ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι υπεύθυνοι του αδιεξόδου «αλληλοκαρφώνονται»

Ανοιχτό παράθυρο για τη συνέχιση της λειτουργίας της υπερκορεσμένης χωματερής Α. Λιοσίων από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Ολοι γνώριζαν (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό τη διοίκηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο αργά ή γρήγορα θα φτάσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τώρα όλοι αυτοί προσπαθούν να «νίψουν τα χέρια τους», πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, προσπαθώντας να κοροϊδέψουν το λαό, που κινδυνεύει να μείνει με τα σκουπίδια έξω από την πόρτα του, με το επαπειλούμενο κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων επ' αόριστον.

Μετά τον ΕΣΔΚΝΑ που έριξε τις ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ για το κλείσιμο της χωματερής, τη σκυτάλη πήρε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος με ανακοίνωσή του προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει τελικά έγκριση στον ΕΣΔΚΝΑ να επεκτείνει το θάψιμο των σκουπιδιών στην υπάρχουσα χωματερή, εγκρίνοντας «περιβαλλοντικούς όρους» - που έχουν συνταχθεί βέβαια «στο πόδι» - ύστερα από σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κατσιγιάννη με τους εκπροσώπους του ΕΣΔΚΝΑ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το υπουργείο του είναι υπεύθυνο μόνο για τις χωροθετήσεις και όχι για τα υπόλοιπα (μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή και λειτουργία των νέων ΧΥΤΑ), «ξεχνώντας» ότι όλα αυτά είναι υποχρέωση του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη. Ο υπουργός επίσης δηλώνει πως «είναι απαράδεκτο ότι ολόκληρο το Λεκανοπέδιο επί τόσες δεκαετίες έμεινε με ένα χώρο ΧΥΤΑ, αυτόν των Ανω Λιοσίων», χαρακτηρίζοντάς το ως «πρώτο εγκληματικό λάθος». Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον υπουργό ότι το μόνο κόμμα που έλεγε πάντα ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός αυτό ήταν το ΚΚΕ, ενώ την ίδια στιγμή τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και η ΤΕΔΚΝΑ και ο ΕΣΔΚΝΑ, που διευθύνονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να παραμείνει το Θριάσιο ο μοναδικός σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου.

Επίσης, ο υπουργός κατηγορεί τον ΕΣΔΚΝΑ (σ.σ. αυτόν της τρικομματικής συμμαχίας), ότι ενώ οι προηγούμενοι περιβαλλοντικοί όροι για το ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων έληγαν στις 31 Οκτώβρη κατέθεσε αίτηση με ελλιπή στοιχεία για την τροποποίησή τους μόλις στις 27 Οκτώβρη.

Τέλος, εμπαίζοντας τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, ισχυρίζεται ότι «φτάνουμε στην ώρα που επιτέλους το Λεκανοπέδιο ξεφεύγει από την ομηρία τού ενός και μοναδικού ΧΥΤΑ», την ώρα που όλοι ξέρουν ότι οι εισηγήσεις στο ΣτΕ - με ευθύνη και του ΥΠΕΧΩΔΕ - για τους δύο άλλους ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική είναι αρνητικές και ότι τα απορρίμματα πάλι θα κατευθύνονται στο Θριάσιο, δηλαδή στο ΧΥΤΑ Φυλής!

Αδιέξοδο και στη λυματολάσπη

Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο βρίσκεται και το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας.

Συγκεκριμένα: Από τη μια έχουμε ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία εγκαλεί την ΕΥΔΑΠ ότι οι εργασίες για τη μεταφορά της από το νησί εκτελούνται χωρίς έγκριση από τη Νομαρχία και άρα είναι παράνομες, αλλά και επικίνδυνες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργατών. Από την άλλη, έχουμε τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και της κυβέρνησης, στο ίδιο το Σουδάν για τη μεταφορά της εκεί με πλοίο, με αποτέλεσμα όλα να να δείχνουν πως η όλη επιχείρηση «ναυαγεί».


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ολο και περισσότεροι υπό διωγμό

Αύξηση των συλλήψεων μεταναστών στη χώρα μας αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οπως ανακοινώθηκε χτες σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων το «οκτάμηνο 2004 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο και παραμονή 25.393 αλλοδαποί, ενώ το οκτάμηνο 2005, 40.933, ήτοι αύξηση 61,2%». Η ημερίδα είχε θέμα: «Αντιρατσιστικός χάρτης στην Αστυνομία. Επαγγελματική αναβάθμιση - προοπτική των Αστυνομικών». Παράλληλα, οι απελάσεις των συλλαμβανομένων αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους ήταν 14.222 το 2003 και 15.168 το 2004. Στοιχεία που δείχνουν ότι το κυνηγητό των μεταναστών στη χώρα μας συνεχίζεται με «πλούσια λεία», τη στιγμή που χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους. Αλλωστε, η όλη διαδικασία απαιτεί μια σειρά εγγράφων που είναι δύσκολο έως αδύνατο για πολλούς μετανάστες να τα μαζέψουν.

Συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ πρότειναν για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων την ...εντονότερη παρουσία την Αστυνομίας στις γειτονιές των μεταναστών για την απόκτηση καλών σχέσεων και εμπέδωση της παρουσίας της πριν δημιουργηθούν τα γκέτο και οι εκρηκτικές συνθήκες τύπου Γαλλίας, τη διευκρίνιση της διαδικασίας απελάσεων, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και δημιουργία κέντρων υποδοχής, την ενημέρωση του προσωπικού της ΕΛΑΣ για στερεότυπες αντιλήψεις, την ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, την εμπέδωση του κώδικα δεοντολογίας και ειδική αναφορά στη συμπεριφορά των αστυνομικών έναντι των αλλοδαπών.

  • Στην ημερίδα συζητήθηκαν μέτρα επαγγελματικής αναβάθμισης του αστυνομικού προσωπικού και ειδικότερα το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Από την ΠΟΑΣΥ προτείνεται όπως, το χαμηλόβαθμο προσωπικό να έχει στο εξής τη δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης με βάση τα προσόντα που διαθέτει, την υπηρεσιακή του απόδοση και τα έτη υπηρεσίας, τα οποία θα κρίνονται -αξιολογούνται από υπηρεσιακά συμβούλια. Τονίστηκε ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει να είναι ορθολογικά και αναλογικά δίκαιο για όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας. Προτείνεται δε να διαμορφωθεί ως εξής: ενσωμάτωση των τακτικών επιδομάτων, κατώτερος εισαγωγικός μισθός του αστυφύλακα 1.300 ευρώ, να θεσμοθετηθεί αμοιβή (ωρομίσθιο) για εργασία πέραν του πενθημέρου, για την εργασία τις Κυριακές - εξαιρέσιμες - αργίες - νυκτερινά.

ΣΑΜΟΣ
Προκλητική συγκάλυψη των ξυλοδαρμών

Το «γρίφο» των ξυλοδαρμών, που καταγράφονται στο κέντρο κράτησης προσφύγων της Σάμου, καλούνται να λύσουν οι αρχές... Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, ο Λιβανέζος Αμπντέλ Χαμίντ Ζακάρια, 29 χρόνων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε αναπηρικό καροτσάκι και σε άθλια κατάσταση, μετά από άγριο ξυλοδαρμό που είχε υποστεί. Το περιστατικό καταγγέλλεται από μαζικούς φορείς της Σάμου, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι ξυλοδαρμοί και οι απόπειρες αυτοκτονίας πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό στο κέντρο κράτησης. Στο κέντρο αυτό, που στεγάζεται στο άθλιο κτίριο του Καπνοκοπτηρίου, ζουν 150 άνθρωποι σε απάνθρωπες συνθήκες.

Μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας μαζικών φορέων του νησιού στον τοπικό αστυνομικό διευθυντή. Οταν, όμως, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Σάμου, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου και της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες επισκέφτηκαν την περασμένη Δευτέρα την εισαγγελέα υπηρεσίας, η τελευταία, όπως καταγγέλλουν με χτεσινή τους ανακοίνωση, καταφέρθηκε κατά των φορέων και των δελτίων Τύπου που είχαν εκδώσει, επικαλούμενη επικοινωνία της με τον αστυνομικό διευθυντή Σάμου, ο οποίος - όπως είπε η ίδια - της διαμαρτυρήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμιση εκ μέρους των φορέων. Μάλιστα, παραλλήλισε τη δράση του λαϊκού κινήματος με τις εκπομπές του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και τα «τηλεδικαστήρια». Παράλληλα, αναφέρουν πως «λαϊκές οργανώσεις, καθόλα νόμιμες και με πλούσια προσφορά στον τόπο και κύρος στη σαμιακή κοινωνία, λοιδορούνται, γιατί τόλμησαν να ασκήσουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της δημόσιας κριτικής προς υπηρεσίες του κράτους και αναφοράς για πρόβλημά τους στη δικαστική εξουσία».

Οι μαζικοί φορείς ζητούν για το θέμα της κακοποίησης του πρόσφυγα να διαταχθεί ιατροδικαστική έκθεση και εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες ξυλοδαρμού του, να επισπευστούν οι εργασίες για την κατασκευή του κέντρου υποδοχής προσφύγων, να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός μηχανισμός (γιατροί, νοσηλευτές, δικηγόρος κ.ά.), να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και επαφής των μαζικών φορέων στο χώρο κράτησης για ηθική και υλική ενίσχυσή τους και να τηρούνται όσα προβλέπουν οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η θέση που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Δημόσια Τάξη και η Δικαιοσύνη, τους θέτει εκ προοιμίου στο απυρόβλητο και εκτός δημόσιας κοινωνικής κριτικής.


Από αύριο το Εφετείο για τη «17 Ν»

Αρχίζει αύριο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η σε δεύτερο βαθμό δίκη της «17 Ν». Σ' αυτήν θα υπάρχουν 17 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 13 είναι κρατούμενοι. Πρόκειται για τους Α. Γιωτόπουλο, Δ. Κουφοντίνα, Σ. Ξηρό, Β. Τζωρτζάτο, Χ. Ξηρό, Η. Κωστάρη, Π.Τσελέντη, Θ. Σερίφη, Σ. Κονδύλη, Β. Ξηρό, Ν. Παπαναστασίου, Κ. Καρατσώλη, Δ. Γεωργιάδη, όπως και για τους Κ. Τέλλιο, Π. Σερίφη, Γ. Σερίφη και Αγγελική Σωτηροπούλου.

Η δίκη αυτή θα είναι διαφορετική από την πρωτόδικη διαδικασία. Οι καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά και οι διενέξεις μεταξύ των κατηγορούμενων θα επηρεάσουν τις τακτικές υπεράσπισης. Η αντιπαράθεση Β. Τζωρτζάτου - Δ. Κουφοντίνα έχει πάρει δημόσιο χαρακτήρα, ενώ ο Α. Γιωτόπουλος επιμένει πως δεν έχει καμιά σχέση με τη «17 Ν». Στη δημόσια αυτή αντιπαράθεση έχουν ακουστεί χαρακτηρισμοί, όπως «συνεργασία με τις διωκτικές αρχές», αλλά και «προδοσία συντρόφων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ