ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Προχωρά σε νέους αγώνες
  • Κάλεσμα της ΠΑΣΥ προς την αγροτιά για μαζικούς και δυναμικούς αγώνες κατά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε με την έναρξη του 2006
  • Συλλαλητήριο στις αρχές του Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη και στις 19 του Μάρτη ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Ν' αναπτύξουν νέους, πιο μαζικούς και δυναμικούς, αγώνες κατά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε με την έναρξη του νέου έτους, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση»(ΠΑΣΥ), υπογραμμίζοντας ότι με την οργανωμένη πάλη τους μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Χτες, στη Λάρισα, συνεδρίασε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ και καθόρισε τους αγωνιστικούς στόχους για το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο των αγωνιστικών παρεμβάσεων που συζητήθηκαν, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Φλεβάρη, στη διάρκεια της αγροτικής έκθεσης «Αγρότικα». Πριν και μετά απ' αυτό το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποφάσεις που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, από τους αγροτικούς φορείς και ο αγώνας θα κορυφωθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτη με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα μέλη της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, υπογράμμισαν ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα είναι πολύ βαριές και καταστροφικές για το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, που, εδώ και χρόνια, δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στον τόπο τους. Και τόνισαν ότι οι ευθύνες γι' αυτή την καταστροφική πορεία βαρύνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, που κατεργάζεται και προωθεί το ξεκλήρισμα των μικροκαλλιεργητών και την παράδοση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες υλοποιούν, με ζήλο και συνέπεια, αυτή την πολιτική. Ευθύνες καταλόγισαν και στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, που στηρίζουν την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, καθώς και σε κείνους τους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές, που εμφανίζονται σαν «αγωνιστές» για ν' αποπρασανατολίσουν τους αγροτικούς αγώνες και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν ότι η δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, που θα επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, θα έχουν και άλλες, πολλές και βαριές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οπως ανέφεραν:

  • θα οξυνθεί κι άλλο το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς χιλιάδες ξεκληρισμένοι αγρότες θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και θα προστεθούν στις μεγάλες λίστες των ανέργων στις πόλεις.
  • Θα βρεθούν χωρίς δουλιά και χωρίς λεφτά χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες που σχετίζονται με άμεσους και έμμεσους τρόπους, με την αγροτική οικονομία. Ηδη, υπό την απειλή της απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπως και σε εκκοκκιστήρια βάμβακος και σε άλλες επιχειρήσεις που δουλεύουν με αγροτικά προϊόντα. Πλήγμα θα δεχτούν οι βιοτέχνες και οι έμποροι που πουλούν αγροτικά μέσα και εφόδια και, γενικότερα, η αγορά που «κινείται» με το αγροτικό εισόδημα.
  • Θα μεγαλώσει κι άλλο η διατροφική εξάρτηση της χώρας, καθώς θα αυξηθούν κι άλλο οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και θ' αναγκαστούν οι Ελληνες καταναλωτές ν' αγοράζουν πιο ακριβά προϊόντα, τα οποία, μάλιστα, θα είναι λιγότερο ποιοτικά και υγιεινά από τα ελληνικά.

Τα στελέχη της ΠΑΣΥ κάλεσαν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να συμμετάσχουν στους αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι άλλοι σωτήρες δεν υπάρχουν γι' αυτούς, αλλά καθένας κι όλοι μαζί μπορούν με την πάλη τους να γίνουν σωτήρες του εαυτού τους και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και υπογράμμισαν πως για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες πρέπει να έχουν σωστό διεκδικητικό περιεχόμενο και πολιτική προοπτική.

Αναφερόμενοι, τέλος, στην ανάγκη για μια διαφορετική αγροτική οικονομία στη χώρα μας, παρουσίασαν τις προτάσεις της ΠΑΣΥ για:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, ν' αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα υγείας, παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - συλλαλητήρια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα η ΠΑΣΥ, αναφέρεται ότι «με πρωτοβουλία των αγωνιστικών προοδευτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και τις Συντονιστικές Επιτροπές να οργανωθούν σ' όλη την Ελλάδα συγκεντρώσεις - συσκέψεις - συλλαλητήρια. Με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ οργανώνεται από τις Επιτροπές της Βορείου Ελλάδας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις αρχές του Φλεβάρη στην αγροτική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Στις 19 Μάρτη με ευθύνη της θα γιορταστεί η 96η επέτειος του Κιλελέρ στον τόπο της θυσίας. Στις 26 του Μάρτη να γίνει πανελλαδική σύσκεψη για την κτηνοτροφία στην Κατερίνη με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των κτηνοτρόφων».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τα ... «φασούλια» της νέας ΚΑΠ

Από την 1η του Γενάρη τίθενται σε πλήρη εφαρμογή οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν φέτος οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Ιούνης 2003) και της ΝΔ (Απρίλης 2004). Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των αντιαγροτικών αποφάσεων της αναθεώρησης της ΚΑΠ του 1992 και της «Ατζέντας 2000» και βασικά πάρθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών στη διευρυμένη ΕΕ των «25» και των «27» προσεχώς, καθώς και στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στην πράξη πρόκειται για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, της εγχώριας παραγωγής και συνολικότερα της αγροτικής οικονομίας. Εκτός των μικρομεσαίων αγροτών αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι περισσότεροι επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν από φέτος να κάνουν με αποσυνδεδεμένες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις και με ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση, με δικαιώματα ανά εκτάριο. Παράλληλα, έχουν να κάνουν με διαφοροποίηση, που σημαίνει περικοπή επιδοτήσεων κατά 4% για το 2006 και κατά 5% το 2007, και με την πολλαπλή συμμόρφωση, που σημαίνει υποκριτικά περιβαλλοντικά πρόστιμα και πρόσθετοι περιορισμοί παραγωγής.

Κι ενώ η φιλοσοφία της ΕΕ είναι να παράγονται, υποτίθεται, ό,τι προϊόντα θέλουν οι καταναλωτές, πάλι θα επιβάλλονται πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους αγρότες, όταν ξεπεραστούν τα «ευρω-πλαφόν» παραγωγής, για τις λεγόμενες συνδεδεμένες επιδοτήσεις με κλασικά παραδείγματα τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε βαμβάκι και ρύζι. Και οι νέες αυτές επιδοτήσεις μπορεί να μειώνονται όποτε το κρίνει σκόπιμο η Κομισιόν, ασχέτως αν η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει, υποτίθεται, ορίζοντα μέχρι το 2013. Παράλληλα, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, από το 2008-2009 ξεκινά συζήτηση για νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Δηλαδή, για νέες περικοπές που μπορεί να γίνουν και πριν το 2013...

Η ...αποσύνδεση

Στο μύλο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ ρίχτηκαν μέχρι τώρα τα δημητριακά, το βαμβάκι, ο καπνός, το λάδι, η ζάχαρη, τα βοοειδή και το αγελαδινό γάλα, τα αιγοπρόβατα, καθώς και οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι, τα πρωτεϊνούχα, οι σπόροι για σπορά και τα όσπρια. Κι όπως φαίνεται, σειρά έχουν τα οπωροκηπευτικά. Οι νέες επιδοτήσεις αποσυνδέθηκαν από τα κιλά παραγωγής και το προϊόν που θα παράγεται. Εξαιρούνται το βαμβάκι, το ρύζι και οι σπόροι προς σπορά, όπου υπάρχει και συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση. Για όλα τα υπόλοιπα αποφασίστηκε να έχουν αποσυνδεδεμένη ενίσχυση. Παράλληλα, για τα δημητριακά, το λάδι, τον καπνό, το βόειο κρέας και τα αιγοπρόβατα μπήκαν και ποιοτικά παρακρατήματα που θα κόβονται από τις ήδη κομμένες επιδοτήσεις. Μάλιστα, για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να δίνονται σε μεγαλοπαραγωγούς - επιχειρηματίες!

Τι εστί βερίκοκο...

Ηδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι πήραν μια πρώτη γεύση τι εστί ενιαία ενίσχυση με τα προσωρινά δικαιώματα που πήραν το φθινόπωρο του 2005. Από τους 1.100.000 δικαιούχους οι 330.000 έκαναν ενστάσεις, η εξέταση των οποίων ξεκίνησε και θα διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμα. Παραπάνω λεφτά πάντως δεν προβλέπονται όσες ενστάσεις κι αν γίνουν... Οι νέες αποσυνδεδεμένες και συνδεδεμένες ενισχύσεις θα γίνονται πλέον «πακέτο» και θα δίνονται μια φορά το χρόνο. Οι αγρότες θα δηλώνουν μέχρι 15 του Μάη το τι θα καλλιεργήσουν και θα αιτούνται με ενιαία αίτηση μέσω ΟΣΔΕ την καταβολή των επιδοτήσεων. Για φέτος όσοι δεν ενεργοποιήσουν όλα τα δικαιώματα που έχουν, θα χάσουν αυτόματα ό,τι δε δήλωσαν, χωρίς να σηκώνει ένσταση. Από το 2007 και μετά θα χάνουν τα δικαιώματα και θα πηγαίνουν στο εθνικό απόθεμα αν δεν τα ενεργοποιούν σε διάστημα τριών χρόνων. Επίσης, η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται από το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους, μέχρι τον Ιούνη του επομένου. Προβλέπονται και προκαταβολές.

Πάντως, μπορεί σε πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους να δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι θα κάθονται και θα πληρώνονται ή ότι θα μπορούν να καλλιεργούν ό,τι θέλουν, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατ' αρχάς οι επιδοτήσεις φαντάζουν περισσότερο με προνοιακά επιδόματα φτώχειας. Γιατί αν δεν υπάρχει παραγωγή και καλές τιμές τα λεφτά αυτά δε φτάνουν να ζήσει κανείς. Οι επιλογές που έχουν να κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι αφορούν βασικά στα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν και πάλι υπό προϋποθέσεις. Με βάση τις σχετικές ευρω-αποφάσεις, δε θα επιδοτούνται οι πολυετείς καλλιέργειες (κηπευτικά και δενδρώδεις) καθώς και οι πατάτες. Πάντως, ενιαία ενίσχυση θα μπορεί να δίνεται ακόμα, χωρίς να συγκομίζεται η παραγωγή, ή ακόμα και αν διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα χωράφια, δηλαδή να οργώνονται μόνο και να καθαρίζονται τα χορτάρια... Παράλληλα, η κατάσταση του χωραφιού ή η καλλιέργεια που δηλώθηκε θα πρέπει να μείνουν αμετάβλητες για 10 μήνες.

Συνθήκες ξεκληρίσματος

Οσον αφορά στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, αυτά θα μπορούν να πωλούνται μαζί ή και χωρίς γη από το 2007 και μετά. Ο αγοραστής βέβαια θα πρέπει να εμφανίσει τα ανάλογα στρέμματα γης, για να μπορεί να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα και να λάβει τις όποιες επιδοτήσεις. Επί των αγοραπωλησιών δικαιωμάτων το κάθε κράτος θα μπορεί να επιβάλλει παρακράτημα για το εθνικό απόθεμα. Επίσης, για να πουλήσει κάποιος δικαιώματα θα πρέπει την τελευταία χρονιά να έχει ενεργοποιήσει το 80% των δικαιωμάτων της εκμετάλλευσής του. Πάντως, κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων μπορούν άνετα να γίνουν επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρίες, καθώς και διάφορα νομικά πρόσωπα. Και όπως πάει το πράγμα είναι φανερό ότι τα καινούρια αυτά δικαιώματα, που θα έχουν μια χρηματιστηριακή λειτουργία, θα τα συγκεντρώσουν μαζί με τα χωράφια εντός των επόμενων ετών λίγοι μεγάλοι επιχειρηματίες αγρότες και διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ή και τράπεζες, αφού οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δε θα καταφέρουν να μείνουν στην αγροτική παραγωγή υπ' αυτές τις συνθήκες.

Η όλη φιλοσοφία λοιπόν της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ δείχνει πως η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τον τομέα της γεωργίας και πως έχει ξεγράψει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Και είναι πλέον εξόφθαλμο ότι η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν έγινε για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, της ποιότητας και της προστασίας των καταναλωτών. Εγινε για την εξοικονόμηση πόρων από τη γεωργία και για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών στόχων της ΕΕ μέσω της ΚΕΠΠΑ και της ΟΝΕ, καθώς και για τη χρηματοδότηση από τον ίδιο τρύπιο ντορβά της νέας ΚΑΠ των 25 και προσεχώς των 27 χωρών της ΕΕ, με το αζημίωτο πάντα για τις πολυεθνικές. Συνέπεια όλων τούτων είναι η δραστική μείωση της στήριξης της γεωργίας, καθώς και των αγροτικών τιμών. Κι όσον αφορά στη μείωση των τιμών οι αγρότες πήραν μια πρώτη καλή γεύση το 2004 και το 2005. Ολα αυτά που έγιναν και γίνονται έχουν ως μόνο στόχο να ωφεληθούν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και βασικά των πολυεθνικών, εντός και εκτός ΕΕ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ
Ξανά εκτός δεκάδες χιλιάδες τόνοι

Μεγάλο το πετσόκομμα που πέφτει και φέτος στη βαμβακοκαλλιέργεια, ως αποτέλεσμα των αυθαίρετων κυβερνητικών μεθοδεύσεων, δίνοντας νέο μεγάλο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, «κόβοντας» και «ράβοντας» την παραγωγή - προκειμένου να εφαρμόσει πιστά και απαρέγκλιτα τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αφήνει εκτός επιδότησης, πάνω από 80.000 τόνους βαμβακιού, που παραμένουν αδιάθετοι. Από το σύνολο των «κομμένων» 80.000 τόνων, οι 50.000 αφορούν στη Θεσσαλία, εκ των οποίων οι 30 με 35 χιλιάδες εντοπίζονται μόνο στο νομό Λάρισας.

Οσον αφορά στη συνολική ποσότητα βαμβακιού που μπήκε στα εκκοκιστήρια σε όλες τις περιοχές της χώρας, ανέρχεται στο 1.091.276 τόνους. Από τις ποσότητες αυτές οι 222.046 τόνοι παραδόθηκαν στη Λάρισα, οι 156.247 στο νομό Καρδίτσας, οι 43.600 στο νομό Τρικάλων και οι 39.478 στο νομό Μαγνησίας. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ξανανοίξουν κάποια εκκοκιστήρια και να μπουν λίγες ποσότητες ακόμα. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό δεν αλλάζει τίποτα, αφού πάλι η τελική ποσότητα δε θα ξεπεράσει τους 1.100.000 τόνους όπως ήδη έχει προαποφασιστεί.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - επιβεβαιώνοντας τις έντονες ανησυχίες των βαμβακοπαραγωγών - έρχεται να δώσει ακόμα ένα χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες, στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι πιο καταστροφικές με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κι ενώ η χασούρα, είναι, πλέον, ολοφάνερη και δεδομένη, πολλοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, επιχειρώντας να «θολώσουν τα νερά» και ν' αποπροσανατολίσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, διατυμπανίζουν ότι η εμπορική τιμή του βαμβακιού θα φτάσει μέχρι και τις 125 δρχ. το κιλό...

Οι φτωχοί και μεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μονόδρομος γι' αυτούς η ανάπτυξη της πάλης τους, με το διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ. Βεβαίως, ο αγώνας τους πρέπει να στραφεί κατά της συνολικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία χειροτερεύει με τη νέα ΚΑΠ, και να στοχεύει στην ανατροπή της και στην επιβολή της Λαϊκής Εξουσίας, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΕΣΟΔΩΝ
Στις πλάτες ΕΒΕ και καταναλωτών

Σε... δόσεις ανακοινώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τα «επιτεύγματά» της σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων. Στόχος τους να διατηρήσουν το θέμα στην επικαιρότητα και ταυτόχρονα να εμπεδώσουν κλίμα αυξημένης ετοιμότητας και ικανότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν χτες, το γενικό σύνολο των εσόδων του 2005 (για το δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης) έφτασε στο ποσό των 44,7 δισ. ευρώ (από 42,05 δισ. ευρώ το 2004). Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 6,3%, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο του πληθωρισμού και αρκετά πάνω από τον «αναθεωρημένο» στόχο (5%). Να σημειωθεί πως στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι επιστροφές φόρων, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη άγνωστη η πραγματική εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2005. Ο ΦΠΑ για το μήνα Δεκέμβρη του 2005 εμφάνισε αύξηση 13,5% και το σύνολο των εσόδων στον ίδιο μήνα 14,6%. Η βαθμιαία αύξηση των φοροεσόδων φορτώθηκε στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι) και επίσης στις πλάτες των ΕΒΕ και των μικρότερων επιχειρήσεων. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας σχολιάζοντας τα αποτέλεσμα δήλωσε πως «δεν οφείλεται τόσο πολύ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, έχουν συνεισφέρει και αυτές σε πολύ μικρό βαθμό όμως, κυρίως έχει βοηθήσει η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, βασικά όμως έχουμε σημαντική αύξηση στο ΦΠΑ».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Με αυξημένα επιτόκια τα νέα δάνεια

Ιδιαίτερα αυξημένα επιτόκια αναγκάζεται και πληρώνει από φέτος το ελληνικό Δημόσιο στους τραπεζίτες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες που λυμαίνονται το κρατικό χρέος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, όπως είναι επόμενο, θα φορτώσει το κρατικό χρέος και τον προϋπολογισμό με αυξημένα ποσά αποπληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Για πρώτη δόση του 2006 το δημόσιο δανείστηκε χτες, μέσω έντοκων γραμματίων, το ποσό των 528 εκατ. ευρώ. Στα έντοκα 12μηνης διάρκειας τα επιτόκια έφτασαν στο 2,68% (από 2,28% στην προηγούμενη έκδοση του Οκτώβρη 2005), τα 6μηνης διάρκειας σε 2,48% (από 2,11%) και τα τρίμηνης διάρκειας σε 2,29% (από 2,05%). Η επιβάρυνση στο Δημόσιο από την αύξηση των επιτοκίων του δανείου των 528 εκατ. ευρώ, ανέρχεται - σε ετήσια βάση - γύρω στα 2 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμά την αύξηση του κρατικού δανεισμού με νέα δάνεια που θα συνάψει το 2006 κατά 30 δισ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ δε θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων και ότι η μεσοσταθμική αύξηση των επιτοκίων για τα νέα δάνεια του δημοσίου (30 δισ. ευρώ) θα κινηθεί γύρω στο 0,4 εκατοστιαίες μονάδες, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2006 θα επιβαρυνθεί για τους τόκους του νέου δανείου με το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, που θα καταλήξει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ