ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ
«Της ζωής μου το παιχνίδι»

Πλήθος κόσμου από τον αθλητικό χώρο στην παρουσίαση του βιβλίου - αυτοβιογραφία του μεγάλου ποδοσφαιριστή και συντρόφου

Ο Γιώργος Κούδας με το βιβλίο στα χέρια του

Eurokinissi

Ο Γιώργος Κούδας με το βιβλίο στα χέρια του
«Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο της εργατικής τάξης και ο Κούδας ήταν ο μέγας χορευτής της Τούμπας, με το παίξιμο του. Ηταν φτιαγμένος από τρία γνήσια υλικά του ποδοσφαίρου. Την πρωτοβουλία, τον αυτοσχεδιασμό και τη δημιουργική φαντασία. Ο σύντροφος Γ. Κούδας, σαν ανθρώπινος νους, δεν είχε όρια στο ποδόσφαιρο. Για τον σύντροφο Γ. Κούδα το ποδόσφαιρο δεν ήταν απλό παιχνίδι. Ηταν όπλο για την επανάσταση. Θυσίασε το εγώ του για το εμείς».

Αυτά είπε (επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά στη ζωή του πιάνει μολύβι και χαρτί να γράψει κάτι) ο Αχ. Ασλανίδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου - αυτοβιογραφία για τον Γ. Κούδα. Τίτλος του «Της Ζωής μου το Παιχνίδι» (εκδόσεις «ΙΑΝΟΣ») και συγγραφέας του ο δημοσιογράφος, Κώστας Δ. Μπλιάτκας.

Μέσα σ' αυτό «ο "Μεγαλέξανδρος" του ελληνικού αθλητισμού», θυμάται και αφηγείται στιγμές ζωής μιας μεγάλης πορείας στα γήπεδα και στον κόσμο. Υπάρχει σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα. Στην παρουσίαση - εκτός του παλαίμαχου παίχτη και του συγγραφέα - παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Κυρίαρχα στοιχεία της, η συγκινησιακή φόρτιση, οι θύμησες και η καθολική αναγνώριση του ποδοσφαιριστή αλλά και ανθρώπου Γ. Κούδα.

«Ομόρφαινε το ποδόσφαιρο» είπε, μεταξύ άλλων, γι' αυτόν ο Μ. Παπαϊωάννου. «Εκανε αυτό το πλήθος που εγώ ονομάζω "φυλή του ποδοσφαίρου" να ζήσει μοναδικές στιγμές. Μας σαγήνευσε. Θέλω να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα πρόσφερε στο ποδόσφαιρο», πρόσθεσε ο Κ. Πολυχρονίου. «Η πιο λαμπερή πλευρά του είναι η ανθρώπινη», τόνισε ο Α. Αντωνιάδης, που τον χαρακτήρισε «το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα έμφυτου ταλέντου».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με την πορεία αλλά και το βιβλίο του «στέλνει πολλαπλά μηνύματα» και τόνισε «τη μεγάλη επιτυχία του να αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους». Ενώ ο Γ. Λιάνης τον αποκάλεσε «ηγέτη και εξαγωγό πολιτισμού». Θυμήθηκε πως ο μεγαλύτερος ποιητής της Θεσσαλονίκης, Μ. Αναγνωστάκης, έλεγε για τον Κούδα: «Και αυτός είναι ένας πραγματικός ποιητής. Η τέχνη του είναι πραγματική ποίηση». Προσθέτοντας πως ο Κούδας του έδωσε την καλύτερη εξήγηση για την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική: «Το μυστικό είναι ότι παίζει αριστερό ποδόσφαιρο. Κοινοκτημοσύνη της μπάλας και όλοι ίσοι».

Ο συγγραφέας Κ. Μπλιάτκας, μίλησε για «αυθεντικό παιδί του '60. Είναι ενδιαφέρον άνθρωπος, μάλαμα. Είναι σαν τον Μπεστ, χωρίς τις ακρότητες».

Ο ίδιος ο Κούδας, αρκετά συγκινημένος, επισήμανε ότι «είχα άλλη λογική από τη σημερινή. Εβλεπα στα μάτια τον κόσμο για να ξέρω τι θέλει και να του το δώσω την Κυριακή. Το μήνυμά μου στα παιδιά είναι ότι φορώντας ένα ζευγάρι πάνινα παπούτσια, δε χρειάζονται (σ.σ. ανέφερε κάποιες) μάρκες, μπορείς να μάθεις μπάλα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΡΦΑΝΟΥ
Μέτρα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης

Την απόφασή τους να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό σαν προϊόν και επιχείρηση, επαναβεβαίωσαν και κατά τη χτεσινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κ. Καραμανλής, με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γ. Ορφανό. Στην ίδια γραμμή με τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου (και εν γένει του αθλητισμού), η ΝΔ λαμβάνει μέτρα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης κάθε «σπιθαμής».

Οι δύο πολιτικοί εξέτασαν την πορεία υλοποίησης της πολιτικής τους και παρουσιάζονται ικανοποιημένοι, όπως φυσικά και οι επιχειρηματίες. Ασχολήθηκαν με τις προτάσεις αναδόμησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ώστε αυτό να εξωραϊστεί και να γίνει περισσότερο κερδοφόρο, για τους διαχειριστές του. Και βάζουν στην τελική ευθεία τη διεύρυνση του τζόγου - με την είσοδο και των ελληνικών αγώνων στο «στοίχημα» - αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, «ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ τη Δευτέρα και επανέρχεται σε μας για την τελική υπογραφή. Πολύ σύντομα θα υπογράψουμε». Προσθέτοντας ότι λόγω προθεσμιών, η εφαρμογή θα ξεκινήσει μετά τον Γενάρη. Ακόμα μίλησε για βελτίωση των οικονομικών: «Τα χρέη μας λιγοστεύουν με συνετή διαχείριση. Κλείνοντας τη χρονιά πρέπει να πούμε, ότι δεν οφείλουμε τίποτα για το 2004 και 2005. Επιπλέον έχουμε εξοφλήσει χρέη 70 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν το παρελθόν, 2001, 2002 και 2003».

Ο Νίκος Σαργκάνης θα φιλοξενηθεί σήμερα από τον Σπύρο Γιωτάκη στην εκπομπή «Αθλητικό Ραντεβού» στις 5 το απόγευμα. Ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας θα μιλήσει στην τηλεόραση του «902» για το φετινό πρωτάθλημα και όχι μόνο...

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοιχτοί λογαριασμοί

Οι... πρόωρες διακοπές δε βγήκαν σε καλό για την ΑΕΚ που πλήρωσε την υπεροψία και την αδιαφορία των παικτών της. Οι νωχελικοί «κιτρινόμαυροι» ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με τον Εθνικό στο άδειο ΟΑΚΑ και η πρόκριση στα προημιτελικά θα κριθεί σε επαναληπτικό στην έδρα των Πειραιωτών την πρώτη Τετάρτη του 2006. Η «Ενωση» προηγήθηκε στο 91' με τον Αλεσάντρε Σοάρες και όλα έδειχναν πως για μια ακόμη φορά θα «δραπέτευε» με τη νίκη, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο Ντα Σίλβα, με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ, διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

  • Ανοικτοί λογαριασμοί και στο παιχνίδι του «Αλκαζάρ», αφού η Λάρισα και ο Απόλλωνας έμειναν στο στείρο 0-0. Στο ματς αυτό είχαμε το ντεμπούτο στον πάγκο των Ποντίων του Μάκη Κατσαβάκη. Ολα τώρα θα κριθούν για την υπόθεση πρόκριση στην Καλαμαριά.
  • Ο Αγροτικός Αστέρας επικράτησε 2-0 του Εργοτέλη και προκρίθηκε στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Νίκος Κυζερίδης που δημιούργησε το πρώτο (σκόραρε ο Τσουκλής στο 17') και πέτυχε το δεύτερο τέρμα της ομάδας του, είκοσι λεπτά αργότερα.
  • Σήμερα θα γίνουν οι αγώνες Εθνικού Αστέρα - Πανιωνίου (14.30), Ιωνικού - Νίκης Βόλου (14.30), Ξάνθης - Παναχαϊκής (16.00, ΝΕΤ) και Ακράτητου - Αιγάλεω (19.00).
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Να συνεχίσει νικηφόρα

Οταν μετά τη σπουδαία επικράτηση επί του Παναθηναϊκού ακολουθεί αγώνας Ευρωλίγκας και μάλιστα κόντρα στην Μπαρτσελόνα, τότε η νίκη είναι το ζητούμενο σήμερα στο ΣΕΦ (20.45, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ-3) για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν τους «Μπλαουγκράνα» για την 8η αγωνιστική των ομίλων με ανεβασμένη ψυχολογία, αλλά και βαθμολογικό ενδιαφέρον, όσον αφορά το θέμα της πρόκρισης. Ο Γιόνας Καζλάουσκας αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του παιχνιδιού, αφού και η ομάδα της Βαρκελώνης αναζητά τους βαθμούς, προσπάθησε να προσγειώσει τους παίκτες του... «Είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι για μας και το ξέρουμε καλά. Πρέπει να ξεχάσουμε τον Παναθηναϊκό. Η Μπαρτσελόνα παίζει με την πλάτη στον τοίχο και θέλει τη νίκη όχι μόνο για βαθμολογικούς, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και να είμαστε ακόμα καλύτεροι απ' ό,τι στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ