ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΕΓΕΣ
Οι «νεκροθάφτες» του συνεταιριστικού κινήματος

Η αρνητική κατάσταση στους συνεταιρισμούς μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα

Η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε χτες η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της κορυφαίας αυτής συνεταιριστικής οργάνωσης, θα ταίριαζε καλύτερα αν ήταν μνημόσυνο... Γιατί απλούστατα οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού οδήγησαν το συνεταιριστικό κίνημα στη διάλυση και την ανυποληψία. Κι αν αναλογιστεί κανείς τι θα έπρεπε να είναι το συνεταιριστικό κίνημα και πώς το έχουν καταντήσει κάτι κύριοι σαν τον Τζανέτο Καραμίχα, δε γίνεται να μην οργιστεί και να μην παλέψει να μπει τέρμα σε αυτή την κατάντια.

Βέβαια, χτες στην εκδήλωση - που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή - δόθηκε βάρος στη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων και επίδειξης φιλοαγροτικού ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση. Ομως η κυβέρνηση είναι αυτή, που μέσω της ΑΤΕ κλείνει την «Ομοσπονδία» στη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζει να πουλήσει μια από τις λίγες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, τη «ΡΟΔΟΠΗ». Και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και τους συνεταιρισμούς στο μαρασμό. Και στο θέμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής οι πρασινογάλαζοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ λειτουργούν ως μηχανισμός προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού. Με το αζημίωτο βέβαια...

Αλλά η μεγαλύτερη ντροπή στη χτεσινή εκδήλωση ήταν η ομιλία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα. Οι απόψεις του, όπως «...να αποκαταστήσουμε το ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών ως φορέων συλλογικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας που ανήκουν στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα», αποτελούν το λιγότερο προσβολή για το συνεταιριστικό κίνημα! Και αν ο πρόεδρος και η υπάρχουσα διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ θέλουν κάτι τέτοιο, να παραιτηθούν και να πάνε να «συνεταιριστούν» με όποια ιδιωτικά συμφέροντα θέλουν. Οχι όμως να το κάνουν αυτό κατέχοντας τις καρέκλες της ΠΑΣΕΓΕΣ. Γιατί οι συνεταιρισμοί δεν είναι για ξεπούλημα, ούτε για να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρίες, που καμία σχέση δε θα έχουν με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η χτεσινή ομιλία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ συνέπεσε πλήρως με το χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι όπως έδιναν τα διαπιστευτήριά τους στην προηγούμενη κυβέρνηση, το ίδιο κάνουν και με τη σημερινή: Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να διαδραματίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ «σημαντικό ρόλο στη Νέα Εποχή», αλλά και να «έχει λόγο και ρόλο καθοριστικό στις αναγκαίες προσαρμογές», η ηγεσία της έδωσε με μεγάλη της χαρά καταφατική απάντηση.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

Αναγκαία η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο Αχ. Κανταρτζής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας τις δυσμενείς αλλαγές στον αγροτικό τομέα της χώρας ελέω νέας ΚΑΠ, οι οποίες προωθούν τη συγκέντρωση του γεωργικού κεφαλαίου στα χέρια των λίγων, προσθέτοντας ταυτόχρονα: «Αλλη θα ήταν η κατάσταση αν η ηγεσία του συνεταιριστικού και του συνδικαλιστικού κινήματος αντιστεκόταν σε αυτές τις επιλογές και έμπαινε μπροστά στους αγώνες. Η νέα ΚΑΠ που διαμορφώθηκε με την ενδιάμεση αναθεώρηση είναι πλέον η χαριστική βολή». Ο Αχ. Κανταρτζής ανέφερε επίσης ότι τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ από κοινού επιχειρούν να εξωραΐσουν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο χορό τις ηγεσίες των συνεταιριστικών οργανώσεων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων. Τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμα και σήμερα θα μπορούσαν να ανακουφιστούν οι αγρότες, να αμβλυνθούν οι συνέπειες, εάν θα υπήρχε ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα που θα προχωρά σε συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους για να αντιταχθεί σε αυτές τις επιλογές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι ένας άλλος προσανατολισμός, που θα δώσει μια άλλη πνοή, το σταμάτημα της άμεσης ή έμμεσης σύνδεσης με το επιχειρηματικό κεφάλαιο που έχει αντίθετα συμφέροντα, να μη μετατραπούν οι συνεταιρισμοί σε ΑΕ που το πάνω χέρι θα έχουν οι μεγαλοαγρότες, ο εκδημοκρατισμός της λειτουργίας τους και η εκλογή των διοικήσεών τους με απλή αναλογική».

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Θηλιά 63, 5 δισ. ευρώ

Με το ιλιγγιώδες ποσό του 1,2 δισ. ευρώ το μήνα φουντώνει ο δανεισμός των νοικοκυριών

Μέρα με τη μέρα φουντώνει, ολοένα και περισσότερο, η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ένα από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, η οποία αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (Σεπτέμβρης 2005), τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά είχαν απογειωθεί στα 63,5 δισ. ευρώ από 48,9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη του 2004. Σε απόλυτα μεγέθη ο όγκος του δανεισμού αυξάνει με 1,2 δισ. ευρώ το μήνα και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης φτάνει στο 30%, σχεδόν δέκα φορές πάνω από τον τιμάριθμο. Με αυτά τα δεδομένα, η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες αναμένεται να πλησιάσει το 37% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005. Είναι απόλυτα φανερό ότι η υπερχρέωση μαζί με την τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν περάσει στο «κόκκινο» (με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Η αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων πρόκειται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ντόπιες τράπεζες θα βρουν τη δικαιολογία να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις των δόσεων για τα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, τα οποία επηρεάζουν το σύνολο των καταναλωτικών δανείων και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων.

Η εικόνα της υπερχρέωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Σεπτέμβρη 2005 που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι η παρακάτω:

  • Τα κάθε είδους δάνεια των νοικοκυριών φτάνουν στο ιλιγγιώδες ύψος των 63,5 δισ. ευρώ (48,9 δισ. το Σεπτέμβρη του 2004), παίρνοντας αύξηση 30%. Στα ποσά αυτά υπολογίζονται και οι λεγόμενες «τιτλοποιήσεις δανείων», οι οποίες βέβαια συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι του χρέους των νοικοκυριών.
  • Στεγαστικά δάνεια: Εφτασαν τα 41,3 δισ. ευρώ (από 31,8 δισ. πέρσι) με ποσοστό αύξησης 30%. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που συλλέγονται από μεσιτικά γραφεία, το α΄ τρίμηνο του 2005 οι ανατιμήσεις κατοικιών στην περιοχή της Αθήνας έφτασαν σε 6,6% και στις λοιπές αστικές περιοχές (β΄ τρίμηνο 2005) σε 11,5%.
  • Καταναλωτικά δάνεια: Ξεπετάχτηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ (από 15,7 δισ. το Σεπτέμβρη του 2004) με ποσοστό αύξησης 31%. Η εξέλιξη αποδείχνει τη διογκούμενη οικονομική δυσπραγία των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία επιχειρούν να τα φέρουν βόλτα με τραπεζικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Ο τραπεζικός δανεισμός των επιχειρήσεων φτάνει σε 69,3 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,9%. Νοικοκυριά μαζί με επιχειρήσεις χρωστούν 132,8 δισ. ευρώ.

ΠΟΕ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Θυσία οι αγρότες για τις νέες αγορές...

Απόλυτη ευθυγράμμιση με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον αρμόδιο Επίτροπο σε θέματα εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον ΠΟΕ και το «γύρο της Ντόχα», επέδειξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Χάρης Παπαστάμκος, μιλώντας εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ.

Θέσεις που αποδεικνύουν ότι το κυβερνών κόμμα επικροτεί και υιοθετεί τις παραχωρήσεις της ΕΕ, οι οποίες ουσιαστικά ξεπουλάνε τη γεωργία, καταστρέφοντας έτσι τους μικρομεσαίους αγρότες και προσφέροντάς τους θυσία στο βωμό του ανοίγματος των αγορών στα ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα.

Αλλοθι για τα μέτρα που προτείνονται, στο Γύρο της Ντόχα, προκειμένου να ανοίξουν οι αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών - βλέπε Ινδία, Βραζιλία, κλπ. - η ωφέλεια των χωρών αυτών. Επιχείρημα - μύθος, το οποίο διαψεύδει και ο Γύρος της Ουρουγάης, που η ολοκλήρωσή του, επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο δεν ωφέλησε τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά τις άφησε φτωχότερες και καταχρεωμένες...

Σύμφωνα με το Χ. Παπαστάμκο, η ΕΕ έχει πετύχει αξιόλογες διαπραγματεύσεις στον τομέα της γεωργίας, που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος, ενώ έκανε λόγο για τα αναμφισβήτητα οφέλη που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση του γύρου της Ντόχα, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη...

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Π. Μάντελσον, εξέφρασε τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για νέες αγορές, που θα του επιτρέψουν επενδύσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή του, αναφερόμενος στην ανάγκη για μείωση των δασμών, στις συναλλαγές με τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στα περαιτέρω βήματα προόδου που πρέπει να σημειωθούν στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ