ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Νέα κατάθεση - πρόκληση

Ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρίας του «ΣΑΜΙΝΑ» Αντώνης Ματθαίου επιχείρησε να «βγάλει λάδι» τους υπεύθυνους της εταιρίας

Κατάθεση που ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, υποτιμώντας παράλληλα τη νοημοσύνη των δικαστών, των δικηγόρων και των συγγενών των θυμάτων ήταν αυτή του Αντώνη Ματθαίου, τεχνικού συμβούλου της εταιρίας HSW (πρώην MFD), χτες στη συνέχεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Να υπογραμμιστεί ότι ο Αντώνης Ματθαίου είχε αναλάβει και το ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ» εκ μέρους της εταιρίας, και όμως παρ' όλα αυτά παραμένει στις λίστες της Εισαγγελίας Πειραιά ως πραγματογνώμονας για τις έρευνες ναυαγίων... Το γεγονός αυτό έρχεται να θέσει ξανά θέμα για την αξιοπιστία των πορισμάτων για διάφορα ναυάγια που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς.

Ο Αντώνης Ματθαίου πήρε όλα τα ατράνταχτα στοιχεία που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως και προσπάθησε να τα καταρρίψει, ωστόσο το μόνο που κατάφερε ήταν να αμφισβητηθεί έντονα από το δικαστήριο και τον εισαγγελέα της έδρας Παν. Μπρακουμάτσο.

Ο τεχνικός σύμβουλος της HSW επιχείρησε με σαθρά επιχειρήματα και βαρύγδουπες επιστημονικές εκφράσεις να αποδείξει την πάγια θέση της εταιρίας, ότι δηλαδή το πλοίο είχε πολλαπλά ρήγματα που δημιουργήθηκαν με την πρόσκρουση, γι' αυτό και βυθίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, τα οποία όμως δεν έγιναν ορατά στις φωτογραφίες και στα βίντεο που πρόβαλε στο δικαστήριο. Οταν μάλιστα τον ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ν. Λεοντής αν έχει εντοπίσει άλλα ρήγματα, απάντησε ξεπερνώντας τα όρια της αυτογελοιοποίησης: «Δεν έχω εντοπίσει άλλο ρήγμα αλλά ο βράχος μας λέει ότι πρέπει να υπάρχουν»!

Αναφερόμενος στις υδατοστεγείς πόρτες, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ακόμα και να ήταν κλειστές, το πλοίο θα βυθιζόταν στον ίδιο χρόνο ή το πολύ ένα λεπτό αργότερα!!! Οταν ο επικεφαλής των πραγματογνωμόνων Απ. Παπανικολάου, αλλά και άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει κατηγορηματικά ότι ακόμα και τέσσερις υδατοστεγείς να ήταν κλειστές το πλοίο μπορεί και να μη βυθιζόταν. Σε ερώτηση, μάλιστα, του προέδρου για το αν έπρεπε να είναι κλειστές ή ανοιχτές, είπε: «Ολοι τις αφήνουν ανοιχτές. Μπορεί να είναι παράνομο αλλά όλοι τις αφήνουν»! Δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα και την πάγια θέση της εταιρίας για τις υδατοστεγείς πόρτες και αναγκάζοντας τον πρόεδρο να του πει: «Ακόμα και να θέλω να ακουμπήσω πάνω σας με αυτά που λέτε χάνω την αξιοπιστία μου»!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Οι αριθμοί ευημερούν... αλλά τα δάση λιγοστεύουν!

Περιχαρής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δήλωσε χτες ευχαριστημένος επειδή φέτος κάηκαν λιγότερες εκτάσεις

Μπορεί ο υπουργός να τα βλέπει όλα ρόδινα αλλά η πραγματικότητα είναι... μαύρη

Eurokinissi

Μπορεί ο υπουργός να τα βλέπει όλα ρόδινα αλλά η πραγματικότητα είναι... μαύρη
Αλλα 81.293 στρέμματα κάηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2005, ανακοίνωσε θριαμβευτικά χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου με «θριαμβολογίες» όπως, «είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι» και πως η περίοδος ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένη», έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εκτάσεων που καταστράφηκαν φέτος σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπήρξαν «αυξημένα μέτρα πρόληψης», τη στιγμή που είναι γνωστό πως τα κονδύλια για την πρόληψη κάθε χρόνο - μέσω του προϋπολογισμού - συρρικνώνονται.

Συγκεκριμένα τα κονδύλια που σχετίζονται με την αποψίλωση, τους καθαρισμούς δρόμων στα δάση, τις διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, την τοποθέτηση πυροφυλακίων μειώνονται. Παράλληλα οι αποχαρακτηρισμοί αναδασωτέων περιοχών, η μη σύνταξη του δασικού κτηματολογίου, οι τροπολογίες σε νόμους που ουσιαστικά χαρίζουν σε καταπατητές χιλιάδες δημόσιες εκτάσεις καθώς και οι αποφάσεις νομαρχών και περιφερειαρχών που εξαιρούν εκτάσεις δημόσιας δασικής γης από την αναδάσωση, είναι μερικά από τα μέτρα που πάρθηκαν και μεταμόρφωσαν πνεύμονες πρασίνου σε...«δάση» τσιμέντου.

Εξάλλου, έχει αποδειχθεί περίτρανα πως πολιτική του υπουργείου τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, είναι να υπερτερεί η καταστολή των πυρκαγιών από την πρόληψη. Μάλιστα, γνωστό είναι ακόμα πως η Πυροσβεστική λειτουργεί με 3.705 κενές οργανικές θέσεις και κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τον περασμένο Ιούνη, είχε ζητηθεί η... φιλότιμη προσπάθεια των ενστόλων για την καταπολέμηση των όποιων πυρκαγιών. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες χωρίς να εισπράττουν τις υπερωρίες, αφού στο Σώμα δεν υπάρχουν πια ωράρια, ούτε καν τα δεδουλευμένα τους.

Παράλληλα, ο Α΄ υπαρχηγός του Σώματος, Α. Κόης, είχε τονίσει πως για την Πυροσβεστική είναι δύσκολο τη συγκεκριμένη στιγμή να αντιμετωπίσει με επιτυχία δύο σοβαρά συμβάντα ταυτόχρονα. Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν στο τέλος του περασμένου Ιούλη, όταν η φωτιά της Ραφήνας και του Ν. Βουτζά κατέστρεψε σπίτια και κινδύνεψαν ακόμα και ζωές. Ομως, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, έμεινε στα νούμερα και πάνω σε αυτά δήλωσε πως οι ζημιές «ευτυχώς ήταν περιορισμένες σε μια πυρκαγιά κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά τα... νούμερα, οι πυρκαγιές φέτος έφτασαν τις 9.181 έναντι των 9.866 πέρσι. Πιο αναλυτικά (σ.σ. σε παρένθεση τα αντίστοιχα περσινά), μεταξύ άλλων, από τα 81.293 στρέμματα που κάηκαν, τα 11.649 αφορούν δάση (7.165), τα 24.427 δασικές εκτάσεις (30.622) και τα 65 καμένα στρέμματα, αφορούν άλση (83). Οι αγροτικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη ήταν 28.468 στρέμματα έναντι 51.885 το 2004.

ΠΥΡΓΕΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Προβλήματα με την περιφερειακή οδό

Στα προβλήματα που δημιουργούνται στον Πυργετό Τρικάλων από την κατασκευή της περιφερειακής οδού, αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ζητώντας τον καλύτερο σχεδιασμό του έργου.

Οπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, αρκετά προβλήματα δημιουργούνται από την κατασκευή της περιφερειακής οδού στον Πυργετό Τρικάλων, που θα ενώνει την οδό Πύλης με την οδό Καλαμπάκας. Πρόκειται - επισημαίνουν - για ένα πρόχειρα σχεδιασμένο έργο και υπάρχουν αρκετές ενστάσεις των κατοίκων, γιατί ο περιφερειακός σε όλο το μήκος της συνοικίας του Πυργετού δεν έχει πρόσβαση από και προς τον Πυργετό και η μόνη διευκόλυνση των κατοίκων της συνοικίας για να περάσουν στην απέναντι πλευρά είναι μία μόνο ανισόπεδη διάβαση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τον καλύτερο σχεδιασμό του έργου, τη δημιουργία πρόσβασης στον περιφερειακό από και προς τον Πυργετό και για να υπάρξει ασφαλής και ανεμπόδιστη μετακίνηση των κατοίκων της συνοικίας.

Ακατάλληλα τρόφιμα

Μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων εντόπισαν και κατέσχεσαν υπάλληλοι του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και επιθεωρητές του ΕΦΕΤ Κ. Μακεδονίας σε επιχείρηση - αποθήκη τροφίμων χονδρικού εμπορίου, στην περιοχή Καλοχωρίου του Δήμου Εχέδωρου.

Πρόκειται για 5.500 κιλά ακατάλληλα για κατανάλωση και με παρελθούσα ημερομηνία λήξης τρόφιμα, όπως τυροκομικά, τοματοπολτός, μαργαρίνες, καρυκεύματα, ζυμαρικά κλπ., που διοχετεύονταν στην αγορά. Εναντίον των ιδιοκτητών της επιχείρησης υποβλήθηκε σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι σε 64 ελέγχους που διενέργησαν κλιμάκια της Νομαρχίας Αθηνών σε αρτοποιεία, πρατήρια άρτου, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, κέντρα εστίασης και αναψυχής, καθώς και σε αποθήκες χονδρικού εμπορίου, ψυγεία και σοκολατοποιίες, εντοπίστηκαν 34 περιπτώσεις για παραβάσεις υγειονομικής φύσης, οι οποίες παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Οι έλεγχοι έγιναν το χρονικό διάστημα από 3 Οκτώβρη έως και 9 Δεκέμβρη 2005.

Υπογράφτηκαν χτες από το υπουργείο Εσωτερικών οι συμβάσεις για την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου 1.100 σχολείων και δημοτικών κτιρίων με λέβητες φυσικού αερίου. Το ύψος των συμβάσεων ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στη χρησιμοποίηση φυσικού αερίου από σχολεία και δημοτικά κτίρια των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Αναμένεται η υπογραφή νέων συμβάσεων για άλλα 800 σχολεία και δημοτικά κτίρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ