ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δήθεν αυτοκριτική Μπους...

...και διαμόρφωση μετεκλογικού σκηνικού, με ένταση των αντιθέσεων και αντιλαϊκές πολιτικές από τη δοτή κυβέρνηση

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στο Ιράκ θα πάρει καιρό, και ο δρόμος προς τη δημοκρατία είναι δύσκολο έργο, που χρειάζεται υπομονή και υποστήριξη», υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε σχετικό διάγγελμά του. Ο Μπους κάλεσε τον αμερικανικό λαό να μην επιδείξει ηττοπάθεια, γιατί «ο πόλεμος για την ελευθερία είναι δύσκολος, αλλά ήδη τον κερδίζουμε». Για μια ακόμη φορά, τον τελευταίο καιρό, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη εκ μέρους της Ουάσιγκτον, όπως είναι ο αρχικός ισχυρισμός περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη των λαθών και συμπλήρωσε ότι «το έργο της ανοικοδόμησης αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερο από ό,τι πιστεύαμε και έχουμε ευθύνη για τις καθυστερήσεις», αλλά επανέλαβε ότι η απόφαση εισβολής στο Ιράκ ήταν ορθή. Το διάγγελμα Μπους συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση από το αμερικανικό Ινστιτούτο έκθεσης για την Εγγύς Ανατολή, όπου τονίζεται ότι οι επόμενοι 6 μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το μέλλον του Ιράκ.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, αιφνίδια επίσκεψη στην κατεχόμενη χώρα πραγματοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Ο Τσένεϊ συναντήθηκε με τον «Πρόεδρο» Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον «πρωθυπουργό» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, πριν επισκεφτεί και την αμερικανική βάση Ταζί. Μια μέρα αργότερα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απελευθέρωση 8 πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος Σαντάμ, εναντίον των οποίων δεν έχουν στοιχειοθετηθεί κατηγορίες.

Η Ιρακινή Εθνική Εκλογική Επιτροπή, από την άλλη, ανακοίνωνε ορισμένα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων της περασμένης Πέμπτης για το Κοινοβούλιο, τα οποία δείχνουν ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Οι διάφορες εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες φαίνεται ότι ψήφισαν, κυρίως, τα κόμματα που αντιπροσώπευαν τη θρησκεία και την εθνότητά τους, με εξαίρεση την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές. Τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το τέλος της βδομάδας.

Κατά τα άλλα, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους πολίτες η κυβερνητική απόφαση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η κυβέρνηση επικαλείται το γεγονός ότι η εξόρυξη πετρελαίου βαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς και ότι η μεγαλύτερη ποσότητα εξάγεται, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να καλύψει κάποιες ανάγκες. Την απόφαση καταδίκασε και ο αρμόδιος υπουργός Πετρελαίου, απειλώντας με παραίτηση αν δεν ανακληθεί.

Τέλος, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής αναπληρωτή κυβερνήτη της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 3 σωματοφύλακές του και τραυματίζοντας τον ίδιο. Τραυματισμένος νοσηλεύεται και ο διοικητής της αστυνομίας στη Βαγδάτη, του οποίου η αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 πολίτες και να τραυματιστούν άλλα 7 άτομα, κυρίως αστυνομικοί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Με ελαφρύ εγκεφαλικό νοσηλεύεται ο Αριέλ Σαρόν

Ο,τι έμεινε σε γέφυρα, μετά από ισραηλινή επιδρομή στα περίχωρα της Γάζας

Associated Press

Ο,τι έμεινε σε γέφυρα, μετά από ισραηλινή επιδρομή στα περίχωρα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στα παλαιστινιακά εδάφη, επικρατεί εκρηκτική ηρεμία μετά τις νέες ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή και τα προβλήματα που ταλανίζουν τη «Φατάχ». Την Κυριακή το πρωί, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν δρόμους και μία γέφυρα, ανάμεσα στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «χρησιμοποιούνται για εκτόξευση ρουκετών». Επίσης, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι σκότωσε 1 Παλαιστίνιο που προσπαθούσε να τοποθετήσει βόμβα. Αντίθετα, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του στην ανατίναξη αυτοκινήτου στο Κχαν Γιούνις, όπου σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος, μέλος μιας μικρής ένοπλης οργάνωσης, των «Ταξιαρχιών του Αμπού Ρις».

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο, όπου εισήλθε εσπευσμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, την Κυριακή το βράδυ, έχοντας υποστεί ελαφρύ εγκεφαλικό. Οι γιατροί και οι συνεργάτες του διαβεβαίωναν ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει υποστεί καμία σημαντική βλάβη που να θέτει εμπόδια στα πολιτικά του σχέδια με το νέο κόμμα του Καντίμα. Εντούτοις, κατέστη σαφές ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες μέχρι να επανέλθει στα καθήκοντά του. Την ίδια ώρα, στο πρώην κόμμα του, το Λικούντ, άνοιγαν οι κάλπες για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη με τους Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Οικονομικών, Σιλβάν Σαλόμ, να βρίσκονται αντιμέτωποι.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σταθερά τεταμένο το κλίμα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας και έντασης φαίνεται ότι έχει εισέλθει, για τα καλά, ο Λίβανος μετά τη δολοφονική βομβιστική επίθεση, την περασμένη βδομάδα, με θύμα τον δημοσιογράφο και βουλευτή Γκιμπράν Τουένι, που ήταν δεινός πολέμιος της συριακής πολιτικής προς τη χώρα του. Χτες, έγιναν νέες εκδηλώσεις στη μνήμη του, ενώ διοργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση από τις πολιτικές δυνάμεις που επικρίνουν τη συριακή πολιτική με κύριο αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Εμίλ Λαχούντ, που χαρακτηρίζεται «φιλοσύρος».

Σε κοινή ανακοίνωση, οι «αντισυριακές» πολιτικές δυνάμεις καλούν την κυβέρνηση του Φουάντ Σανιόρα να «είναι σε εγρήγορση ενόψει του πολέμου που όπως φαίνεται κηρύσσει το συριακό καθεστώς κατά του Λιβάνου». Την ίδια ώρα, νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο «αντισυριακό» πολιτικό στρατόπεδο έστηναν κατασκήνωση στην κεντρική πλατεία Μαρτύρων, όπου σκοπεύουν να μείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αρκετό καιρό, όπως είχαν κάνει την περασμένη άνοιξη μετά τη δολοφονία Χαρίρι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αθώο αίμα στο Μπαλουχιστάν

ΚΕΤΑ.--

Τέσσερα μέλη μιας φυλής σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από πυρά επιθετικών ελικοπτέρων του Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν, όπου εξελίσσεται νέα επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εναντίον «τρομοκρατών». Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι τα θύματα ήταν αθώοι άμαχοι. Στο μεταξύ, στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ, τέσσερις μουτζαχεντίν έπεσαν νεκροί σε δύο μάχες. Ταυτόχρονα, η Ινδο-νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία «Tata Daewoo» ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει εργοστάσιο στο Καράτσι το οποίο θα παράγει 3.000 οχήματα στο Πακιστάν σε ετήσια βάση.

ΙΡΑΝ
Ο Αχμαντινετζάντ επιμένει...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα σχόλια και αντιδράσεις, εντός και εκτός Ιράν, προκάλεσε χτες και πάλι ο Πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πάντως, απαγορεύοντας τη μετάδοση δυτικής μουσικής από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, υιοθετώντας, ουσιαστικά, σκληρότερη στάση από ό,τι είχε πράξει ο Αγιατολάχ Χομεϊνί μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν, το 1979.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως χτες παραδέχτηκε ότι μετά από ό,τι συνέβη με το Ιράκ (δηλαδή το ότι αποδείχτηκε πως δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής, αν και αυτό ήταν το κύριο επιχείρημα για την εισβολή), «σίγουρα καθιστά πολύ δύσκολη τη στήριξη μιας ανάλογης επιχειρηματολογίας απέναντι στο Ιράν». Ο Τζορτζ Μπους, πάντως, αξιοποίησε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου περί «μεταφοράς του Ισραήλ και μύθου του ολοκαυτώματος» για να τονίσει ότι «είναι αυταπόδεικτο πόσο επικίνδυνο είναι το ιρανικό καθεστώς και γι' αυτό δε θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Η «ΠΡΩΤΗ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με ομιλία του... βασιλιά κι υπό το βλέμμα Τσένι

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η πρώτη συνεδρίαση, διάρκειας μιάμισης ώρας, της Ουολέσι Τζίργκα, της Βουλής του Αφγανιστάν, χτες, πραγματοποιήθηκε με ομιλίες του μονάρχη Ζαχίρ Σαχ και του προέδρου Χάμιντ Καρζάι και υπό το βλέμμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Την έναρξη των εργασιών της Βουλής «χαιρέτισε» η ΕΕ, ενώ - επίσης χτες - στο Αφγανιστάν έκανε μη προαναγγελθείσα επίσκεψη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγες Θαπατέρο. Οι 351 βουλευτές, πολλοί εξ αυτών πολέμαρχοι, έμποροι ναρκωτικών, πρώην Ταλιμπάν, και περίπου 30 γυναίκες που επελέγησαν λόγω... φύλου, θα συγκροτήσουν ένα σώμα το οποίο έχει βασικά συμπληρωματικό ρόλο να παίξει στην πολιτική του Αφγανιστάν, η οποία καθορίζεται πολύ περισσότερο στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες από ό,τι στην Καμπούλ...

Μερικές ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης, που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν ενώ ένας «αγνοείται» μετά από επίθεση μαχητών Ταλιμπάν στην επαρχία Κουνάρ.

Στο μεταξύ σε νέες αποκαλύψεις για την ύπαρξη της λεγόμενης «Φυλακής του Σκότους», προέβη χτες η οργάνωση «Human Rights Watch» (Χιούμαν ράιτς γουότσ). Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βασανιστεί σε μυστική φυλακή κοντά στην Καμπούλ έως και το 2004, βάσει μαρτυριών εκατοντάδων κρατουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ