Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Προκλητική συγκάλυψη των ξυλοδαρμών

Το «γρίφο» των ξυλοδαρμών, που καταγράφονται στο κέντρο κράτησης προσφύγων της Σάμου, καλούνται να λύσουν οι αρχές... Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, ο Λιβανέζος Αμπντέλ Χαμίντ Ζακάρια, 29 χρόνων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε αναπηρικό καροτσάκι και σε άθλια κατάσταση, μετά από άγριο ξυλοδαρμό που είχε υποστεί. Το περιστατικό καταγγέλλεται από μαζικούς φορείς της Σάμου, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι ξυλοδαρμοί και οι απόπειρες αυτοκτονίας πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό στο κέντρο κράτησης. Στο κέντρο αυτό, που στεγάζεται στο άθλιο κτίριο του Καπνοκοπτηρίου, ζουν 150 άνθρωποι σε απάνθρωπες συνθήκες.

Μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας μαζικών φορέων του νησιού στον τοπικό αστυνομικό διευθυντή. Οταν, όμως, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Σάμου, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου και της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες επισκέφτηκαν την περασμένη Δευτέρα την εισαγγελέα υπηρεσίας, η τελευταία, όπως καταγγέλλουν με χτεσινή τους ανακοίνωση, καταφέρθηκε κατά των φορέων και των δελτίων Τύπου που είχαν εκδώσει, επικαλούμενη επικοινωνία της με τον αστυνομικό διευθυντή Σάμου, ο οποίος - όπως είπε η ίδια - της διαμαρτυρήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμιση εκ μέρους των φορέων. Μάλιστα, παραλλήλισε τη δράση του λαϊκού κινήματος με τις εκπομπές του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και τα «τηλεδικαστήρια». Παράλληλα, αναφέρουν πως «λαϊκές οργανώσεις, καθόλα νόμιμες και με πλούσια προσφορά στον τόπο και κύρος στη σαμιακή κοινωνία, λοιδορούνται, γιατί τόλμησαν να ασκήσουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της δημόσιας κριτικής προς υπηρεσίες του κράτους και αναφοράς για πρόβλημά τους στη δικαστική εξουσία».

Οι μαζικοί φορείς ζητούν για το θέμα της κακοποίησης του πρόσφυγα να διαταχθεί ιατροδικαστική έκθεση και εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες ξυλοδαρμού του, να επισπευστούν οι εργασίες για την κατασκευή του κέντρου υποδοχής προσφύγων, να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός μηχανισμός (γιατροί, νοσηλευτές, δικηγόρος κ.ά.), να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και επαφής των μαζικών φορέων στο χώρο κράτησης για ηθική και υλική ενίσχυσή τους και να τηρούνται όσα προβλέπουν οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η θέση που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Δημόσια Τάξη και η Δικαιοσύνη, τους θέτει εκ προοιμίου στο απυρόβλητο και εκτός δημόσιας κοινωνικής κριτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ