ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Για αιρετούς αποκλειστικά στην υπηρεσία του λαού

Συγκέντρωση χτες το βράδυ με ομιλητή τον Π. Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Διεκδικούμε συμμαχίες και ψήφο για αξιώματα που θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία του λαού», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες σε συγκέντρωση στους Αγίους Αναργύρους. Στην ομιλία του τόνισε πως η μάχη των επικείμενων εκλογών παίρνει από την ίδια την πραγματικότητα και τις εξελίξεις γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης εξαιτίας της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων από τις συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η διαφορά του ΚΚΕ, είπε, είναι πως βάζει στο επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα και σ' αυτές τις εκλογές συνδέοντάς τα με την πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Βάζει στο επίκεντρο την ανεργία, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις πείνας, τα βάσανα των αυτοαπασχολούμενων, των μικροεπαγγελματιών και της φτωχής αγροτιάς». Το ΚΚΕ έχει στο επίκεντρο τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία και την ωμή επίθεση που δέχεται η νεολαία στη μόρφωση και τη δουλιά. Ανέφερε μια σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας των εργαζομένων αλλά και γενικά πολιτικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να μπουν στη συζήτηση για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Εστίασε στην πολιτική του ΚΚΕ και των συνεργαζομένων του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το προηγούμενο διάστημα: «Ενημέρωναν το λαό, πρότειναν λύσεις, αντιπρότειναν έργα που αν γίνονταν θα βελτιώνονταν οι συνθήκες ζωής και δουλιάς. Αρνήθηκαν την αύξηση της τοπικής φορολογίας, την ανάθεση έργων στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για το κέρδος και όχι για το λαό. Αρνήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, την ιδιωτικοποίηση και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων».

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι παρατάξεις και οι αιρετοί που στηρίζει το ΚΚΕ «αποκάλυψαν τη σχέση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα τοπικά επιχειρηματικά τρωκτικά. Απέδειξαν ότι τα κοινοτικά κονδύλια δε δίνονται απλόχερα για το λαό και τις τοπικές ανάγκες, αλλά για τις επιχειρήσεις και τους εργολάβους. Ξεσκέπασαν το θεσμό των χορηγών που εναγκαλίζονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να διευρύνουν την πελατεία στα εμπορεύματά τους». Δε φοβήθηκαν να πουν καθαρά στο λαό «ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαθέτει μηχανισμούς εξαγοράς συνειδήσεων και χειραγώγησης». Κι όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «εκεί που ανθεί η εξαγορά και η χειραγώγηση εκεί ανθεί και η διαφθορά και η διασπάθιση του χρήματος που βγαίνει από τον ιδρώτα του λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον τρόπο που εφαρμόζεται η πολιτική που αντιπαλεύει το ΚΚΕ στους Αγίους Αναργύρους με ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, τη μη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων όπως το στρατόπεδο 301, το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να απαλλοτριωθεί υπέρ του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια.

Ακολούθησε συζήτηση όπου μπήκαν ζητήματα όπως η ανάγκη για δυνατότητα σύγκλισης γενικών και τοπικών προβλημάτων όχι μόνο για καταγγελτικό λόγο αλλά προβάλλοντας και τις λύσεις που προτείνει το ΚΚΕ. Επίσης, μπήκε το θέμα της ανάγκης απόδειξης της σωστής - προς όφελος του λαού - πολιτικής μας με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα.

ΝΑΟΥΣΑ
Ενα παράδειγμα προς αποφυγή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Νάουσας, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια και να ενισχύσουν τους συνδυασμούς αντίστασης και προοπτικής που στηρίζει το ΚΚΕ για τις εκλογές στους Δήμους και τη Νομαρχία, ώστε να διεκδικήσουν να περάσει στα χέρια τους η διοίκηση, απηύθυνε ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Νάουσας του ΚΚΕ, στο στέκι νεολαίας της πόλης.

Ο Χρ. Κόφφας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Νάουσας, αναφέρθηκε στο πώς οι γενικότερες πολιτικές επιλογές εκφράζονται σε τοπικό επίπεδο, στο ρόλο που έχει αναλάβει η Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ο Δήμος της Νάουσας, π.χ., έβαλε πλάτη να περάσει η πολιτική της μερικής απασχόλησης, η πολιτική επιδότησης της εργοδοσίας με νέα κίνητρα και προνόμια ως δήθεν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Η πόλη της Νάουσας εξακολουθεί να πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας (πάνω από 50%), από το κλείσιμο εργοστασίων. Αυτή η πολιτική έχει επιπτώσεις και στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, επαγγελματίες βιοτέχνες, στη νεολαία που δεν μπορεί να μείνει στον τόπο της κλπ. Απέναντι σ' αυτή την αντιλαϊκή επίθεση που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τους εκπροσώπους τους στην Αυτοδιοίκηση, ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, οι αγρότες, πρέπει να απαντήσουν και μέσα από τις επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Να ψηφίσουν με βάση τα συμφέροντά τους και να αναδείξουν δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και νομάρχες αγωνιστές, που θα έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλαϊκές επιλογές.

ΚΕΔΚΕ
Δήθεν ανησυχία για τους συμβασιούχους

Στο κόστος νομιμοποίησης των συμβασιούχων εστιάζει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) το κυρίαρχο πρόβλημα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006. Αυτό αναδείχτηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ταυτόχρονα με τη συνήθη πρακτική, να παραπέμπεται η λύση προβλημάτων σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και όχι σε ουσιαστική διεκδίκησή της με τους εργαζόμενους και το λαό.

Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατά θεσμοθετημένους υπέρ των δήμων πόρους και να παραβιάζει ακόμα και τους ίδιους τους νόμους που ψήφισε (για παράδειγμα δε βάζει δραχμή στο πρόγραμμα «Θησέας»), η ΚΕΔΚΕ επιλέγει το δρόμο των εκ νέου διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς, στις οποίες μάλιστα προσέρχεται για να διευκρινίσει, ανάμεσα σε άλλα και... το νούμερο των κλεμμένων πόρων. Είναι προφανής η μη πρόθεση διεκδίκησης των παρακρατημένων, όπως και η αξιοποίηση των συμβασιούχων (τους οποίους και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, στην πλειοψηφία τους, δημιούργησαν, αποδεχόμενοι για πελατειακούς λόγους προγράμματα με ημερομηνία λήξης) για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, έως 31 Μάρτη το ΑΣΕΠ θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των συμβασιούχων, το κόστος της οποίας θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι δήμοι. Η «ανησυχία» για το μέλλον των συμβασιούχων, δεν επιβεβαιώνεται από τη στάση της ΚΕΔΚΕ, η οποία αρνείται να διεκδικήσει μαζί τους ουσιαστική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς την ΤΑ και απόδοση των παρακρατημένων, μέρος των οποίων θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη του εν λόγω κόστους. Ισως επειδή, έχει έτοιμη τη «λύση», την εμπορευματοποίηση δηλαδή των κοινωνικών υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται συμβασιούχοι.

Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΚΕ προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, αν οι απαντήσεις των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών δεν είναι θετικές.

Πάλη μαζί με τους συμβασιούχους

Παρέμβαση του δημάρχου Καρδίτσας Χρ. Τέγου

Την ανάγκη να προχωρήσει η ΚΕΔΚΕ σε κοινό μέτωπο με τους συμβασιούχους και να διεκδικήσει ουσιαστικά τους παρακρατημένους υπέρ των δήμων πόρους, επισήμανε στην παρέμβασή του στη χτεσινή συνεδρίαση, εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», ο Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε πως «η ΚΕΔΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει στην ομηρία των εργαζομένων, αλλά θα έπρεπε να κάνει μέτωπο μαζί τους. Μόνο με ένα μέρος των παρακρατημένων πόρων θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα (σ.σ. του κόστους νομιμοποίησης)». Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο δήμαρχος Καρδίτσας εστίασε σε τρία σημεία: Πρώτον, εξακολουθεί και στον προϋπολογισμό του 2006, να υπάρχει παρακράτηση των πόρων υπέρ της ΤΑ. Δεύτερον, η κυβέρνηση δε συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα «Θησέας», με 384 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν. Τρίτον, η ΚΕΔΚΕ αρνείται να ενημερώσει πως υπολογίζει τα παρακρατημένα, προχωρώντας προφανώς σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση για την «τύχη» τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ