ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο,τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ

Τη φρασεολογία των κυβερνήσεων Σημίτη συνεχίζει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά (και) την υπόθεση ΔΕΗ και Παλαιοκρασσά. Χτες ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου να παροτρύνει όποιον έχει στοιχεία για τη λεγόμενη διαπλοκή να τα καταθέσει στον εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΔΕΗ - κι ενώ αυτός άφησε για άλλη μια φορά να αιωρείται ότι από τη θέση του τον «έφαγαν» κάποια μεγάλα συμφέροντα - ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι πάγια και σταθερή: Διαφάνεια παντού και για όλους. Ολα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη». Εμμέσως πλην σαφώς στράφηκε εναντίον του Γ. Παλαιοκρασσά λέγοντας π.χ. ότι «αοριστολογίες και γενικότητες ποτέ δε συνέβαλαν στην υπηρέτηση της διαφάνειας». Κάλυψε και τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των επιθέσεων Παλαιοκρασσά, υποστηρίζοντας ο εκπρόσωπος πως «είναι γνωστό και το ήθος και η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητά του και η απόλυτη προσήλωσή του στη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια».

Επανέλαβε ότι «εάν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια, ένδειξη, πολύ περισσότερο βέβαια απόδειξη, οφείλει όποιος την επικαλείται να στείλει τα όποια στοιχεία έχει στη δικαιοσύνη». Κατέφυγε ακόμα και στη «λεπτή» ειρωνεία, σημειώνοντας πως «θέλω να πιστεύω ότι αν υπήρχε κάτι περισσότερο, ο κ. Παλαιοκρασσάς με την παρρησία που τον διακρίνει, αφού έστειλε ήδη κάποιες υποθέσεις, θα έστελνε και άλλες. Εκτός και αν κάτι συνέβη και δεν το πήρε είδηση. Ελπίζω να μη συνέβη κάτι τέτοιο».

Για τις υποθέσεις που ήδη ερευνώνται από τον εισαγγελέα, είπε ότι «εάν (...) υπάρχουν παρανομίες ή παρατυπίες και εφόσον αυτές τις έχει παραπέμψει ο κ. Παλαιοκρασσάς στη Δικαιοσύνη, θα έχουμε την απάντηση από τη Δικαιοσύνη». Και προανήγγειλε σκληρή αντίκρουση των ισχυρισμών Παλαιοκρασσά, λέγοντας ότι «η διοίκηση της ΔΕΗ θα απαντήσει στα όσα ζητήματα ανέφερε ο κ. Παλαιοκρασσάς για τη ΔΕΗ».

Εντόπισε δε και την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Σας θυμίζω ότι ο κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση έλεγε μονίμως: Λέτε, λέτε διάφορα πράγματα, εάν έχετε στοιχεία πηγαίνετέ τα στον εισαγγελέα. Εμείς, λοιπόν, ως κυβέρνηση, αυτό δεν το απευθύνουμε γενικώς και αορίστως σε όποιο κόμμα ασκεί κριτική. Εμείς εκείνο το οποίο λέμε στα στελέχη μας πρώτα απ' όλα, στους υπουργούς της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους διοικητές ή προέδρους οργανισμών που διορίστηκαν επί νέας διακυβέρνησης είναι: Οποια στοιχεία υπάρχουν, αυτά τα στοιχεία όχι μόνο δεν πρέπει να τα "κουκουλώνετε", αλλά πρέπει να τα στέλνετε στη δικαιοσύνη. Αυτή, λοιπόν, είναι μια ειδοποιός διαφορά, θα μου επιτρέψετε να πω, ευδιάκριτη στα μάτια όλων μας, διότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ήταν μια απαξιωτική και απορριπτική φρασεολογία». Πιστευτόν;

Ο Κ. Μητσοτάκης

Αναντίρρητα η παραίτηση Παλαιοκρασσά είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του, χτες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνέντευξη του Παλαιοκρασσά στην «Καθημερινή της Κυριακής» συνομίλησε μαζί του, λέγοντάς του ότι «ήταν δίκαιος, ωστόσο σε ορισμένα πράγματα το παρατράβηξε παραπάνω».

ΠΑΣΟΚ
Με... κορόνες η ταύτιση για την ουσία

Με προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό προσπάθησαν ο Γ. Παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσουν την παραίτηση του Γ. Παλαιοκρασσά και τη χτεσινή συνέντευξή του επιχειρώντας να εμφανίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν φορέα καταπολέμησης της «διαπλοκής».

Με τη φράση ο Κ. Καραμανλής «είναι συνυπεύθυνος και συμβιβασμένος με τη διαπλοκή» ο Γ. Παπανδρέου προχτές από τη Σπάρτη και χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης επιχείρησαν πίσω από... βαρύγδουπες κορόνες να κρύψουν την πλήρη ταύτιση του κόμματός τους με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της «απελευθέρωσης» της ενέργειας προς όφελος του κεφαλαίου, οι οποίες και παράγουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους κεφαλαιούχους για τη διανομή των «φιλέτων» της ΔΕΗ.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προώθησαν την «απελευθέρωση» του τομέα της ενέργειας και σήμερα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ το σχετικό νομοσχέδιο, στηρίζουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, αλλά χτες ο Ν. Αθανασάκης αναζητώντας εναγωνίως πεδίο... αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση δήλωσε: «Ο κ. Καραμανλής είναι ενήμερος, συμμέτοχος και συνυπεύθυνος για όλα αυτά που συζητούνται σήμερα για το συμβιβασμό με τη διαπλοκή».

Ο Ν. Αθανασάκης κατήγγειλε τη ΝΔ ότι χρησιμοποίησε το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς «ως εργαλείο κομματικής εμπάθειας και μικροκομματικής εκμετάλλευσης». Βέβαια ο ίδιος ακολουθώντας ακριβώς την ίδια τακτική με αυτή που είχε η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Σήμερα είναι οι ίδιοι υπόλογοι για τα δοβλέτια στην κυβέρνηση, για τα δοβλέτια στις ΔΕΚΟ, για τα παιχνίδια εξουσίας και τις διευθετήσεις συμφερόντων και τις πελατειακές σχέσεις που αναδεικνύονται». Ο Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι για το ΠΑΣΟΚ «η αρχή είναι μια: διαφάνεια παντού, κανόνες για όλους, γνώμονας το δημόσιο συμφέρον».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ματαίως επιχείρησε να στρέψει το θέμα στο παρελθόν» και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Γ. Παλαιοκρασσά «είναι προφανές ότι αφορούν κυρίως το παρόν, αφορούν την κυβέρνηση της ΝΔ». Ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι οι αναφορές του Γ. Παλαιοκρασσά «αφορούν μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ, που η πλειοψηφία τους ορίζεται από την κυβέρνηση, αφορούν υπουργούς, τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σιούφα, που αναφέρεται ονομαστικά, αλλά θα πρόσθετα και τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος έχει την ευθύνη και τη συναρμοδιότητα, τουλάχιστον, για τις ΔΕΚΟ, αφορούν όμως προσωπικά και τον πρωθυπουργό».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δεν έγιναν παρεμβάσεις

«Τα όσα αναφέρθηκαν σε εμένα με εκπλήσσουν, αλλά δε με αγγίζουν», δήλωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Σημείωσε ότι εποπτεύει τη ΔΕΗ, αλλά δεν παρεμβαίνει καθώς η Επιχείρηση «έχει τα καταστατικά της όργανα».

Για την παραμονή Νέζη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναφέρει στη δήλωσή του ότι η αντικατάστασή του θα γινόταν «σε χρόνο που θα εξυπηρετούσε κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της εταιρίας και από πρόσωπο που θα συμφωνείτο, τόσο με τον συναρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, όσο και με τον κ. Παλαιοκρασσά». Αρνείται επίσης εμπλοκή στο θέμα της προαγωγής του Α. Μιζάν. Αναφέρει επίσης ότι για τις υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη δεν προσκομίστηκε κανένα νεότερο στοιχείο.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης κινήθηκε κι αυτός στη γραμμή «κανένα νεότερο στοιχείο» και πρόσθεσε ότι καλύφθηκε στα άλλα θέματα από τον Δ. Σιούφα.

Χτες, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου έστειλε εξώδικο στον Γ. Παλαιοκρασσά, στο οποίο αναφέρει ότι αν εμπλέξει το όνομά του θα καταθέσει αγωγή εναντίον του.

«Τα μάθαμε από τις εφημερίδες»

Στα όσα είπε ο Γ. Παλαιοκρασσάς απάντησε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Μανιατάκης, με μια ανακοίνωση που η ουσία της είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Επιχείρησης είτε είχε αποσύρει τις ενστάσεις του για τις υποθέσεις που προώθησε στον εισαγγελέα, είτε συμφώνησε με τις τροποποιήσεις που προήλθαν από τις νεότερες αποφάσεις του ΔΣ, τις οποίες και συνυπέγραψε. Προσθέτει ότι καλώς έπραξε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερώσει το ΔΣ - κάτι που δεν έκανε καθώς «τα μάθαμε από τις εφημερίδες» - για «περαιτέρω διερεύνηση και την πιθανή απόδοση πειθαρχικών τουλάχιστον ευθυνών».

Στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνεται και η απόφαση του ΔΣ όπου αναφέρεται ότι δεν προέκυψε «βεβαία και οριστική ζημιά» από αυτές τις υποθέσεις (ομόφωνα) και ότι δε διαπιστώθηκε εσκεμμένη πρόκληση ζημιάς «από οποιοδήποτε υπηρεσιακό στέλεχός της» (μειοψήφησε ο πρόεδρος). Ο ίδιος ο Γ. Παλαιοκρασσάς παραδέχτηκε ότι ψήφισε ορισμένες αποφάσεις υπό προϋποθέσεις και επειδή διόρθωναν ως ένα σημείο προηγούμενες επιλογές. Για το κείμενο της απαλλαγής από πρόκληση ζημιών και ευθύνες είπε ότι συμφώνησε «υπό πίεση» και για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΔΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ