ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ το θέμα

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ

Την αντικομμουνιστική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το κατάπτυστο μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταδίκασε ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ - Θ) Δημήτρης Γουσίδης, στη διάρκεια συνάντησης που έγινε χτες το πρωί στο πλαίσιο της πλατιάς εξόρμησης ενημέρωσης των φορέων της Θεσσαλονίκης που έχει ξεκινήσει η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ, και τον Χρήστο Κόφφα, μέλος της ΚΕ, κάλεσε την ΕΣΗΕΜ-Θ να τοποθετηθεί και να καταδικάσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προσπαθεί να εξισώσει τον κομμουνισμό και το σοσιαλισμό με το φασισμό και το ναζισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ ανταποκρίθηκε θετικά και διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ - Θ με το νέο έτος, ενώ πρότεινε το θέμα να προχωρήσει σε πανελλαδικό επίπεδο στην ΠΟΕΣΥ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

«Σε περίπτωση θετικής αποδοχής του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις. Οι συσχετισμοί άλλωστε τους το επιτρέπουν», σημείωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, και θύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά, που το Συμβούλιο της Ευρώπης παίρνει πρωτοβουλίες αντικομμουνιστικής επίθεσης. Μπροστά και σ' αυτή την εξέλιξη, τονίστηκε η αναγκαιότητα αντίστασης στην αντικομμουνιστική επίθεση διότι όπως έγινε παραδεκτό, τα διδάγματα της ιστορίας αποκαλύπτουν πως κάθε φορά που διώκεται το κομμουνιστικό κίνημα, ακολουθούν διώξεις στο συνδικαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα.


ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφάσισαν να αλλάξουν την ιστορία

Κάλεσμα αντίστασης στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο απευθύνει με σχετική ανακοίνωση η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τους εμποροϋπαλλήλους της πόλης, ενώ απευθυνόμενη προς τους βουλευτές ζητάει να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλλουν την απόσυρσή του.

Αναλυτικότερα, η Ενωση στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η επικείμενη συζήτηση του αντικομμουνιστικού μνημονίου στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θέτει όλους μας ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης, ανεξάρτητα από τις πολιτικο - ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός.

Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣΕ) αποφάσισε να αλλάξει την Ιστορία. Να τη διαστρεβλώσει εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες. Τους εγκληματίες με τους ήρωες. Τους ναζιστές με τους κομμουνιστές. Οταν το Συμβούλιο της Ευρώπης ταυτίζει την κομμουνιστική ιδεολογία με το ναζισμό, προσβάλλει γενιές και γενιές αγωνιστών, που αντιστάθηκαν στο φασισμό κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την Αντίσταση των λαών αλλά και του ελληνικού λαού, που με μπροστάρη το ΚΚΕ καθήλωσε 11 γερμανικές Μεραρχίες στην Ελλάδα βοηθώντας σημαντικά τους συμμάχους. Γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλει να ξεχάσει; Ποιος κατέστρεψε τον πανίσχυρο τότε ναζιστικό στρατό στο Στάλινγκραντ;

Οι εργαζόμενοι όλων των χωρών βιώνουν σήμερα με δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της ανατροπής των καθεστώτων, όπου η εργατική τάξη είχε τον πρώτο λόγο. Το αντίπαλο δέος του σοσιαλισμού μαζί με τους ταξικούς αγώνες ήταν η ασπίδα προστασίας εκατομμυρίων εργαζομένων. Η νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία προμηνύει κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργαζομένων. Γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει να πει τίποτα για το νέο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Γκουαντανάμο;».


ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντίσταση ΤΩΡΑ!

«Πολιτικά κόμματα, κυβέρνηση, Ελληνες βουλευτές έχουν υποχρέωση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλλουν την απόσυρσή του».

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδας, καλώντας «κάθε συνάδελφο, κάθε νέο άνθρωπο που προσδοκά και παλεύει για μια καλύτερη ζωή, κάθε δημοκράτη και πατριώτη, να αντισταθεί, τώρα».

«Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη. Προσβάλλει γενιές αγωνιστών που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις για το 8ωρο.

Η προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και άλλους αριστερούς πολίτες. Η νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία προμηνύει κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργαζομένων, του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει για την τύχη του. Μη λησμονώντας τα ιστορικά διδάγματα του παρελθόντος, τις προβοκάτσιες τύπου Ράιχσταγκ, τους αντικομμουνιστικούς νόμους και τις διώξεις που σταδιακά περιέλαβαν κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε πολίτη, προετοίμαζαν το έδαφος σκληρών - απάνθρωπων αντιλαϊκών πολιτικών - βάρβαρων πολέμων για την καταλήστευση του μόχθου και του πλούτου των λαών. Τέτοιες ενέργειες σήμαιναν την έλευση του φασισμού και των άλλων αυταρχικών καθεστώτων.

Ανάλογες επιδιώξεις φαίνεται πως υπάρχουν και σήμερα στη λογική της περαιτέρω εμπέδωσης της «νέας τάξης πραγμάτων».

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια, μα οδυνηρή εμπειρία. Εδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων ή παρόμοιων αντιδραστικών πρακτικών.

Εμπνευσμένοι από τους μεγάλους αγώνες του παρελθόντος θα σαρώσουν κάθε τέτοια προσπάθεια, με όποιο μανδύα και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Να τους θυμίσουμε Δίστομο... Καλάβρυτα... Χορτιάτη...

«Ανεξάρτητα από τις πολιτικο-ιδεολογικές πεποιθήσεις και τις εκτιμήσεις του καθενός, η επικείμενη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου θέτει όλους μας ενώπιον σοβαρών ζητημάτων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας.

«Στη λογική της νέας τάξης πραγμάτων ξεχνούν ότι οι λαοί της Ευρώπης και ο ελληνικός λαός πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρούς τη μάχη ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Να τους θυμίσουμε ίσως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Χορτιάτη; Τις μαζικές εκτελέσεις; 'Η τη συμβολή του ΚΚΕ στην ΕΑΜική Αντίσταση; Στην εφτάχρονη δικτατορία ακόμα;

Δεν ξεχνάμε το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό-ναζισμό. Ούτε βέβαια τα ιστορικά διδάγματα του παρελθόντος. Προβοκάτσιες, αντικομμουνιστικοί νόμοι, διώξεις περιέλαβαν σταδιακά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Και τέτοιες εκστρατείες να εξομοιώσουν τον Κομμουνισμό με το ναζισμό - φασισμό προμηνύουν κλιμάκωση και επίθεση κατά των εργαζομένων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε τα σωματεία του κλάδου μας να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το απαράδεκτο μνημόνιο. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν την Πέμπτη 19 Γενάρη 2006 στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στα Προπύλαια, γιατί δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά τα κομμουνιστικά κόμματα, αλλά είναι ζήτημα που αφορά την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί θέλουν να υποχρεώσουν σε υποταγή όσους δεν έχουν σκύψει το κεφάλι στα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να μην ξεχάσουν το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό. Να έρθουν στο ύψος των περιστάσεων και να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλλουν την απόσυρσή του» τονίζεται ακόμα, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει με ορισμένους χαρακτηριστικούς στίχους.

«Μια μέρα ήρθαν και πήραν τους κομμουνιστές/

δεν είπα τίποτα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής/

...

Μια μέρα ήρθαν και πήραν και μένα/

Και δεν μπόρεσα να πω τίποτα γιατί ήμουν ένοχος/

που δε φώναζα ότι όλοι έχουν δικαίωμα να είναι ελεύθεροι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ