Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι υπεύθυνοι του αδιεξόδου «αλληλοκαρφώνονται»

Ανοιχτό παράθυρο για τη συνέχιση της λειτουργίας της υπερκορεσμένης χωματερής Α. Λιοσίων από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Ολοι γνώριζαν (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό τη διοίκηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο αργά ή γρήγορα θα φτάσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τώρα όλοι αυτοί προσπαθούν να «νίψουν τα χέρια τους», πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, προσπαθώντας να κοροϊδέψουν το λαό, που κινδυνεύει να μείνει με τα σκουπίδια έξω από την πόρτα του, με το επαπειλούμενο κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων επ' αόριστον.

Μετά τον ΕΣΔΚΝΑ που έριξε τις ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ για το κλείσιμο της χωματερής, τη σκυτάλη πήρε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος με ανακοίνωσή του προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει τελικά έγκριση στον ΕΣΔΚΝΑ να επεκτείνει το θάψιμο των σκουπιδιών στην υπάρχουσα χωματερή, εγκρίνοντας «περιβαλλοντικούς όρους» - που έχουν συνταχθεί βέβαια «στο πόδι» - ύστερα από σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κατσιγιάννη με τους εκπροσώπους του ΕΣΔΚΝΑ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το υπουργείο του είναι υπεύθυνο μόνο για τις χωροθετήσεις και όχι για τα υπόλοιπα (μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή και λειτουργία των νέων ΧΥΤΑ), «ξεχνώντας» ότι όλα αυτά είναι υποχρέωση του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη. Ο υπουργός επίσης δηλώνει πως «είναι απαράδεκτο ότι ολόκληρο το Λεκανοπέδιο επί τόσες δεκαετίες έμεινε με ένα χώρο ΧΥΤΑ, αυτόν των Ανω Λιοσίων», χαρακτηρίζοντάς το ως «πρώτο εγκληματικό λάθος». Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον υπουργό ότι το μόνο κόμμα που έλεγε πάντα ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός αυτό ήταν το ΚΚΕ, ενώ την ίδια στιγμή τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και η ΤΕΔΚΝΑ και ο ΕΣΔΚΝΑ, που διευθύνονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να παραμείνει το Θριάσιο ο μοναδικός σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου.

Επίσης, ο υπουργός κατηγορεί τον ΕΣΔΚΝΑ (σ.σ. αυτόν της τρικομματικής συμμαχίας), ότι ενώ οι προηγούμενοι περιβαλλοντικοί όροι για το ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων έληγαν στις 31 Οκτώβρη κατέθεσε αίτηση με ελλιπή στοιχεία για την τροποποίησή τους μόλις στις 27 Οκτώβρη.

Τέλος, εμπαίζοντας τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, ισχυρίζεται ότι «φτάνουμε στην ώρα που επιτέλους το Λεκανοπέδιο ξεφεύγει από την ομηρία τού ενός και μοναδικού ΧΥΤΑ», την ώρα που όλοι ξέρουν ότι οι εισηγήσεις στο ΣτΕ - με ευθύνη και του ΥΠΕΧΩΔΕ - για τους δύο άλλους ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική είναι αρνητικές και ότι τα απορρίμματα πάλι θα κατευθύνονται στο Θριάσιο, δηλαδή στο ΧΥΤΑ Φυλής!

Αδιέξοδο και στη λυματολάσπη

Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο βρίσκεται και το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας.

Συγκεκριμένα: Από τη μια έχουμε ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία εγκαλεί την ΕΥΔΑΠ ότι οι εργασίες για τη μεταφορά της από το νησί εκτελούνται χωρίς έγκριση από τη Νομαρχία και άρα είναι παράνομες, αλλά και επικίνδυνες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργατών. Από την άλλη, έχουμε τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και της κυβέρνησης, στο ίδιο το Σουδάν για τη μεταφορά της εκεί με πλοίο, με αποτέλεσμα όλα να να δείχνουν πως η όλη επιχείρηση «ναυαγεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ