ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις!

Εντονη διαμαρτυρία συνδικάτων για τα σχέδια υπονόμευσης των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βγαίνοντας από το κτίριο της διοίκησης του ΙΚΑ, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βγαίνοντας από το κτίριο της διοίκησης του ΙΚΑ, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας
Την έντονη διαμαρτυρία τους προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, για τις προτάσεις που βάζουν φωτιά στις συντάξεις και τορπιλίζουν το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασαν χτες συνδικαλιστές από οκτώ ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Στην παράσταση προς τον διοικητή του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίο, οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν ότι δε θα ανεχτούν την κατάργηση των κατώτερων συντάξεων, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης και την υπονόμευση των Βαριών και Ανθυγιεινών, προτάσεις που περιέχονταν σε εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών προς τη Διοίκηση του Ταμείου και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 22ης Νοέμβρη.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εισήγηση, και ενώ θέμα της υποτίθεται ήταν η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, υποστηριζόταν ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΙΚΑ» είναι η χορήγηση των κατώτερων συντάξεων, η οποία διαστρεβλώνει την αρχή της ανταποδοτικότητας! Ταυτόχρονα, προτεινόταν ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται με βάση το σύνολο των ημερών εργασίας και όχι σύμφωνα με την τελευταία καλύτερη πενταετία που ισχύει σήμερα, ενώ μέσα από τη λεγόμενη «ομαδοποίηση των ασφαλίστρων», επιχειρείται διά της πλαγίας οδού, η υπονόμευση του θεσμού των ΒΑΕ.

Στις καταγγελίες των συνδικαλιστών ο διορισμένος από την κυβέρνηση Διοικητής του ΙΚΑ, δεν μπόρεσε να αντιπαραβάλει το ελάχιστο επιχείρημα και «οχυρώθηκε» με εμμονή πίσω από τη θέση, ότι η συγκεκριμένη εισήγηση «δεν ήταν εισήγηση» και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για το θεαθήναι... Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων κατήγγειλαν πως τέτοιες προτάσεις δεν είναι καινούριες. Ανάλογες είχε φέρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι «ιδέες» του ΟΟΣΑ, αλλά και του Τήνιου, του πρώην υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλου, ενώ ο Θωμάς Κακκαβάς που ως εκπρόσωπος των εργαζομένων συμμετέχει στο ΔΣ του ΙΚΑ, τόνισε, ότι ενώ το 1990, η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του Ταμείου ανερχόταν στο 1,47% του ΑΕΠ, σήμερα έχει μειωθεί στο 0,92%.

Στους ισχυρισμούς του Διοικητή του ΙΚΑ ότι απλώς ζήτησε ορισμένες γνώμες για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τα στελέχη των ομοσπονδιών απάντησαν ότι δεν πρόκειται για «γνώμες», αλλά για «κατευθύνσεις που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και την κερδοφορία των επιχειρήσεων». Και υπέδειξαν στον διοικητή ότι αν θέλει να πιάσει την εισφοροδιαφυγή, πρέπει να χτυπήσει την πόρτα των εργοδοτών, οι οποίοι ασύδοτοι κλέβουν τα ένσημα και αρμέγουν το ΙΚΑ. Αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένους κλάδους και παραδείγματα, όπου οι εργοδότες οργιάζουν, αλλά που το ΙΚΑ δεν κάνει απολύτως κανέναν έλεγχο.

Με τη βούλα της κυβέρνησης

Σαφής επιβεβαίωση των γενικότερων σχεδιασμών της κυβέρνησης ενάντια στους ασφαλισμένους και τα δικαιώματά τους, αποτελεί και η συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος στην «Καθημερινή της Κυριακής». Απαντώντας στην ερώτηση, ποια είναι η σοβαρότερη στρέβλωση του ασφαλιστικού συστήματος ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως «Υπάρχουν ασφαλισμένοι που πληρώνουν πολλά και παίρνουν λίγα και κάποιοι άλλοι με τις ίδιες εισφορές έχουν πολύ μεγαλύτερες παροχές...», και σχετικά με το διάλογο είπε πως «ο στόχος για το διάλογο, δεν είναι να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πώς με τα χρήματα των ασφαλισμένων και του κρατικού προϋπολογισμού θα βελτιώσουμε το σύστημα και θα εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΑΡΕ ΝΟΣΤΡΟΥΜ»
Οι απολύσεις δε θα περάσουν

Διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κοπελάκη (περιοχή Λούτσα), το Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «MARE NOSTRUM» (Μάρε Νόστρουμ) και το Συντονιστικό Σωματείων Επισιτισμού - Τουρισμού, μετά την απόφαση της επιχείρησης «CLUB MEDITERANNE» (Κλαμπ Μεντιτερανέ), να βάλει «λουκέτο» στο ξενοδοχείο. Στην ξενοδοχειακή επιχείρηση απασχολούνται εποχιακά 103 εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στην Ελλάδα και 142 Γάλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολούνται και ασφαλίζονται με ειδικό πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης.

Χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα του Σωματείου στο «Μάρε Νόστρουμ» και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μη δεχτούν καμία διαπραγμάτευση που να αφορά απολύσεις και να καλέσουν τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συμβάλουν στην επιτυχία της συγκέντρωσης.

Μετά το τέλος της Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι μαζί με συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, αλλά ούτε ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος, ούτε ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος δέχτηκαν να τους συναντήσουν. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της επιχείρησης στη Λ. Συγγρού. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει κλείσει ακόμα ένα ξενοδοχείο, το «Κλαμπ», στην Κέρκυρα, ενώ διαθέτει στην Αττική το ξενοδοχείο «Ατένιαν» που βρίσκεται στο Μαραθώνα και άλλες δυο μονάδες στην Εύβοια και στην Κω.

Απόλυση στη Θήβα

Σε αδικαιολόγητη και παράνομη απόλυση του εργαζόμενου Γιάννη Τζαβάρα, προχώρησε, την προηγούμενη Παρασκευή, η εργοδοσία της χοιροτροφικής επιχείρησης «Εμπορική - Παραγωγική χοιρινών και Ζωοτροφών ΕΠΕ» στην περιοχή Νεοχωράκι Θηβών, επειδή ο εργαζόμενος - που είναι και υπεύθυνος παραγωγής - συμπαραστάθηκε στους συναδέλφους του, αλλοδαπούς εργάτες, στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Παρέμβαση για τα δεδουλευμένα και την απόλυση, έκαναν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Θήβας. Σήμερα το πρωί, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη της επιχείρησης, ενώ την αδικαιολόγητη και παράνομη απόλυση καταδικάζει η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών και απαιτεί την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΕΝ - ΚΕΣΕΝ - ΠΕΜΕΝ
Αγωνιστικοί σταθμοί στις 9 και 14 Δεκέμβρη

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό ΑΕΝ - ΚΕΣΕΝ - ΠΕΜΕΝ, σε συνεδρίασή του που έγινε το περασμένο Σάββατο, αφού χαιρετίζει τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από σπουδαστές, ναυτεργάτες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης που προωθεί το ΥΕΝ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη και στην Πανελλαδική - Πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

«Καταδικάζουμε τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς του ΥΕΝ που αποκαλεί σε δελτίο Τύπου (1/12/2005) τους σπουδαστές, καθηγητές και ναυτεργάτες "άσχετους" και "αντιδραστικούς" με τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση επειδή αντιστέκονται στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης και του σύγχρονου δουλεμπορίου που προωθεί με νόμο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Οι πολιτικοί υπηρέτες των εφοπλιστών, συνεργάτες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και με ιδιαίτερη σχέση - όπως με την "IST STUDIES" - έχουν το θράσος να την προβάλλουν και να τη διαφημίζουν μέσα σε δημόσιες σχολές (ΚΕΣΕΝ - ΑΕΝ).

Κεντρικά αιτήματα του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΝ - ΚΕΣΕΝ - ΠΕΜΕΝ, μεταξύ άλλων, είναι:

- Να αποσυρθεί το σχέδιο Νόμου του ΥΕΝ που απαξιώνει και υποβαθμίζει παραπέρα τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και την παραδίνει σε χέρια ιδιωτών.

- Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.

- Αποστρατικοποίηση των σχολών μας, κατάργηση του αντιδημοκρατικού εσωτερικού κανονισμού, ένταξη των ΑΕΝ στο υπουργείο Παιδείας.

- Ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Εκδήλωση για τους μετανάστες

Με αφορμή τη Μέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλούν όλους τους μετανάστες στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ