Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις!

Εντονη διαμαρτυρία συνδικάτων για τα σχέδια υπονόμευσης των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βγαίνοντας από το κτίριο της διοίκησης του ΙΚΑ, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βγαίνοντας από το κτίριο της διοίκησης του ΙΚΑ, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας
Την έντονη διαμαρτυρία τους προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, για τις προτάσεις που βάζουν φωτιά στις συντάξεις και τορπιλίζουν το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασαν χτες συνδικαλιστές από οκτώ ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Στην παράσταση προς τον διοικητή του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίο, οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν ότι δε θα ανεχτούν την κατάργηση των κατώτερων συντάξεων, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης και την υπονόμευση των Βαριών και Ανθυγιεινών, προτάσεις που περιέχονταν σε εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών προς τη Διοίκηση του Ταμείου και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 22ης Νοέμβρη.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εισήγηση, και ενώ θέμα της υποτίθεται ήταν η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, υποστηριζόταν ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΙΚΑ» είναι η χορήγηση των κατώτερων συντάξεων, η οποία διαστρεβλώνει την αρχή της ανταποδοτικότητας! Ταυτόχρονα, προτεινόταν ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται με βάση το σύνολο των ημερών εργασίας και όχι σύμφωνα με την τελευταία καλύτερη πενταετία που ισχύει σήμερα, ενώ μέσα από τη λεγόμενη «ομαδοποίηση των ασφαλίστρων», επιχειρείται διά της πλαγίας οδού, η υπονόμευση του θεσμού των ΒΑΕ.

Στις καταγγελίες των συνδικαλιστών ο διορισμένος από την κυβέρνηση Διοικητής του ΙΚΑ, δεν μπόρεσε να αντιπαραβάλει το ελάχιστο επιχείρημα και «οχυρώθηκε» με εμμονή πίσω από τη θέση, ότι η συγκεκριμένη εισήγηση «δεν ήταν εισήγηση» και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για το θεαθήναι... Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων κατήγγειλαν πως τέτοιες προτάσεις δεν είναι καινούριες. Ανάλογες είχε φέρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι «ιδέες» του ΟΟΣΑ, αλλά και του Τήνιου, του πρώην υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλου, ενώ ο Θωμάς Κακκαβάς που ως εκπρόσωπος των εργαζομένων συμμετέχει στο ΔΣ του ΙΚΑ, τόνισε, ότι ενώ το 1990, η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του Ταμείου ανερχόταν στο 1,47% του ΑΕΠ, σήμερα έχει μειωθεί στο 0,92%.

Στους ισχυρισμούς του Διοικητή του ΙΚΑ ότι απλώς ζήτησε ορισμένες γνώμες για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τα στελέχη των ομοσπονδιών απάντησαν ότι δεν πρόκειται για «γνώμες», αλλά για «κατευθύνσεις που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και την κερδοφορία των επιχειρήσεων». Και υπέδειξαν στον διοικητή ότι αν θέλει να πιάσει την εισφοροδιαφυγή, πρέπει να χτυπήσει την πόρτα των εργοδοτών, οι οποίοι ασύδοτοι κλέβουν τα ένσημα και αρμέγουν το ΙΚΑ. Αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένους κλάδους και παραδείγματα, όπου οι εργοδότες οργιάζουν, αλλά που το ΙΚΑ δεν κάνει απολύτως κανέναν έλεγχο.

Με τη βούλα της κυβέρνησης

Σαφής επιβεβαίωση των γενικότερων σχεδιασμών της κυβέρνησης ενάντια στους ασφαλισμένους και τα δικαιώματά τους, αποτελεί και η συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος στην «Καθημερινή της Κυριακής». Απαντώντας στην ερώτηση, ποια είναι η σοβαρότερη στρέβλωση του ασφαλιστικού συστήματος ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως «Υπάρχουν ασφαλισμένοι που πληρώνουν πολλά και παίρνουν λίγα και κάποιοι άλλοι με τις ίδιες εισφορές έχουν πολύ μεγαλύτερες παροχές...», και σχετικά με το διάλογο είπε πως «ο στόχος για το διάλογο, δεν είναι να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πώς με τα χρήματα των ασφαλισμένων και του κρατικού προϋπολογισμού θα βελτιώσουμε το σύστημα και θα εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ