Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντικρουόμενες ανακοινώσεις για την κατάληψη του Ραμάντι

Από έφοδο κατοχικών Ράμπο σε σπίτια Ιρακινών

Associated Press

Από έφοδο κατοχικών Ράμπο σε σπίτια Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μυστήριο καλύπτει το τι ακριβώς συμβαίνει στην πρωτεύουσα της επαρχίας αλ Ανμπάρ, το Ραμάντι, το οποίο, σύμφωνα με κατοίκους αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, ελέγχεται πλήρως, από χτες το πρωί, από ενόπλους που υποστηρίζουν ότι ανήκουν στην «αλ Κάιντα». Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, νωρίς χτες το πρωί, εκατοντάδες ένοπλοι εισέβαλαν στην πόλη, πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων και ιρακινών κυβερνητικών κτιρίων ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σε όλους τους δρόμους της πόλης. Με φυλλάδια που μοίρασαν αλλά και με γκράφιτι στους τοίχους υποδήλωσαν, όπως υποστηρίζεται, την ταυτότητά τους, δηλαδή ότι είναι μέλη της «αλ Κάιντα».

Τις πληροφορίες αυτές, που μεταδόθηκαν από ειδησεογραφικά πρακτορεία ενώ ορισμένες πρώτες εικόνες μετέδωσε η τηλεόραση του «Ασοσιέιτεντ Πρες», διέψευσαν εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν έγινε τίποτε περίεργο στην πόλη, και ότι, εκτός από μια άνευ σημασίας εκτόξευση όλμου, επικρατεί ηρεμία. Εντούτοις, κάτοικοι της πόλης επέμεναν, μέχρι αργά το βράδυ, ότι μέσα στο Ραμάντι δεν υπήρχε ίχνος αμερικανικών ή ιρακινών δυνάμεων.

Η σύγχυση αυτή συνέπεσε με την ανακοίνωση της έναρξης άλλης μιας «εκκαθαριστικής» επιχείρησης των κατοχικών δυνάμεων, όχι μακριά από το Ραμάντι. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πόλη Χιτ, ανατολικά του Ευφράτη, και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στην «επιχείρηση» συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες και 500 Ιρακινοί στρατιώτες. Ταυτοχρόνως, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο στον ιρακινό Τύπο δημοσιεύονταν, πληρωμένα από τις κατοχικές δυνάμεις, άρθρα που εξήραν «την πρόοδο της διαδικασίας εκδημοκρατισμού καθώς και τη δράση» των κατοχικών δυνάμεων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, αντέτειναν ότι τα άρθρα «βασίζονταν σε πραγματικά στοιχεία» και απλώς δεν εμπεριείχαν ορισμένες «άσχημες πλευρές».

Αγώνας δρόμου για τους ομήρους

Κατά τα άλλα, στο Ιράκ αναμένεται, τις επόμενες ώρες, ο Ανας Αλτικρίτι, εκπρόσωπος του αντιπολεμικού κινήματος της Βρετανίας αλλά και ηγετικό στέλεχος της Ενωσης Μουσουλμάνων της Βρετανίας. Ο Αλτικρίτι, που είναι ιρακινής καταγωγής, μεταβαίνει στο Ιράκ με στόχο να διαμεσολαβήσει με οποιονδήποτε τρόπο γίνεται για την απελευθέρωση των 4 απαχθέντων μελών της οργάνωσης «Ομάδες Χριστιανών Ειρηνοποιών», που αγνοούνται από τη Δευτέρα. Τόσο βρετανικές όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο έχουν προβεί σε καταδικαστικές ανακοινώσεις για την απαγωγή και έχουν θέσει σειρά ερωτημάτων για τα κίνητρα των απαγωγέων, εφόσον, όπως τονίζουν, η αντιπολεμική δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι γνωστή παντού.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη, σε διάφορα «βίαια περιστατικά», στη Βαγδάτη και στη Φαλούτζα σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες ενώ, χτες το μεσημέρι, γνωστοποιήθηκε η απόλυση του Νούρι αλ Νούρι, συμβούλου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις ιρακινές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ