ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θέλει τη νεολαία υποχείριο του κεφαλαίου και της «αγοράς»

Πρωταγωνιστές στην προώθηση κάθε αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μακριά από την οργανωμένη ταξική πάλη, θέλει ο Γ. Παπανδρέου τους νέους ανθρώπους και την ...επίτευξη αυτού του στόχου ανέθεσε στα μέλη της πρώην νεολαίας ΠΑΣΟΚ, την οποία ο ίδιος διέλυσε και χτες... ανασυγκρότησε, δίνοντας σαφείς νεοφιλελεύθερες θέσεις και κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή του ομιλία κατά την πρώτη συνεδρίαση της «επιτροπής έμπνευσης» όπως έχει ονομάσει την ομάδα που θα διαμορφώσει - όπως υποστηρίζει - «το μελλοντικό φορέα νεολαίας» του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους ανθρώπους να αποκηρύξουν το «παραδοσιακό κοινωνικό κράτος», να συμμετέχουν στις «μεγάλες τομές» στην εκπαίδευση και να φροντίσουν να γίνουν «ανταγωνιστικοί»...

Ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους φοιτητές, τους κάλεσε να ...«απελευθερώσουν τις δυνάμεις» τους, να «απελευθερώσουν τη δυνατότητα μόρφωσης», να ενισχύουν τη λογική της ύπαρξης και «μη κρατικών Πανεπιστημίων», γιατί όπως ισχυρίστηκε το αντίθετο είναι «οπισθοδρομικό φαινόμενο». Αλλά και τα δημόσια Πανεπιστήμια για τον Γ. Παπανδρέου πρέπει να «απελευθερωθούν από την κρατικίστικη αντίληψη για να μπορούν να παίξουν πραγματικά το ρόλο τους»..., δηλαδή την άμεση σύνδεσή τους με το μεγάλο κεφάλαιο και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

Το παραδοσιακό κοινωνικό κράτος, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «δύσκολα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες της νέας γενιάς» και «χρειάζεται ανανέωση». Χρειάζεται δηλαδή εκείνες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα το καταλύσουν... Οπως και η «αγορά εργασίας», όπως είναι «είναι αντι-νεανική, όπως δείχνουν τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη νέα γενιά». Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για την «αγορά εργασίας» για τους νέους ανθρώπους είναι γνωστές: «Μερική» και «προσωρινή» απασχόληση, μακριά από «συλλογικές συμβάσεις εργασίας» ακόμα και ανασφάλιστη εργασία προκειμένου οι νέοι να εξασφαλίσουν... προϋπηρεσία.

Ο Γ. Παπανδρέου με περίσσεια υποκρισία κάλεσε τους νέους να αμφισβητήσουν «παλιές νοοτροπίες και αντιλήψεις», όπως την αναξιοκρατία, την πελατειακή σχέση, την αδιαφάνεια, τη λογική του παρασιτισμού και των «κονέ, όπως λέει η νέα γενιά μας». Το ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε ακριβώς αυτές τις λογικές, «πότισε» τη νέα γενιά με την ιδεολογία του «ατομικισμού» και του ρουσφετιού, αλλά σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου τα... ανακάλυψε και τα κατήγγειλε.

Μακριά από τους κομμουνιστές...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αντιμάχονται αυτή την πολιτική που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παιδεία για το δικαίωμα στη δουλιά, κάλεσε τη νέα γενιά να πει: «Οχι στις παρωχημένες ιδέες ενός λενινιστικού κόμματος, του λεγόμενου δημοκρατικού συγκεντρωτισμού».

Κάλεσε, δηλαδή, τους νέους ανθρώπους να μείνουν μακριά από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να πουν όχι στους κομμουνιστές και στην οργανωμένη πάλη που αυτοί προβάλλουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να υιοθετήσουν το «αμερικανικό μοντέλο», του ατομικισμού, στο οποίο το «κάθε άτομο» επιχειρεί να... εξασφαλίσει την ευημερία του.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Τα ελεγκτικά και λειτουργικά κενά τα έθρεψαν

Αύξηση των κονδυλίων, βελτίωση της κτιριακής υποδομής και αύξηση των δικαστικών λειτουργών ζήτησε ο Α. Σκυλλάκος

Τα ελεγκτικά και λειτουργικά κενά που ανέκαθεν υπήρχαν και υπάρχουν στο χώρο της Δικαιοσύνης εκμεταλλεύτηκαν επίορκοι δικαστικοί λειτουργοί, ώστε να αναπτύξουν την παράνομη δράση τους και να εμφανιστούν τα παραδικαστικά κυκλώματα. Αυτό επισήμανε στην ετήσια γενική συνέλευση των εισαγγελικών λειτουργών ο Σ. Μπάγιας, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κεδίκογλου άσκησε κριτική σε συναδέλφους τους για τρεις υποθέσεις. Στην πρώτη «φωτογράφισε» εισαγγελικό λειτουργό που χειρίστηκε υπόθεση της πρώην ανακρίτριας Κ. Μπουρμπούλια, με αποτέλεσμα αυτή να εξαφανιστεί και να μην προφυλακιστεί. Η δεύτερη αφορά το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που έκανε δεκτή αίτηση προσωρινής κράτησης ενός εκ των αδελφών Τσιτσιρίγου. Η τρίτη καταγγελία αφορούσε εισαγγελέα εφετών που παρεμπόδιζε το έργο της ανάκρισης.

Ο Σ. Μπάγιας ανέφερε ότι η χώρα μας διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά από άποψη αριθμού των ποινικών υποθέσεων και ζήτησε την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 25% στο χώρο της δικαιοσύνης σε διάρκεια πενταετίας. Επίσης, για την κτιριακή υποδομή είπε ότι σε πολλά δικαστικά μέγαρα στην περιφέρεια επικρατεί τριτοκοσμική κατάσταση. Χαρακτηριστικά ανέφερε το φαινόμενο Εισαγγελίας να στεγάζεται σε πολυκατοικία όπου στην οροφή λειτουργεί καφετερία!!!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας απέφυγε να τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα προβλήματα που έθεσαν οι εισαγγελείς και επανέλαβε το γνωστό μοτίβο για στήριξη της κάθαρσης.

Παρέμβαση του Α. Σκυλλάκου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη, είπε ότι η διαφθορά υπάρχει παντού σε όλο το δημόσιο βίο και μάλιστα αυτή η τάση κυριαρχεί διεθνώς. Σχετικά με την κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης ο Α. Σκυλλάκος ζήτησε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της κάθαρσης από τους επίορκους δικαστές σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για να χτυπηθούν κατακτήσεις στη δικαιοσύνη, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των δικαστών.

Παράλληλα, ο Α. Σκυλλάκος ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοσύνη μέσω του προϋπολογισμού, αύξηση του αριθμού των δικαστών και εισαγγελέων, βελτίωση της κτιριακής υποδομής κλπ.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχονται σήμερα τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, ως απόρροια της πρόσδεσης της χώρας μας στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζήτησε από τον εισαγγελικό και δικαστικό κόσμο, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συμβάλλει για να μην περάσουν αντισυνταγματικοί νόμοι που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και ποινικοποιούν την κοινωνική ζωή. Ως παράδειγμα ανέφερε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που έκρινε αντισυνταγματικό νόμο με τον οποίο επικυρωνόταν στη γερμανική νομοθεσία το ευρωένταλμα σύλληψης.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ζητείται υποψήφιος υπερνομάρχης...

Σε πονοκέφαλο για την ηγεσία του ΣΥΝ τείνει να εξελιχτεί η αναζήτηση επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, καθώς οι πληροφορίες φέρουν τον Μ. Γλέζο απρόθυμο να δεχτεί ξανά το χρίσμα, ενώ δύσκολα μπορεί να βρεθεί πρόσωπο κοινά αποδεκτό τόσο από όλες τις τάσεις όσο και από τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια επιλογή με τη σφραγίδα του «αριστερού ρεύματος», όπως το να τοποθετηθεί επικεφαλής στέλεχος του ΣΥΝ νέο σε ηλικία προερχόμενο από τη νεολαία, όπως και ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθήνας Αλ. Τσίπρας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη μήνι των ανανεωτών και νέες σφοδρότερες εσωκομματικές αναταράξεις απ' αυτές που προκάλεσε η επιλογή Τσίπρα. Το ίδιο θα συμβεί και αν ο υποψήφιος προέρχεται από τις πέραν του ΣΥΝ συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αν καρποφορήσει η αναζήτηση μεταξύ των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΝ, τότε θα δυσαρεστηθούν οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό τους και δεν αποκλείεται να επανέλθουν σε κατηγορίες περί «αλαζονικής» συμπεριφοράς του ΣΥΝ.

Πάντως σύντομα, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένεται να καταληχθεί το όνομα του υποψηφίου, οπότε και θα φανεί αν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες της ηγετικής ομάδας για αποφυγή διαμαρτυριών και αντεγκλήσεων ένθεν κακείθεν.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Εκδήλωση για τον Κώστα Βάρναλη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, ο Σύλλογος Γυναικών και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή Κώστα Βάρναλη. Η εκδήλωση θα γίνει στο καφέ «Μονοπώλιο» (Κανελλοπούλου 1, παραλία Ελευσίνας).


Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 την εκπομπή «Αθλητικό ραντεβού». Φιλοξενούμενος του Σπύρου Γιωτάκη ο Γιώργος Σιδέρης, προπονητής της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του «ΚΤΗΣΙΦΩΝΤΑ». Μιλά για τη φετινή πορεία της ομάδας του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ομάδες βόλεϊ.
  • Στις 18.45 την εκπομπή «Εις υγείαν» με θέμα: «Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τι είναι, ποια άτομα είναι πιθανόν να πάθουν ένα τέτοιο επεισόδιο και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Χρήστο Λιάπη, αγγειοχειρουργό, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Αγγειοχειρουργικής Εταιρίας.
  • Στις 23.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΔΕΗ και το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ.
Με τους απολυμένους της Νάουσας

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, θα επισκεφθεί τη Νάουσα, όπου στις 4 μ.μ. στο εργοστάσιο ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ «Β» θα έχει συνάντηση με τους απολυμένους εργαζόμενους της επιχείρησης και τις απολυμένες εργάτριες της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ