ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε!

Συγκλονιστική σε παλμό, ζωντάνια, μα πιότερο απ' όλα στην απόφασή της, η χτεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Τα συνθήματα και τα τραγούδια δε σταμάτησαν ούτε στιγμή. Χτες διαδήλωσε η νεολαία, μαζικά, μαχητικά, στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα. Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή. Εκατοντάδες σχολεία, δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, συντόνισαν τα βήματά τους, εντόπισαν τη δύναμη που έχει ο συντονισμός τους, υποσχέθηκαν ακόμα πιο δυναμική συνέχεια από δω και μπρος. Δεν ήταν κόσμος μέσα στον κοσμάκη. Ηταν ένα ακατανίκητο πλήθος. Χιλιάδες, που γύρισαν την πλάτη στις απειλές και τις «εκπαιδευτικές» εκδρομές. Που προτίμησαν να πάρουν απουσίες, να αντισταθούν στα σπρωξίματα των διευθυντών τους, στις απειλές μιας μερίδας εκπαιδευτικών και να φωνάξουν: «Φέρτε τα ΜΑΤ, ψηφίστε τρομονόμους. Εμείς όλη τη μέρα θα είμαστε στους δρόμους». Να υψώσουν τις πικέτες τους «σιγά μην τους κάνω τη χάρη. Στις 9 Δεκέμβρη είμαι κι εγώ στους δρόμους».

Ηξεραν πολύ καλά γιατί βρίσκονταν στο δρόμο: «Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε» το σύνθημα που συναντούσες παντού, σε πανό, σε πικέτες, σε αυτοκόλλητα στο στήθος.

Ηξεραν πολύ καλά τη δύναμή τους: «Είμαστε χιλιάδες, έχουμε λαό (!), θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολειό».

Κι αν κάποιος τολμούσε να τους προβοκάρει είχαν έτοιμες πληρωμένες απαντήσεις στα πανό και τις πικέτες τους: «Εμείς δεν κλείνουμε τους δρόμους. Αυτοί κλείνουν το δρόμο για την παιδεία» ή όπως έγραφε παρακάτω ένα φοιτητικό πανό με βάση στίχους του Μπρεχτ: «Αυτοί που μας πήραν τα βιβλία απ' το χέρι τώρα μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι».

Κάθε φωνή, κάθε σύνθημα κι ένα αίτημα, μια ανάγκη, δική τους και των οικογενειών τους, για το σήμερα και το αύριο: «Σχολεία δημοκρατικά όχι επιχειρηματικά», «κάτω οι κάμερες» από σχολεία και σχολές, «όχι μάθημα στα υπόγεια», «δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», «στους δρόμους και πάλι οι μαθητές - έξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές»!

Η αποφασιστική απαίτηση της νεολαίας πλημμύρισε χτες τους δρόμους της πρωτεύουσας. Από τις 11 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια. Εκεί ήταν το ραντεβού, αλλά ο χώρος αποδείχτηκε γρήγορα, πολύ μικρός για να τους χωρέσει κι όλο και κατέβαιναν προς την Ομόνοια. Οταν πια η πορεία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, η κεφαλή της είχε στρίψει στη Σταδίου και η ουρά ήταν ακόμα στα Προπύλαια.

Η παρουσία των μαθητών εντυπωσιακή! Με πολλά χρώματα, αστείρευτο κέφι και μεγάλη μαζικότητα, έδιναν τον παλμό όλης της διαδήλωσης. «Μια ζωή την έχουμε και θα την κερδίσουμε. Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε. Και ο μήνας έχει εννιά» και η εικόνα ήταν έντονη, ζωντανή, δυνατή. Μαζί τους στο δρόμο του αγώνα, για τα κοινά αιτήματα, τα κοινά δίκια του λαού, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Και στη συνέχεια ακολουθούσαν φοιτητές και σπουδαστές απ' όλα τα ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά. Ούτε από αυτούς έλειπε η αποφασιστικότητα για «πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα», γιατί «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται».

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, μια αντιπροσωπεία από μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, πήγε στο υπουργείο Παιδείας, επέδωσε τα ψηφίσματα των Συντονιστικών τους και συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρο, ο οποίος, απάντησε στα αιτήματά τους με αοριστολογίες, ειρωνεία και προκλητικές δηλώσεις!

Η πορεία συνεχίστηκε με τον ίδιο αμείωτο παλμό. Κατέληξε στη Βουλή, όπου... το φάσκελο πήγε σύννεφο, εκφράζοντας την αγανάκτηση των μαθητών απέναντι στην πολιτική που γνωρίζουν, την πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Λίγο πριν αποχωρήσουν έκαναν πεντάλεπτη καθιστική διαμαρτυρία.

Μ' ένα τέτοιο δυναμικό ξεκίνημα πανελλαδικά, η συνέχεια είναι δεδομένη: «Σεισμός - Σεισμός - Συντονισμός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος»!

Είχαν έτοιμη την απάντηση

Τα παρακάτω λόγια ανήκουν στην υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, από το χτεσινό μήνυμά της για την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού:

«Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου. Οσο κοινότοπη και τετριμμένη κι αν ακούγεται αυτή η φράση, κρύβει μία βαθύτατη αλήθεια: Από την ανατροφή υγιών, ισορροπημένων και ευτυχισμένων παιδιών, εξαρτάται η ευημερία του πλανήτη μας. Δυστυχώς, πολλές φορές παρασυρμένοι από τις αυξημένες υποχρεώσεις και τα πολύπλοκα προβλήματα της ενήλικης ζωής, παραλείπουμε να ασχοληθούμε με τα αθώα παιδικά βλέμματα, που μας περιστοιχίζουν, και δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένα».

Χθες, οι μικροί μαθητές το δήλωσαν ξεκάθαρα: Θέλουν δημόσιο και δωρεάν σχολειό. Θέλουν να μορφώνονται και να ζουν. Θέλουν έναν κόσμο καλύτερο και απαιτούν το σχολείο να τους δίνει τα εφόδια για να φτιάξουν αύριο τον κόσμο καλύτερο.

Ολα αυτά δεν τα είδε χθες η υπουργός Παιδείας. Ομως οι μαθητές, χωρίς να γνωρίζουν το υποκριτικό μήνυμά της, είχαν έτοιμη την απάντηση: «Σεβασμός στο μέλλον σας»!

Ζωές τεμνόμενες και συμπληρωματικές

«Κύριε, κύριε, διαβάσαμε γεωμετρία, αν και ξέραμε ότι σήμερα δεν είναι ημέρα σχολείου, αλλά ημέρα αγώνα». Το βαγόνι του Ηλεκτρικού ασφυκτικά γεμάτο. Κορίτσια και αγόρια, μαθητές και μαθήτριες. Κασκόλ ανέμελα ριγμένα στο λαιμό, τσάντες στον ώμο, τζιν και αθλητικά παπούτσια. Ηλικία; Δεν έχει σημασία αν ήταν 12, 13 ή 16. Είχαν την ηλικία που ορίζεται με μία λέξη: «Νιάτα». Νιάτα που διψούν για ζωή. Που αναζητούν και διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία. Που ελπίζουν και αγωνίζονται...

«Κύριε, σ' αυτή τη στάση θα κατέβουμε;». Καθόταν δίπλα μας. Γύρω στα 50. Μαθηματικός. Μ' ένα χαμόγελο στα χείλη. Λίγο αμήχανος, μήπως τα «τιτιβίσματα» ενοχλήσουν τους υπόλοιπους επιβάτες. Σίγουρα όμως καμάρωνε. Κι είχε μια γλύκα στο πρόσωπο. Οι εξισώσεις, οι τεμνόμενες, οι παράλληλες, οι συμπληρωματικές... έδωσαν τη θέση τους στην απτή πραγματικότητα. Κι εκείνος ήταν «παρών». Κοντά τους. Μαζί τους. Τους συντρόφευσε στα όνειρά τους, παίρνοντας κι αυτός το «μερίδιό» του. Μια ανάσα ζωής στο ασφυκτικό τοπίο της καθημερινότητας.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουμε...

Το σύνθημά τους έφτασε παντού, από χιλιάδες μαθητές, σε εκατοντάδες σχολεία. Και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους. Εξάλλου αυτό φάνηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών στο Συντονιστικό, που έγινε αμέσως μετά την πορεία στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. «Δεν έπεφτε καρφίτσα», όχι μόνο στην αίθουσα, αλλά μέχρι και οι σκάλες, που οδηγούν στον όροφο όπου βρίσκεται το Συνδικάτο, είχαν «φρακάρει» από μαθητές.

Ο λόγος: «Τους δείξαμε ότι δεν πάει άλλο με τη ζωή - λάστιχο, με τα φροντιστήρια, με το σχολείο που δε μας μορφώνει. Πήρανε το μήνυμά μας ότι δε θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και όνειρά μας. Συνεχίζουμε...», αναφέρουν οι ανακοινώσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων και ΤΕΕ Αθήνας.

Και υπογραμμίζουν: «Δε θέλουμε:

  • Τις επιχειρήσεις στα σχολεία μας.
  • Μαθήματα από τους επιχειρηματίες, που δίνουν μισθούς - ψίχουλα στους γονείς μας.
  • Να μας μαθαίνουν ότι για να επιβιώσουμε πρέπει να φάμε τον διπλανό μας.
  • Να μας χωρίζουν με βάση την τσέπη των γονιών μας.
  • Να έχουμε κάμερες πάνω από τα κεφάλια μας, μέσα στα σχολεία μας.
  • Να μας πηγαίνουν σε φιέστες της ΕΕ για να χειροκροτάμε αυτούς που επιτίθενται στα δικαιώματα και τα όνειρά μας.
  • Ζωή - πατίνι, σχολείο που εξοντώνει».

Οι μαθητές θα προχωρήσουν σε πανελλαδικό Συντονιστικό την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να οργανώσουν την επόμενη κινητοποίηση. Παράλληλα, στις 23 Δεκέμβρη, θα τα «ψάλλουν» με τα αγωνιστικά τους κάλαντα, στην υπουργό Παιδείας, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, στη 1 το μεσημέρι, με κύριο αίτημα να μην μπει καμία απουσία, να μην υπάρξει καμία ποινή για τους μαθητές.

Μέχρι τότε, «συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Με τους φοιτητές - σπουδαστές, με τους γονείς μας, με όλους τους εργαζόμενους. Θέλουμε το ζήτημα της Παιδείας να γίνει υπόθεση όλων! Συνεχίζουμε συντονισμένοι με τους συμμαθητές μας από όλη την Ελλάδα».

Το νου σου, ε;

«Δε "μασάμε" σε απειλές και εκβιασμούς». Και δε σταμάτησαν στιγμή να το δείχνουν και να ξεκαθαρίζουν ότι «δεν περνούν τα παραμύθια τους. Την αλήθεια την ξέρουμε»... «Ξέρουμε πώς ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος. Το νου σου, ε;». Χτες στη διαδήλωση όλα.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολοι μαζί για ένα άλλο σχολείο

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών πίσω από τα πανό των Συντονιστικών τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους αγώνες των μαθητών για άλλο σχολείο, άλλη Παιδεία, άλλη ζωή. Δηλώνουμε την καταδίκη μας σε όλες τις προσπάθειες εκφοβισμού, αφού, για άλλη μια φορά, οι απειλές και οι αποβολές έπεφταν βροχή, προκειμένου οι μαθητές να μη διαδηλώσουν, να μη βροντοφωνάξουν το σύνθημά τους "θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε και να ζήσουμε". Κανένας μαθητής, όμως, δεν πτοήθηκε.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ εντείνει τον ταξικό χαρακτήρα του σχολείου, οδηγεί στη μορφωτική υποβάθμιση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Η είσοδος των επιχειρήσεων στα σχολεία, ο στόχος κατηγοριοποίησης τους, ο εντεινόμενος αυταρχισμός θα βρουν απάντηση από τους μαθητές, αλλά και όλο το λαϊκό κίνημα. Ολοι μαζί, μαθητές, φοιτητές, εργατιά, για να διεκδικήσουμε όχι άλλο ένα σχολείο που εξοντώνει και δε μορφώνει, αλλά ένα πραγματικά άλλο σχολείο, το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν, το σχολείο των λαϊκών αναγκών».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΑΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συμμετέχουμε και στην απεργία των εργατών!

Αμέσως μετά τη μεγάλη νεανική διαδήλωση, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στο Χημείο για να συζητήσουν τον παραπέρα συντονισμό του αγώνα τους. Μετά τη συζήτηση εξέδωσε ανακοίνωση όπου το Συντονιστικό Αγώνα ΑΕΙ Αθήνας χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των «άνω των 10.000 μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών» και τονίζει ότι η χτεσινή κινητοποίηση «έστειλε μήνυμα! Αποτελεί την καλύτερη απάντηση στη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των σπουδών μας που προωθεί η κυβέρνηση με την πολιτική της! Αυτή η πολιτική έχει εκρηκτικές συνέπειες σε κάθε τμήμα και σε κάθε σχολή. Ακυρώνει το δικαίωμα των φοιτητών στη δημόσια και δωρεάν επιστημονική μόρφωση σήμερα και στη σταθερή δουλιά με δικαιώματα αύριο».

Ως επόμενο αγωνιστικό σταθμό του αγώνα τους καθόρισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 14 του Δεκέμβρη, για την οποία αποφάσισαν ότι θα συγκεντρωθούν μαζί με το ΠΑΜΕ, στις 11 π.μ., στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στο Συντονιστικό σε όλους τους συλλόγους φοιτητών και στις επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή. Πρότειναν συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΑΕΙ, τη Δευτέρα 19/12, στις 6 το απόγευμα, στο Χημείο και μέχρι τότε «αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή, ενάντια στα οξυμένα προβλήματα και στις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής». Το αίτημα-απαίτησή τους ξεκάθαρο: Πραγματικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ