Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτα ισραηλινά μέτρα, αναμένονται χειρότερα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Πολύ ευρύτερα, πολύ εντονότερα και πολύ επιθετικότερα» απειλεί ο ισραηλινός στρατός να απαντήσει στην προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στη Νετάνια, που στοίχισε τη ζωή σε 5 Ισραηλινούς. Στενοί συνεργάτες του υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, καθιστούσαν σαφές ότι θα επαναληφθούν οι δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων, ενώ, όπως διέρρεαν αξιωματούχοι, η ισραηλινή ηγεσία «επιθυμεί ένα θεαματικά μεγάλο και τελειωτικό πλήγμα» σε βάρος της οργάνωσης «Τζιχάντ», που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας.

Ηδη, χτες, επιβλήθηκε αποκλεισμός στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και σειρά περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός αυτών, στην περίπτωση της Δυτικής Οχθης. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε 14 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ο πατέρας και οι τρεις αδελφοί του καμικάζι της Νετάνια, του 23χρονου Λότφι Αμίν Αμπού Σααντά. Συλλήψεις έκανε και η Παλαιστινιακή Αρχή, αν και χαρακτηρίστηκαν «αμελητέα προσπάθεια» από την ισραηλινή πλευρά. Οσο για τα ίδια τα μέλη της «Τζιχάντ» φέρονται να έπαψαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, φοβούμενα ότι έτσι θα εντοπιστούν ευκολότερα και μπορεί να γίνουν στόχος κάποιας αεροπορικής επιδρομής.

Οπως έγινε γνωστό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συνομίλησε τηλεφωνικώς, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, αργά το βράδυ της Δευτέρας, για «την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή». Χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβρισκε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις διασυνδέσεις ανάμεσα στη Δαμασκό και στην οργάνωση Τζιχάντ».

Τα ξημερώματα, πάντως, ισραηλινά μαχητικά φέρονται να κατέστρεψαν με έναν πύραυλο το μνημείο του «Αγνωστου Στρατιώτη», στη συνοικία Ρεμάλ, της πόλης της Γάζας. Το μνημείο αποτελούνταν από το άγαλμα ενός στρατιώτη που έδειχνε προς την Ιερουσαλήμ. Είχε, αρχικώς, ανεγερθεί στη μνήμη των πεσόντων Αράβων στρατιωτών σε αραβο-ισραηλινές συρράξεις, τη δεκαετία του '50 από τον τότε Αιγύπτιο Πρόεδρο Νάσερ, καθώς η Γάζα ήταν υπό αιγυπτιακή κυριαρχία. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής κατοχής, που άρχισε το 1967 και ανακατασκευάστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή, την περασμένη δεκαετία. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ