Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ
«Της ζωής μου το παιχνίδι»

Πλήθος κόσμου από τον αθλητικό χώρο στην παρουσίαση του βιβλίου - αυτοβιογραφία του μεγάλου ποδοσφαιριστή και συντρόφου

Ο Γιώργος Κούδας με το βιβλίο στα χέρια του

Eurokinissi

Ο Γιώργος Κούδας με το βιβλίο στα χέρια του
«Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο της εργατικής τάξης και ο Κούδας ήταν ο μέγας χορευτής της Τούμπας, με το παίξιμο του. Ηταν φτιαγμένος από τρία γνήσια υλικά του ποδοσφαίρου. Την πρωτοβουλία, τον αυτοσχεδιασμό και τη δημιουργική φαντασία. Ο σύντροφος Γ. Κούδας, σαν ανθρώπινος νους, δεν είχε όρια στο ποδόσφαιρο. Για τον σύντροφο Γ. Κούδα το ποδόσφαιρο δεν ήταν απλό παιχνίδι. Ηταν όπλο για την επανάσταση. Θυσίασε το εγώ του για το εμείς».

Αυτά είπε (επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά στη ζωή του πιάνει μολύβι και χαρτί να γράψει κάτι) ο Αχ. Ασλανίδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου - αυτοβιογραφία για τον Γ. Κούδα. Τίτλος του «Της Ζωής μου το Παιχνίδι» (εκδόσεις «ΙΑΝΟΣ») και συγγραφέας του ο δημοσιογράφος, Κώστας Δ. Μπλιάτκας.

Μέσα σ' αυτό «ο "Μεγαλέξανδρος" του ελληνικού αθλητισμού», θυμάται και αφηγείται στιγμές ζωής μιας μεγάλης πορείας στα γήπεδα και στον κόσμο. Υπάρχει σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα. Στην παρουσίαση - εκτός του παλαίμαχου παίχτη και του συγγραφέα - παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Κυρίαρχα στοιχεία της, η συγκινησιακή φόρτιση, οι θύμησες και η καθολική αναγνώριση του ποδοσφαιριστή αλλά και ανθρώπου Γ. Κούδα.

«Ομόρφαινε το ποδόσφαιρο» είπε, μεταξύ άλλων, γι' αυτόν ο Μ. Παπαϊωάννου. «Εκανε αυτό το πλήθος που εγώ ονομάζω "φυλή του ποδοσφαίρου" να ζήσει μοναδικές στιγμές. Μας σαγήνευσε. Θέλω να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα πρόσφερε στο ποδόσφαιρο», πρόσθεσε ο Κ. Πολυχρονίου. «Η πιο λαμπερή πλευρά του είναι η ανθρώπινη», τόνισε ο Α. Αντωνιάδης, που τον χαρακτήρισε «το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα έμφυτου ταλέντου».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με την πορεία αλλά και το βιβλίο του «στέλνει πολλαπλά μηνύματα» και τόνισε «τη μεγάλη επιτυχία του να αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους». Ενώ ο Γ. Λιάνης τον αποκάλεσε «ηγέτη και εξαγωγό πολιτισμού». Θυμήθηκε πως ο μεγαλύτερος ποιητής της Θεσσαλονίκης, Μ. Αναγνωστάκης, έλεγε για τον Κούδα: «Και αυτός είναι ένας πραγματικός ποιητής. Η τέχνη του είναι πραγματική ποίηση». Προσθέτοντας πως ο Κούδας του έδωσε την καλύτερη εξήγηση για την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική: «Το μυστικό είναι ότι παίζει αριστερό ποδόσφαιρο. Κοινοκτημοσύνη της μπάλας και όλοι ίσοι».

Ο συγγραφέας Κ. Μπλιάτκας, μίλησε για «αυθεντικό παιδί του '60. Είναι ενδιαφέρον άνθρωπος, μάλαμα. Είναι σαν τον Μπεστ, χωρίς τις ακρότητες».

Ο ίδιος ο Κούδας, αρκετά συγκινημένος, επισήμανε ότι «είχα άλλη λογική από τη σημερινή. Εβλεπα στα μάτια τον κόσμο για να ξέρω τι θέλει και να του το δώσω την Κυριακή. Το μήνυμά μου στα παιδιά είναι ότι φορώντας ένα ζευγάρι πάνινα παπούτσια, δε χρειάζονται (σ.σ. ανέφερε κάποιες) μάρκες, μπορείς να μάθεις μπάλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ