ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Οπως ο διάολος το λιβάνι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία της 14ης Δεκέμβρη. Ακόμα και στην περίπτωση που σήμερα παρθεί τελικά η απόφαση, είναι απορίας άξιον πώς θα καταφέρει ο κλάδος να προετοιμάσει την απεργία, με δεδομένο ότι απομένει μόλις μια εβδομάδα και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι στόχος της πλειοψηφίας ήταν από την αρχή - και παραμένει - η αποφυγή της απεργίας και - στην περίπτωση που τελικά δεν τη γλιτώσει - ο εκφυλισμός της. Παρά τις παχιές κουβέντες, οι παρατάξεις της συναίνεσης φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι την έκφραση της αγωνιστικής διάθεσης του κλάδου, την ώρα που τα προβλήματα πληθαίνουν για όλη την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τον Τύπο. Πολύ περισσότερο τους τρομάζει το μπόλιασμα των αγώνων με αιτήματα και στόχους πάλης που έρχονται σε σύγκρουση με το σύνολο της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και το πλαίσιο που προβάλλουν από κοινού οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Και στη βάση αυτή, με γελοία επιχειρήματα και ενάντια σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η παράταξη της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», προσπαθούν να αποφύγουν την απεργία. Ας βγάλουν οι συνάδελφοι τα συμπεράσματά τους για το ποιοι παίζουν τον νεροκουβαλητή της εργοδοσίας και ποιοι μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση των αγώνων, με αιτήματα που απαντάνε στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων...

Το «άνθος» του εθελοντισμού

Διθύραμβοι για το ...«άνθος», όπως το χαρακτήρισαν, του εθελοντισμού ακούστηκαν χτες σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη βράβευση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων απ' όλη την Ελλάδα.

Πέρα από τις ποιητικές εκφράσεις, που «ξεχείλιζαν» ευαισθησία, και αυτή η εκδήλωση είχε πολύ συγκεκριμένο στόχο: Να ενοχοποιήσει συνολικά την κοινωνία για την εξαθλίωση ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Εξαθλίωση, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης των όποιων δημόσιων δομών Πρόνοιας στήριζαν τη λαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - συστηματικά αποποιείται της ευθύνης της να παρέχει αποκλειστικά δημόσιες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Πρόνοιας και απευθύνει, ταυτόχρονα, κάλεσμα «ευαισθητοποίησης» στις ιδιωτικές εταιρίες, που χτίζουν κοινωνικό προφίλ μέσω της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στους εθελοντές.

Ετσι, με την εξαίρεση κάποιων ανθρώπων που πραγματικά προσφέρουν απ' το περίσσευμα ψυχής, «ανθίζει» η συναλλαγή και η ψευτοφιλανθρωπία σε αυτούς τους χώρους και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες Πρόνοιας μαραζώνουν στο περιθώριο, αφού οι κυβερνήσεις αρνούνται τη φροντίδα που τους οφείλουν.

«Δικαιώθηκε», αλλά...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφαρμόζοντας την ισχύουσα σήμερα Κοινοτική Οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, δικαίωσε την περασμένη βδομάδα ένα δάσκαλο για άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενο σε ίδρυμα της Γαλλίας που φιλοξενεί νεαρούς ανθρώπους με αναπηρίες, ο οποίος απολύθηκε εξαιτίας διαφωνιών στον ορισμό της «πραγματικής εργασίας» που προσέφερε κατά τη διάρκεια βραδινής επιφυλακής, σε δωμάτιο του ιδρύματος.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η «κατάσταση επιφυλακής» (εφημερία) νοείται ως χρόνος εργασίας, επισημαίνοντας ότι η νυχτερινή βάρδια σε ίδρυμα φιλοξενίας ανθρώπων με αναπηρίες λογίζεται ως εργάσιμος χρόνος. Κατά συνέπεια, προστίθεται στις άλλες βάρδιες και το άθροισμα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως για κάθε εργαζόμενο. Η οδηγία στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση είναι ολωσδιόλου αντιδραστική για τους εργαζόμενους, με τη μόνη διαφορά ότι δεν υπήρχε ακόμα - όταν θεσπίστηκε - η ...πρόνοια να «μπει χέρι» στους κανόνες που διέπουν το χρόνο επιφυλακής (εφημερίας) των εργαζομένων.

... να μην ξεχνιόμαστε

Για όσους τυχόν θαμπώθηκαν από το... φιλεργατικό της απόφασης, αξίζει να θυμίσουμε τα εξής: Εχουν υπάρξει και στο παρελθόν ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, που δικαίωναν εργαζόμενους σε θέματα εφημεριών στα νοσοκομεία και απαιτούσαν η «επιφυλακή» να λογίζεται σαν εργάσιμος χρόνος. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο η ΕΕ αποφάσισε να τροποποιήσει προς το χειρότερο την προηγούμενη οδηγία για τον εργάσιμο χρόνο, εισάγοντας τους όρους «ενεργός» και «ανενεργός» (και άρα απλήρωτη) περίοδος του χρόνου εργασίας.

Παρά τα φραστικά φτιασιδώματα, η διάκριση πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με την υπερψήφιση της γνωστής «Εκθεσης Σέρκας») και οσονούπω θα γίνει και επίσημη οδηγία της ΕΕ και, επομένως, το νομοθετικό πλαίσιο για τις μελλοντικές αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ποιοι, ανάμεσα σε άλλους, νομιμοποίησαν με την ψήφο τους στις επιμέρους τροπολογίες τη διάκριση του χρόνου εργασίας; Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η 9η του Δεκέμβρη μας αφορά όλους

Για άλλη μια φορά η υπουργός Παιδείας, σε δημόσια εμφάνισή της την Κυριακή που πέρασε, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πολιτική της και στο χώρο της Παιδείας, από την πολιτική που σχεδιάζεται και υλοποιείται στη βάση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Μάλιστα, προκλητικά είπε ότι η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί «κόντρα σε όποιες αντιδράσεις, οι οποίες δεν ενδιαφέρουν την παρούσα κυβέρνηση»! Οι «παλικαρισμοί» αυτοί αποκαλύπτουν και τους φόβους της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει από διάφορες συμβιβασμένες ηγεσίες. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζει πως όταν γύρω από ένα πλαίσιο πάλης που έχει στο κέντρο του την αντίθεση σ' αυτή την πολιτική και παράλληλα αναδεικνύει το δρόμο που ικανοποιεί πραγματικές λαϊκές ανάγκες, συσπειρώνεται ένα όλο και πλατύτερο κίνημα, όταν η μία μετά την άλλη οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια που οργανώνονται από ταξικές δυνάμεις αποκτούν όλο και πιο μαζικά χαρακτηριστικά, τότε, με όρους κινήματος, έρχεται και η ώρα για να μπουν αποφασιστικά φραγμοί σ' αυτή την πολιτική, ενάντια στις ωμές απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Απαιτήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται πράξη στην εκπαίδευση: Οι επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, στις σχολές οι επιχειρήσεις είναι και πάλι που σε ένα μεγάλο βαθμό παραγγέλνουν έρευνα και αποφοίτους. Τα διάφορα προγράμματα που εφαρμόζονται στα σχολεία και διασπούν το ενιαίο της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, σήμερα αναφέρονται σε επιμέρους θέματα όπως «επιχειρηματικότητα», «περιβάλλον», «ισότητα των φύλων», αύριο θα αναφέρονται στην ίδια την άλγεβρα, τη γλώσσα, τη φυσική που άλλα σχολεία θα τα διδάσκονται κι άλλα όχι. Στόχος όλων αυτών είναι μια μεγάλη μάζα αυριανών αμόρφωτων εργατών που θα αποτελέσουν φθηνή και πειθήνια εργατική δύναμη για τις μηχανές τους.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα ορθώνουν το ανάστημά τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, με τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα. Και σπεύδει να τρίξει τα δόντια της. Ομως αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ υπονομεύει συνολικά το μέλλον του λαού. Επομένως, η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο της νεολαίας που βρίσκεται στα θρανία και του κινήματός της. Πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε δασκάλου, του κάθε γονιού, του κάθε εργαζόμενου.

Τόσο στις 9 Δεκέμβρη, όσο και σε κάθε κινητοποίηση για την παιδεία, οι εργαζόμενοι από κάθε χώρο και κλάδο είναι αυτοί που πρέπει πρώτοι να δίνουν το μαχητικό, αγωνιστικό «παρών». Γιατί το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, η ανώτατη εκπαίδευση που θα βγάζει ολοκληρωμένους επιστήμονες, η παιδεία που δε θα χρειάζεται να ακριβοπληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους, αφορά τα δικά τους παιδιά σήμερα, τους δικούς τους συναδέλφους αύριο, που το κεφάλαιο τους ετοιμάζει από τώρα να είναι υποταγμένοι, συμβιβασμένοι, χωρίς δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ