Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τα ... «φασούλια» της νέας ΚΑΠ

Από την 1η του Γενάρη τίθενται σε πλήρη εφαρμογή οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν φέτος οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Ιούνης 2003) και της ΝΔ (Απρίλης 2004). Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των αντιαγροτικών αποφάσεων της αναθεώρησης της ΚΑΠ του 1992 και της «Ατζέντας 2000» και βασικά πάρθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών στη διευρυμένη ΕΕ των «25» και των «27» προσεχώς, καθώς και στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στην πράξη πρόκειται για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, της εγχώριας παραγωγής και συνολικότερα της αγροτικής οικονομίας. Εκτός των μικρομεσαίων αγροτών αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι περισσότεροι επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν από φέτος να κάνουν με αποσυνδεδεμένες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις και με ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση, με δικαιώματα ανά εκτάριο. Παράλληλα, έχουν να κάνουν με διαφοροποίηση, που σημαίνει περικοπή επιδοτήσεων κατά 4% για το 2006 και κατά 5% το 2007, και με την πολλαπλή συμμόρφωση, που σημαίνει υποκριτικά περιβαλλοντικά πρόστιμα και πρόσθετοι περιορισμοί παραγωγής.

Κι ενώ η φιλοσοφία της ΕΕ είναι να παράγονται, υποτίθεται, ό,τι προϊόντα θέλουν οι καταναλωτές, πάλι θα επιβάλλονται πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους αγρότες, όταν ξεπεραστούν τα «ευρω-πλαφόν» παραγωγής, για τις λεγόμενες συνδεδεμένες επιδοτήσεις με κλασικά παραδείγματα τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε βαμβάκι και ρύζι. Και οι νέες αυτές επιδοτήσεις μπορεί να μειώνονται όποτε το κρίνει σκόπιμο η Κομισιόν, ασχέτως αν η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει, υποτίθεται, ορίζοντα μέχρι το 2013. Παράλληλα, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, από το 2008-2009 ξεκινά συζήτηση για νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Δηλαδή, για νέες περικοπές που μπορεί να γίνουν και πριν το 2013...

Η ...αποσύνδεση

Στο μύλο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ ρίχτηκαν μέχρι τώρα τα δημητριακά, το βαμβάκι, ο καπνός, το λάδι, η ζάχαρη, τα βοοειδή και το αγελαδινό γάλα, τα αιγοπρόβατα, καθώς και οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι, τα πρωτεϊνούχα, οι σπόροι για σπορά και τα όσπρια. Κι όπως φαίνεται, σειρά έχουν τα οπωροκηπευτικά. Οι νέες επιδοτήσεις αποσυνδέθηκαν από τα κιλά παραγωγής και το προϊόν που θα παράγεται. Εξαιρούνται το βαμβάκι, το ρύζι και οι σπόροι προς σπορά, όπου υπάρχει και συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση. Για όλα τα υπόλοιπα αποφασίστηκε να έχουν αποσυνδεδεμένη ενίσχυση. Παράλληλα, για τα δημητριακά, το λάδι, τον καπνό, το βόειο κρέας και τα αιγοπρόβατα μπήκαν και ποιοτικά παρακρατήματα που θα κόβονται από τις ήδη κομμένες επιδοτήσεις. Μάλιστα, για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να δίνονται σε μεγαλοπαραγωγούς - επιχειρηματίες!

Τι εστί βερίκοκο...

Ηδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι πήραν μια πρώτη γεύση τι εστί ενιαία ενίσχυση με τα προσωρινά δικαιώματα που πήραν το φθινόπωρο του 2005. Από τους 1.100.000 δικαιούχους οι 330.000 έκαναν ενστάσεις, η εξέταση των οποίων ξεκίνησε και θα διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμα. Παραπάνω λεφτά πάντως δεν προβλέπονται όσες ενστάσεις κι αν γίνουν... Οι νέες αποσυνδεδεμένες και συνδεδεμένες ενισχύσεις θα γίνονται πλέον «πακέτο» και θα δίνονται μια φορά το χρόνο. Οι αγρότες θα δηλώνουν μέχρι 15 του Μάη το τι θα καλλιεργήσουν και θα αιτούνται με ενιαία αίτηση μέσω ΟΣΔΕ την καταβολή των επιδοτήσεων. Για φέτος όσοι δεν ενεργοποιήσουν όλα τα δικαιώματα που έχουν, θα χάσουν αυτόματα ό,τι δε δήλωσαν, χωρίς να σηκώνει ένσταση. Από το 2007 και μετά θα χάνουν τα δικαιώματα και θα πηγαίνουν στο εθνικό απόθεμα αν δεν τα ενεργοποιούν σε διάστημα τριών χρόνων. Επίσης, η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται από το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους, μέχρι τον Ιούνη του επομένου. Προβλέπονται και προκαταβολές.

Πάντως, μπορεί σε πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους να δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι θα κάθονται και θα πληρώνονται ή ότι θα μπορούν να καλλιεργούν ό,τι θέλουν, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατ' αρχάς οι επιδοτήσεις φαντάζουν περισσότερο με προνοιακά επιδόματα φτώχειας. Γιατί αν δεν υπάρχει παραγωγή και καλές τιμές τα λεφτά αυτά δε φτάνουν να ζήσει κανείς. Οι επιλογές που έχουν να κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι αφορούν βασικά στα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν και πάλι υπό προϋποθέσεις. Με βάση τις σχετικές ευρω-αποφάσεις, δε θα επιδοτούνται οι πολυετείς καλλιέργειες (κηπευτικά και δενδρώδεις) καθώς και οι πατάτες. Πάντως, ενιαία ενίσχυση θα μπορεί να δίνεται ακόμα, χωρίς να συγκομίζεται η παραγωγή, ή ακόμα και αν διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα χωράφια, δηλαδή να οργώνονται μόνο και να καθαρίζονται τα χορτάρια... Παράλληλα, η κατάσταση του χωραφιού ή η καλλιέργεια που δηλώθηκε θα πρέπει να μείνουν αμετάβλητες για 10 μήνες.

Συνθήκες ξεκληρίσματος

Οσον αφορά στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, αυτά θα μπορούν να πωλούνται μαζί ή και χωρίς γη από το 2007 και μετά. Ο αγοραστής βέβαια θα πρέπει να εμφανίσει τα ανάλογα στρέμματα γης, για να μπορεί να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα και να λάβει τις όποιες επιδοτήσεις. Επί των αγοραπωλησιών δικαιωμάτων το κάθε κράτος θα μπορεί να επιβάλλει παρακράτημα για το εθνικό απόθεμα. Επίσης, για να πουλήσει κάποιος δικαιώματα θα πρέπει την τελευταία χρονιά να έχει ενεργοποιήσει το 80% των δικαιωμάτων της εκμετάλλευσής του. Πάντως, κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων μπορούν άνετα να γίνουν επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρίες, καθώς και διάφορα νομικά πρόσωπα. Και όπως πάει το πράγμα είναι φανερό ότι τα καινούρια αυτά δικαιώματα, που θα έχουν μια χρηματιστηριακή λειτουργία, θα τα συγκεντρώσουν μαζί με τα χωράφια εντός των επόμενων ετών λίγοι μεγάλοι επιχειρηματίες αγρότες και διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ή και τράπεζες, αφού οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δε θα καταφέρουν να μείνουν στην αγροτική παραγωγή υπ' αυτές τις συνθήκες.

Η όλη φιλοσοφία λοιπόν της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ δείχνει πως η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τον τομέα της γεωργίας και πως έχει ξεγράψει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Και είναι πλέον εξόφθαλμο ότι η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν έγινε για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, της ποιότητας και της προστασίας των καταναλωτών. Εγινε για την εξοικονόμηση πόρων από τη γεωργία και για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών στόχων της ΕΕ μέσω της ΚΕΠΠΑ και της ΟΝΕ, καθώς και για τη χρηματοδότηση από τον ίδιο τρύπιο ντορβά της νέας ΚΑΠ των 25 και προσεχώς των 27 χωρών της ΕΕ, με το αζημίωτο πάντα για τις πολυεθνικές. Συνέπεια όλων τούτων είναι η δραστική μείωση της στήριξης της γεωργίας, καθώς και των αγροτικών τιμών. Κι όσον αφορά στη μείωση των τιμών οι αγρότες πήραν μια πρώτη καλή γεύση το 2004 και το 2005. Ολα αυτά που έγιναν και γίνονται έχουν ως μόνο στόχο να ωφεληθούν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και βασικά των πολυεθνικών, εντός και εκτός ΕΕ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ