ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επιχειρείται συκοφάντηση του Βιετνάμ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για απαράδεκτο ψήφισμα

Ως απαράδεκτο και συκοφαντικό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έβαζε θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλλειψης δημοκρατίας στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Οπως σημείωσε, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης: «Με το γνωστό προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο, το Κοινό Ψήφισμα των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχειρεί να συκοφαντήσει τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, καταγγέλλοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι προφανές ότι στόχος είναι η άσκηση πιέσεων προς τη ΣΔ του Βιετνάμ και η δημιουργία κλίματος για την ανατροπή του σοσιαλισμού και των λαϊκών κατακτήσεων, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την καταλήστευση του πλούτου της χώρας. Είναι επίσης γνωστή η στρατηγική επέμβασης της ΕΕ μέσω της δημιουργίας χρηματοδοτούμενης "αντιπολίτευσης".

Αποτελεί ασύστολο θράσος να επικαλείται το Κοινό Ψήφισμα την 30ή επέτειο της μεγάλης νίκης του βιετναμέζικου λαού κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, και να εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη δημοκρατίας. Ο ηρωικός λαός του Βιετνάμ κέρδισε την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του με βαρύ φόρο αίματος εκατομμυρίων ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αλήθεια, πού βρίσκεται η ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των δεκάδων χιλιάδων Βιετναμέζων που δολοφονήθηκαν, των χιλιάδων παιδιών που γεννιούνται με τεράστια προβλήματα εξαιτίας της χρήσης των χημικών "πορτοκαλί παράγοντα" από τις ΗΠΑ; Γιατί η κατά τα άλλα ευαίσθητη ΕΕ δε ζητά από τις ΗΠΑ και την πολυεθνική "Monsado" να πληρώσουν για τα θύματα από το χημικό και βιολογικό πόλεμο;

Είναι φανερό πως οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δε θα συγχωρήσουν ποτέ τη χώρα, που κατάφερε να συντρίψει τρεις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αυτό λαό - σύμβολο στην ιστορία της ανθρωπότητας».


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντικρουόμενες ανακοινώσεις για την κατάληψη του Ραμάντι

Από έφοδο κατοχικών Ράμπο σε σπίτια Ιρακινών

Associated Press

Από έφοδο κατοχικών Ράμπο σε σπίτια Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μυστήριο καλύπτει το τι ακριβώς συμβαίνει στην πρωτεύουσα της επαρχίας αλ Ανμπάρ, το Ραμάντι, το οποίο, σύμφωνα με κατοίκους αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, ελέγχεται πλήρως, από χτες το πρωί, από ενόπλους που υποστηρίζουν ότι ανήκουν στην «αλ Κάιντα». Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, νωρίς χτες το πρωί, εκατοντάδες ένοπλοι εισέβαλαν στην πόλη, πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων και ιρακινών κυβερνητικών κτιρίων ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σε όλους τους δρόμους της πόλης. Με φυλλάδια που μοίρασαν αλλά και με γκράφιτι στους τοίχους υποδήλωσαν, όπως υποστηρίζεται, την ταυτότητά τους, δηλαδή ότι είναι μέλη της «αλ Κάιντα».

Τις πληροφορίες αυτές, που μεταδόθηκαν από ειδησεογραφικά πρακτορεία ενώ ορισμένες πρώτες εικόνες μετέδωσε η τηλεόραση του «Ασοσιέιτεντ Πρες», διέψευσαν εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν έγινε τίποτε περίεργο στην πόλη, και ότι, εκτός από μια άνευ σημασίας εκτόξευση όλμου, επικρατεί ηρεμία. Εντούτοις, κάτοικοι της πόλης επέμεναν, μέχρι αργά το βράδυ, ότι μέσα στο Ραμάντι δεν υπήρχε ίχνος αμερικανικών ή ιρακινών δυνάμεων.

Η σύγχυση αυτή συνέπεσε με την ανακοίνωση της έναρξης άλλης μιας «εκκαθαριστικής» επιχείρησης των κατοχικών δυνάμεων, όχι μακριά από το Ραμάντι. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πόλη Χιτ, ανατολικά του Ευφράτη, και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στην «επιχείρηση» συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες και 500 Ιρακινοί στρατιώτες. Ταυτοχρόνως, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο στον ιρακινό Τύπο δημοσιεύονταν, πληρωμένα από τις κατοχικές δυνάμεις, άρθρα που εξήραν «την πρόοδο της διαδικασίας εκδημοκρατισμού καθώς και τη δράση» των κατοχικών δυνάμεων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, αντέτειναν ότι τα άρθρα «βασίζονταν σε πραγματικά στοιχεία» και απλώς δεν εμπεριείχαν ορισμένες «άσχημες πλευρές».

Αγώνας δρόμου για τους ομήρους

Κατά τα άλλα, στο Ιράκ αναμένεται, τις επόμενες ώρες, ο Ανας Αλτικρίτι, εκπρόσωπος του αντιπολεμικού κινήματος της Βρετανίας αλλά και ηγετικό στέλεχος της Ενωσης Μουσουλμάνων της Βρετανίας. Ο Αλτικρίτι, που είναι ιρακινής καταγωγής, μεταβαίνει στο Ιράκ με στόχο να διαμεσολαβήσει με οποιονδήποτε τρόπο γίνεται για την απελευθέρωση των 4 απαχθέντων μελών της οργάνωσης «Ομάδες Χριστιανών Ειρηνοποιών», που αγνοούνται από τη Δευτέρα. Τόσο βρετανικές όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο έχουν προβεί σε καταδικαστικές ανακοινώσεις για την απαγωγή και έχουν θέσει σειρά ερωτημάτων για τα κίνητρα των απαγωγέων, εφόσον, όπως τονίζουν, η αντιπολεμική δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι γνωστή παντού.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη, σε διάφορα «βίαια περιστατικά», στη Βαγδάτη και στη Φαλούτζα σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες ενώ, χτες το μεσημέρι, γνωστοποιήθηκε η απόλυση του Νούρι αλ Νούρι, συμβούλου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις ιρακινές δυνάμεις.


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ CIA - ΕΕ
«Κέντρο διερχομένων» τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.-

Πάνω από 300 πτήσεις έκαναν τουλάχιστον 80 αεροσκάφη της CIA σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια μεταφέροντας υπόπτους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» που σημειώνει ότι τα δύο μεγαλύτερα κέντρα διέλευσης υπόπτων ήταν η Γερμανία και η Βρετανία.

Το δημοσίευμα του «Γκάρντιαν» βασίζεται στα ημερολόγια πτήσεων που ήρθαν στην κατοχή του και από τα οποία προκύπτει «ασυνήθιστα αυξημένη» δραστηριότητα από πλευράς CIA: «Τα αεροπλάνα της CIA βρέθηκαν στη Γερμανία 96 φορές. Η Βρετανία ήταν δεύτερη με περισσότερες από 80 επισκέψεις, ωστόσο, αν προσθέσουμε και τις πτήσεις τσάρτερ, τότε μιλάμε για περισσότερες από 200 πτήσεις. Στη Γαλλία έγιναν μόλις δύο επισκέψεις, ενώ στην Τσεχία 15».

Σημειώνεται ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ ζήτησε και επισήμως εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το όλο θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζακ Στρο έστειλε επιστολή στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στους «ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης περί υπάρξεως στρατοπέδων της CIA για τρομοκράτες», αλλά γίνεται λόγος και για την υπόθεση των παράνομων πτήσεων.

Οι «υπερδραστηριότητες» της CIA στη Γηραιά Ηπειρο αναμένεται να κυριαρχήσουν και στις επαφές της Κοντολίζα Ράις με Ευρωπαίους ομολόγους της, την ερχόμενη βδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από ρεπορτάζ ισπανικών εφημερίδων, όπου αποκάλυπταν ότι οι αερογραμμές της CIA έκαναν χρήση ισπανικών αεροδρομίων και συγκεκριμένα του αεροδρομίου της Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου από τη Ρώμη, μετά το πέρας των διμερών επαφών τους, ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στις χώρες τους».

Τέλος, το ΝΑΤΟ αρνήθηκε τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες το στρατόπεδο Μπόντστιλ, δηλαδή η αμερικανική βάση στο Κόσσοβο και βασικό κέντρο κράτησης που διαθέτει η πολυεθνική δύναμη (KFOR) που έχει αναπτυχθεί στη σερβική αυτή επαρχία από τον Ιούνιο του 1999, λειτουργεί ως μυστική φυλακή.

Σημειώνεται ότι και οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές έχουν ήδη διαψεύσει την ύπαρξη μιας τέτοιας μυστικής φυλακής. Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλβάρο Χιλ Ρόμπλες, δήλωσε την περασμένη βδομάδα στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» ότι είδε το Σεπτέμβρη του 2002 στο Κόσσοβο ένα είδος αντιγραφής του στρατοπέδου κράτησης του Γκουαντάναμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ