ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Ποιοι χαίρονται με το αντικομμουνιστικό ψήφισμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην προκλητική αντικομμουνιστική απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ένας- ένας σηκώνουν δειλά - δειλά κεφάλι οι σύγχρονοι μελανοχίτωνες κομμουνιστοφάγοι.

Στην αρχή ήταν ο Ζιρινόφσκι, μετά το τουρκικό «βαθύ κράτος» και τη «Ζαμάν». Προχτές, τη σκυτάλη πήραν οι «δημοκρατικές δυνάμεις» στην Πορτογαλία, διά στόματος του Ριμπέιρο ι Κάστρο, προέδρου του ακροδεξιού «Δημοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου - Λαϊκού Κόμματος», ο οποίος βρήκε, πως για τα μεγάλα δεινά της ανθρωπότητας και την ...τρομοκρατία ευθύνονται ο μαρξισμός και ο σοσιαλισμός!

«Ο 20ός αιώνας κυριαρχήθηκε από το σοσιαλισμό και πολλά από τα σύγχρονα δεινά του κόσμου και της κοινωνίας μας είναι βαριά θραύσματα αυτών των χρόνων», δήλωσε για να συνεχίσει πως «το τελευταίο τέκνο αυτής της εποχής είναι η τρομοκρατία» και να συμπληρώσει: «Η προέλευση της τρομοκρατίας βρίσκεται στην αριστερά, γιατί ένα μέρος της αριστερής σκέψης εδράζεται στο κήρυγμα και στη νομιμοποίηση της βίας ως κινητήριας δύναμης του μετασχηματισμού της ιστορίας, και αυτό είναι που γέννησε πολλά κινήματα που ορισμένα επιλέγουν ως δρόμο την τρομοκρατία».

Και αναπαράγοντας το αντικομμουνιστικό μνημόνιο συνεχίζει πως «συγκεκριμένα, η μαρξιστική ιδεολογία γεννά δικτατορίες, ορισμένες εκ των οποίων διαρκούν ακόμη».

Και αυτά είναι ...επιχειρήματα για τις προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία, που θα γίνουν σε ένα μήνα, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του κόμματός του με φόντο τα πορτρέτα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν, Μάο. Μικρή ένδειξη για το πολιτικό κλίμα που θέλουν να καλλιεργήσουν με την αντικομμουνιστική σταυροφορία που έχει ξεκινήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης και πρέπει να βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά κινήματα.

Ερωτήματα

Δε λέμε, καλά κάνει ο νομάρχης Αθήνας κ. Σγουρός και πραγματοποιεί ελέγχους σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά μας έχουν δημιουργηθεί ορισμένα ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί το αντικείμενο των ελέγχων περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις συνθήκες υγιεινής και δεν επεκτείνεται και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στις πολυάριθμες κενές οργανικές θέσεις, στην προωθούμενη, άμεση ή έμμεση, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών κλπ. κλπ; Εκτός όλων των άλλων, δεν επηρεάζουν οι παράγοντες αυτοί και τις συνθήκες υγιεινής; Δεύτερον, γιατί οι έλεγχοι της Νομαρχίας διενεργούνται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και όχι σε ιδιωτικές κλινικές; Μήπως οι τελευταίες έχουν κάποιο είδος... ασυλίας; Τρίτον, γιατί δε γίνονταν ανάλογοι έλεγχοι, μέχρι τον Μάρτη του 2004, όταν έγιναν βουλευτικές εκλογές και άλλαξε η κυβέρνηση;

Πάσα απάντηση δεκτή, εκτός των ψευτοδικαιολογιών, περί των τυπικών αρμοδιοτήτων της Νομαρχίας και των ελλείψεων σε προσωπικό, που κι αυτή πράγματι έχει.

Στη «δούλεψη» των επιχειρηματιών

Παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν πολλές φορές - πραγματοποιήθηκαν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις - η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να επιτρέψει τη συνέχιση της καύσης του επικίνδυνου υλικού ΠΕΤ- ΚΟΚ από συγκεκριμένη κεραμοποιία της Λάρισας. Μια απόφαση, που αποδεικνύει, περίτρανα, ότι η κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρεται για το λαό, παρά μόνο για τους επιχειρηματίες. Να σημειώσουμε ότι το ΠΕΤ - ΚΟΚ (οπτάνθρακας) είναι ένα υλικό, η καύση του οποίου προκαλεί τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στην επιχείρηση και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Κι ενώ η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ προκαλεί νέες λαϊκές αντιδράσεις στη Λάρισα, οι «ηγήτορες» της Αυτοδιοίκησης - νομαρχιακής και δημοτικής - που στηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, «αγρόν ηγόραζον». Οχι μόνο δε συντάσσονται με το λαό της περιοχής, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσει η απόφαση «στο ντούκου», ώστε και ο επιχειρηματίας να «κάνει τη δουλιά του», αποκομίζοντας περισσότερα κέρδη, και ο Λαρισαίος στην καταγωγή υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, να μην εκτεθεί υπέρ το δέον. Κι αυτή η στάση τους επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, τη θέση του ΚΚΕ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ελέγχεται από τους εκπροσώπους της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, έχει, πλέον, μπει στη «δούλεψη» των επιχειρηματιών και λειτουργεί ως «υπηρέτης» των κυβερνήσεων και του κράτους και σαν εχθρός του λαού.

Φταίει ο... Χατζηπετρής!

Δύσκολα μπορούν να αποκρυβούν πλέον οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τριτοκοσμική κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της χώρας μας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Φτάσαμε, στην κυριολεξία, οι κάτοικοι της Αττικής να κινδυνεύουν να μείνουν με τα σκουπίδια έξω από την πόρτα τους. Φτάσαμε η ΕΕ να μας κυνηγά - για δικούς της βέβαια λόγους και προφανώς για να εδραιωθεί η ιδιωτικοποίηση στον τομέα και η καρκινογόνα καύση που προωθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα - και να μας απειλεί με νέα πρόστιμα δισεκατομμυρίων για τον Κουρουπητό και για τις 1.500 ανεξέλεγκτες χωματερές.

Κι, όμως, οι υπεύθυνοι, αντί να σιωπήσουν, προσπαθούν με ανακοινώσεις να «θολώσουν τα νερά» και να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον - ακόμη και οι υπουργοί της κυβέρνησης μεταξύ τους! Ετσι ο τομέας Οικονομίας - ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομίας, που δε δίνει λεφτά και Εσωτερικών, που δεν επεμβαίνει στους νομάρχες και δημάρχους...

Ετσι όπως πάνε, σε λίγο θα μας πουν ότι φταίει ο... Χατζηπετρής, του γνωστού τραγουδιού!

Τα ... ανήσυχα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΡΘΑΝ οι γιορτές, αλλά οι κυβερνώντες μάλλον δεν προτίθενται να καθίσουν ήσυχοι και να ...χαλαρώσουν. Τουναντίον, τους βρίσκουμε ιδιαιτέρως δραστήριους και, κυρίως, όσους στρογγυλοκάθονται στα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία.

Ο Δημήτρης Σιούφας χτες ομολόγησε αυτό που όλοι γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό: Την επιδίωξη, δηλαδή, της κυβέρνησης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία στα εμπορικά καταστήματα (και γιατί όχι, στη συνέχεια παντού...).

Βέβαια, το παρουσίασε πονηρά, λέγοντας ότι θα μπορούσαν τα καταστήματα να λειτουργούν δυο - τρεις Κυριακές πριν από κάθε μεγάλη γιορτή και, βέβαια, στον καιρό των εκπτώσεων. Προφανώς, υπολογίζει ότι στην Ελλάδα είναι ...πλουσιότατο το ορθόδοξο εορτολόγιο.

Οπως και να έχει πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης φρόντισε από τώρα να ...διαψεύσει τα «καλή χρονιά» και «ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος», που θα ανταλλάξουμε σε λίγες μέρες. Με τέτοιες κυβερνητικές προθέσεις, δύσκολο να «πιάσουν» οι ευχές.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, χτες, ο Γιώργος Αλογοσκούφης φρόντισε να διαφημίσει όσο μπορούσε τον προϋπολογισμό του (ανεξαρτήτως αν όλοι προβλέπουν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να εφαρμοστεί χωρίς ...να χειροτερέψει).

Το μόνο καινούριο στοιχείο, όμως, που μπόρεσε να παρουσιάσει (εκτός, φυσικά, από τη γνωστή λιτότητα σε κάθε είδους δαπάνες που αφορούν τον κοσμάκη) είναι οι θριαμβολογίες για τα ευρωκονδύλια. Βρήκαν έναν ακόμη λόγο να μας κοροϊδεύουν.

Βλέπετε, και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης έμαθε - λόγω των δηλώσεων του πρωθυπουργού και της σχετικής προβολής του θέματος - πόσα χρήματα θα δώσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό που δεν έμαθε (και, φυσικά, πολλοί φροντίζουν να μην το μάθει) είναι πόσα συνεισέφερε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της φορολογίας και τόσων άλλων τρόπων, που έχουν για να «μας τα παίρνουν» οι ...«εταίροι μας».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επίσης, δε θα μάθει ποιοι πρόκειται να ωφεληθούν από τα ευρωενωσιακά κονδύλια, για τα οποία πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες. Μπορεί, βέβαια, να κρίνει απ' όλα όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια...

Κυριακή - αργία!

Το κόλπο ήταν στημένο εδώ και καιρό. Τα όσα ανήγγειλε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης για άνοιγμα των μαγαζιών εφτά Κυριακές το χρόνο, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οπως δεν είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, επτά μέρες τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας κατά πόδα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ένα από τα πρώτα μέτωπα, τα οποία επιδίωξε να ανοίξει και να ...ξεκαθαρίσει είναι αυτό του ωραρίου των καταστημάτων. Και ξεκαθάρισμα για την κυβέρνηση είναι η πλήρης απελευθέρωση, να ικανοποιήσει απολύτως την πάγια αξίωση των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Και στις σημερινές συνθήκες, όταν γίνεται λόγος για κεφάλαιο, δεν αναφέρεται κανείς μόνο στις φίρμες και τις αλυσίδες των μεγάλων καταστημάτων που λυμαίνονταν μέχρι τώρα την αγορά, αλλά και - κυρίως πια - στα μεγαθήρια των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων που εγκαθίστανται το ένα μετά το άλλο και τα οποία προβάλλουν επιτακτικά την αξίωσή για «ελεύθερο» ωράριο λειτουργίας. «Ελεύθερο» και σε ώρες και σε μέρες.

Το ότι η κυβέρνηση θα έφτανε στο σημείο να μιλάει για άνοιγμα των καταστημάτων εφτά μέρες τη βδομάδα, η εφημερίδα μας το είχε προβλέψει απ' όταν ακόμα «μαγειρευόταν» ο νόμος για τη διεύρυνση του ωραρίου μέσα στη βδομάδα, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τότε, δηλαδή, που ο υφυπουργός Ανάπτυξης διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αγγίξει την Κυριακή. Οπως και τότε έτσι και σήμερα θεωρούμε απόλυτα βέβαιο ότι οι εφτά Κυριακές το χρόνο αποτελούν για την κυβέρνηση την απαρχή για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Το να προσπαθεί να επιχειρηματολογεί κανείς, λέγοντας ότι με την «απελευθέρωση» του ωραρίου θα τονωθεί η κίνηση στην αγορά, είναι ένα μεγάλο ψέμα, μεγάλη κοροϊδία. Ο καθένας γνωρίζει, είτε από τη σκοπιά του εργαζόμενου, είτε από εκείνη του αυτοαπασχολούμενου, του αγρότη, του συνταξιούχου, ότι το πρόβλημα των άδειων ταμείων των καταστημάτων δεν έχει να κάνει με το ότι οι ώρες λειτουργίας των μαγαζιών δεν είναι αρκετές. Συνδέεται αποκλειστικά με το γεγονός ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων δεν επαρκούν για να «ζεστάνουν» την αγορά.

Το μόνο που εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην «απελευθέρωση» του ωραρίου είναι να διευκολύνουν τα εμπορικά μεγαθήρια να περιθωριοποιήσουν ακόμα πιο επιθετικά τις δεκάδες χιλιάδες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων για τις δεκάδες χιλιάδες των εργαζομένων στο εμπόριο, να ενδυναμώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών.

Το ΚΚΕ και οι οργανώσεις των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή έχουν προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων. Και αυτό είναι ένα ωράριο που θα εξασφαλίζει πλήρη και σταθερή εργασία για τους μισθωτούς (επτάωρο, πενθήμερο, τριανταπεντάωρο), θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, θα καθορίζει την Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, θα προβλέπει τρία απογεύματα κλειστά και συνεχές ωράριο λειτουργίας που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες τη βδομάδα.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ