στη λάσπη δηλαδή) η συκοφαντία μπορεί να εγγραφεί, να πιάσει τόπο, κι όταν για άλλα σπουδαιότερα προσπαθήσεις, να προσπαθείς επί ματαίω...» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Τι έχει να ψάξει η Ιστορία...

«Ο άνθρωπος που είχε αποδυθεί σε μια ομολογία - χείμαρρο ενώπιον της ανακρίτριας και την οποία ανακάλεσε λίγο αργότερα επιλέγει να προβεί στη δήλωση αυτή ("διαχωρίζω τη θέση μου από τους λοιπούς συγκατηγορούμενούς μου") τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η υπόθεση εισάγεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων» (το ρεπορτάζ για τον Παύλο Σερίφη στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ