Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «ΣΤΡΟΦΗ»
«Θερίζει» η ηρωίνη

Τα 8 στα 10 κορίτσια στην εφηβεία και τα 6 στα 10 αγόρια δηλώνουν την ηρωίνη ως κύρια ουσία κατάχρησης. Αυτό είναι ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας που αφορά τους εφήβους που προσέγγισαν το Δίκτυο Υπηρεσιών «Στροφή». Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας αναφέρονται στο 8ο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Εξαρτήσεις», το οποίο εκδίδεται στην Ελλάδα από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Συγκεκριμένα, το δείγμα της έρευνας αποτέλεσε το σύνολο των εφήβων που προσέγγισαν το Δίκτυο Υπηρεσιών «Στροφή», τα έτη 2001 - 2004. Πρόκειται για 536 εφήβους και η μέση ηλικία τους ήταν 17,96 έτη. Το 41,9% ζούσαν με τον έναν εκ των δύο γονέων, είτε λόγω διαζυγίου είτε λόγω θανάτου ενός εκ των δύο.

Το 19,2% των αγοριών ξεκινάει τη χρήση με πτητικές ουσίες (βενζίνη, διαλύτες). Αντίθετα, το 82,8% των κοριτσιών ξεκινάει τη χρήση με την κάνναβη. Τα κορίτσια που προσεγγίζουν τη «Στροφή», μοιάζουν να είναι περισσότερο αναμεμειγμένα στη χρήση. Το 81,9% των κοριτσιών δηλώνει ως κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη (αγόρια 66,4%) και αναφέρουν συχνότερη ενδοφλέβια χρήση ουσιών.

Ενα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προκύπτουν κι από αυτή την έρευνα, είναι η πολυτοξικομανία. Καθώς διακρίνεται η τάση των κοριτσιών προς τα υπνωτικά και κατασταλτικά χάπια, αλλά και τις αντιπαρκινσονικές ουσίες. Σε σχέση με τις υπόλοιπες δευτερεύουσες ουσίες χρήσης, οι προτιμήσεις δε φαίνεται να επηρεάζονται από το φύλο του εφήβου.

Ωστόσο, παρ' όλη την ανάμειξή τους με τη χρήση, τα κορίτσια φαίνεται να διατηρούν την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία και ως εκ τούτου έχουν κατακτήσει υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τα αγόρια. Το 52,6% των κοριτσιών έχουν αποφοιτήσει ή έχουν ολοκληρώσει κάποιες από τις τάξεις του Λυκείου, έναντι του 32,9% των αγοριών. Το 13,8% των αγοριών δεν έχει καν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, ενώ για τα κορίτσια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,4%.

Εντονότερη είναι η ανάμειξη των αγοριών σε παραβατικές συμπεριφορές από την αντίστοιχη των κοριτσιών. Το 28,6% των αγοριών παραπέμπονται στη «Στροφή» από κάποια Δικαστική Υπηρεσία, έναντι του 9,5% των κοριτσιών. Σχεδόν διπλάσιος αριθμός αγοριών (78,6%) αναφέρει συλλήψεις από τις αστυνομικές αρχές, όπως εμπορία ουσιών, κλοπές, έναντι των κοριτσιών(40,5%).

Σε σχέση με τα πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς των εφήβων, παρ' όλο που τα αγόρια δηλώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό σεξουαλικές σχέσεις με περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους, τα κορίτσια έχουν συχνότερα σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη. Το συγκεκριμένο γεγονός αν συνδυαστεί με την τάση των εξαρτημένων γυναικών να σχετίζονται ερωτικά με επίσης εξαρτημένα άτομα, μεταφράζεται σε έκθεση σε υψηλά επίπεδα κινδύνου για προσβολή από μολυσματικές ασθένειες.

Ο αριθμός των κοριτσιών (26,7%) που αναφέρουν ψυχολογικά προβλήματα είναι σχεδόν πενταπλάσιος από εκείνο των αγοριών (6%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ