ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αεροπορική τραγωδία

Τουλάχιστον 128 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, από τη συντριβή «C130» πάνω σε 10ώροφη πολυκατοικία σε προάστιο της Τεχεράνης

Το κτίριο στο οποίο προσέκρουσε το αεροσκάφος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Associated Press

Το κτίριο στο οποίο προσέκρουσε το αεροσκάφος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο χειρότερος, ίσως, εφιάλτης όλων των εναλλακτικών σεναρίων ενός αεροπορικού δυστυχήματος έγινε χτες πραγματικότητα στην ιρανική πρωτεύουσα. Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή. Στρατιωτικό αεροσκάφος «C130», που μετέφερε κυρίως δημοσιογράφους, εικονολήπτες και φωτογράφους στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νοτιοδυτικό Ιράν, προκειμένου να καλύψουν στρατιωτικά γυμνάσια, έπεσε πάνω σε 10ώροφη πολυκατοικία στο νότιο προάστιο της Τεχεράνης, Γιαφταμπάν, σκορπώντας το θάνατο.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ που βρίσκεται εντός κατοικημένης ζώνης, δίπλα στο προάστιο Γιαφταμπάν. Ο πιλότος φέρεται να ανέφερε αμέσως μετά την απογείωση κάποιο μηχανικό πρόβλημα και ζήτησε άδεια πραγματοποίησης αναγκαστικής προσγείωσης και πάλι στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Κάτι, όμως, όπως φαίνεται δεν πήγε καλά και το αεροσκάφος συνετρίβη πάνω στην πολυκατοικία.

Το σημείο αποκλείστηκε αμέσως από την αστυνομία και δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια τόσο με συγγενείς των ενοίκων της πολυκατοικίας όσο και με δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή. Καταστράφηκαν τουλάχιστον 2 τηλεοπτικές κάμερες του κρατικού καναλιού, ενώ κατασχέθηκαν βιντεοταινίες και κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών.

Ολόκληρη η περιοχή καλυπτόταν, μέχρι το βράδυ, από πυκνό καπνό και συντρίμμια. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους αλλά και εντός της ημικατεστραμμένης πολυκατοικίας, που παρ' όλα αυτά δεν κατέρρευσε, μέχρι αργά. Και οι 94 επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς ενώ εκτιμάται ότι δεκάδες θα είναι τα θύματα και μεταξύ των ενοίκων του κτιρίου. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν το ένα φτερό του αεροσκάφους να έχει τυλιχτεί στις φλόγες πριν καταπέσει.

Μια πρώτη εκτίμηση, αργά χτες βράδυ, ανέφερε τουλάχιστον 128 νεκρούς και 90 τραυματίες, χωρίς, όμως, να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις. Εντονοι ήταν οι φόβοι ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλά παιδιά, καθώς χτες τα σχολεία στην Τεχεράνη παρέμειναν κλειστά λόγω των υψηλών επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Γενικότερα προβλήματα

Γεγονός είναι ότι τα στάνταρ ασφαλείας της ιρανικής αεροπορίας, τόσο της πολιτικής όσο και της πολεμικής, είναι εξαιρετικά χαμηλά και τα θανατηφόρα δυστυχήματα συχνά. Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ανταλλακτικών που έχει προκληθεί από το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη χώρα μετά την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης, το 1979, καθώς μέχρι τότε η ιρανική αεροπορία ήταν μία από τις πλέον εξελιγμένες και πιο σύγχρονες σε ολόκληρη την περιοχή. Τα περίπου 15 «C130» που διαθέτει, σήμερα, η ιρανική πολεμική αεροπορία, έχουν ηλικία τουλάχιστον 15 χρόνων.

Σοβαρά προβλήματα, όμως, παρουσιάζει και το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, από όπου απογειώθηκε και όπου αποπειράθηκε να επιστρέψει το μοιραίο αεροσκάφος. Το αεροδρόμιο είναι το πιο παλιό της Τεχεράνης, καθώς κατασκευάστηκε πριν από τουλάχιστον 60 χρόνια. Αρχικά ήταν εκτός του οικιστικού ιστού. Εξαιτίας, όμως, της ραγδαίας οικοδομικής ανάπτυξης της ιρανικής πρωτεύουσας, το αεροδρόμιο, σήμερα, βρίσκεται στην καρδιά πυκνοκατοικημένων συνοικιών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτα ισραηλινά μέτρα, αναμένονται χειρότερα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Πολύ ευρύτερα, πολύ εντονότερα και πολύ επιθετικότερα» απειλεί ο ισραηλινός στρατός να απαντήσει στην προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στη Νετάνια, που στοίχισε τη ζωή σε 5 Ισραηλινούς. Στενοί συνεργάτες του υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, καθιστούσαν σαφές ότι θα επαναληφθούν οι δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων, ενώ, όπως διέρρεαν αξιωματούχοι, η ισραηλινή ηγεσία «επιθυμεί ένα θεαματικά μεγάλο και τελειωτικό πλήγμα» σε βάρος της οργάνωσης «Τζιχάντ», που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας.

Ηδη, χτες, επιβλήθηκε αποκλεισμός στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και σειρά περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός αυτών, στην περίπτωση της Δυτικής Οχθης. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε 14 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ο πατέρας και οι τρεις αδελφοί του καμικάζι της Νετάνια, του 23χρονου Λότφι Αμίν Αμπού Σααντά. Συλλήψεις έκανε και η Παλαιστινιακή Αρχή, αν και χαρακτηρίστηκαν «αμελητέα προσπάθεια» από την ισραηλινή πλευρά. Οσο για τα ίδια τα μέλη της «Τζιχάντ» φέρονται να έπαψαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, φοβούμενα ότι έτσι θα εντοπιστούν ευκολότερα και μπορεί να γίνουν στόχος κάποιας αεροπορικής επιδρομής.

Οπως έγινε γνωστό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συνομίλησε τηλεφωνικώς, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, αργά το βράδυ της Δευτέρας, για «την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή». Χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβρισκε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις διασυνδέσεις ανάμεσα στη Δαμασκό και στην οργάνωση Τζιχάντ».

Τα ξημερώματα, πάντως, ισραηλινά μαχητικά φέρονται να κατέστρεψαν με έναν πύραυλο το μνημείο του «Αγνωστου Στρατιώτη», στη συνοικία Ρεμάλ, της πόλης της Γάζας. Το μνημείο αποτελούνταν από το άγαλμα ενός στρατιώτη που έδειχνε προς την Ιερουσαλήμ. Είχε, αρχικώς, ανεγερθεί στη μνήμη των πεσόντων Αράβων στρατιωτών σε αραβο-ισραηλινές συρράξεις, τη δεκαετία του '50 από τον τότε Αιγύπτιο Πρόεδρο Νάσερ, καθώς η Γάζα ήταν υπό αιγυπτιακή κυριαρχία. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής κατοχής, που άρχισε το 1967 και ανακατασκευάστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή, την περασμένη δεκαετία. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις και συγκρούσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν χτες από την έκρηξη βόμβας στην περιοχή Ουργκούν της επαρχίας Πάκτικα, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του - δημιουργημένου από τις δυνάμεις κατοχής - εθνικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της δύναμης, ο στρατηγός Ζία ουλ-Χακ - απλή συνωνυμία με τον πρώην πακιστανό δικτάτορα.

Στο μεταξύ, ένας βουλευτής της νέας αφγανικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία αναμένεται να συνέλθει για πρώτη φορά το Δεκέμβρη, σκοτώθηκε την Κυριακή, σε μάχη στην οποία πέθαναν ακόμη τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν χτες γνωστές από επίσημες πηγές. Ο Εσματουλάχ Μουχαμπάτ, πρώην μουτζαχεντίν, και οι σωματοφύλακές του ενεπλάκησαν σε μάχη με τους άνδρες ενός τοπικού επιχειρηματία που κατηγορούσε έναν από τους άνδρες του βουλευτή ότι προέβη στον εμπρησμό μιας αποθήκης που ανήκε στον επιχειρηματία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ