Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αεροπορική τραγωδία

Τουλάχιστον 128 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, από τη συντριβή «C130» πάνω σε 10ώροφη πολυκατοικία σε προάστιο της Τεχεράνης

Το κτίριο στο οποίο προσέκρουσε το αεροσκάφος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Associated Press

Το κτίριο στο οποίο προσέκρουσε το αεροσκάφος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο χειρότερος, ίσως, εφιάλτης όλων των εναλλακτικών σεναρίων ενός αεροπορικού δυστυχήματος έγινε χτες πραγματικότητα στην ιρανική πρωτεύουσα. Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή. Στρατιωτικό αεροσκάφος «C130», που μετέφερε κυρίως δημοσιογράφους, εικονολήπτες και φωτογράφους στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νοτιοδυτικό Ιράν, προκειμένου να καλύψουν στρατιωτικά γυμνάσια, έπεσε πάνω σε 10ώροφη πολυκατοικία στο νότιο προάστιο της Τεχεράνης, Γιαφταμπάν, σκορπώντας το θάνατο.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ που βρίσκεται εντός κατοικημένης ζώνης, δίπλα στο προάστιο Γιαφταμπάν. Ο πιλότος φέρεται να ανέφερε αμέσως μετά την απογείωση κάποιο μηχανικό πρόβλημα και ζήτησε άδεια πραγματοποίησης αναγκαστικής προσγείωσης και πάλι στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Κάτι, όμως, όπως φαίνεται δεν πήγε καλά και το αεροσκάφος συνετρίβη πάνω στην πολυκατοικία.

Το σημείο αποκλείστηκε αμέσως από την αστυνομία και δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια τόσο με συγγενείς των ενοίκων της πολυκατοικίας όσο και με δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή. Καταστράφηκαν τουλάχιστον 2 τηλεοπτικές κάμερες του κρατικού καναλιού, ενώ κατασχέθηκαν βιντεοταινίες και κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών.

Ολόκληρη η περιοχή καλυπτόταν, μέχρι το βράδυ, από πυκνό καπνό και συντρίμμια. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους αλλά και εντός της ημικατεστραμμένης πολυκατοικίας, που παρ' όλα αυτά δεν κατέρρευσε, μέχρι αργά. Και οι 94 επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς ενώ εκτιμάται ότι δεκάδες θα είναι τα θύματα και μεταξύ των ενοίκων του κτιρίου. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν το ένα φτερό του αεροσκάφους να έχει τυλιχτεί στις φλόγες πριν καταπέσει.

Μια πρώτη εκτίμηση, αργά χτες βράδυ, ανέφερε τουλάχιστον 128 νεκρούς και 90 τραυματίες, χωρίς, όμως, να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις. Εντονοι ήταν οι φόβοι ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλά παιδιά, καθώς χτες τα σχολεία στην Τεχεράνη παρέμειναν κλειστά λόγω των υψηλών επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Γενικότερα προβλήματα

Γεγονός είναι ότι τα στάνταρ ασφαλείας της ιρανικής αεροπορίας, τόσο της πολιτικής όσο και της πολεμικής, είναι εξαιρετικά χαμηλά και τα θανατηφόρα δυστυχήματα συχνά. Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ανταλλακτικών που έχει προκληθεί από το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη χώρα μετά την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης, το 1979, καθώς μέχρι τότε η ιρανική αεροπορία ήταν μία από τις πλέον εξελιγμένες και πιο σύγχρονες σε ολόκληρη την περιοχή. Τα περίπου 15 «C130» που διαθέτει, σήμερα, η ιρανική πολεμική αεροπορία, έχουν ηλικία τουλάχιστον 15 χρόνων.

Σοβαρά προβλήματα, όμως, παρουσιάζει και το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, από όπου απογειώθηκε και όπου αποπειράθηκε να επιστρέψει το μοιραίο αεροσκάφος. Το αεροδρόμιο είναι το πιο παλιό της Τεχεράνης, καθώς κατασκευάστηκε πριν από τουλάχιστον 60 χρόνια. Αρχικά ήταν εκτός του οικιστικού ιστού. Εξαιτίας, όμως, της ραγδαίας οικοδομικής ανάπτυξης της ιρανικής πρωτεύουσας, το αεροδρόμιο, σήμερα, βρίσκεται στην καρδιά πυκνοκατοικημένων συνοικιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ