Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ξανά εκτός δεκάδες χιλιάδες τόνοι

Μεγάλο το πετσόκομμα που πέφτει και φέτος στη βαμβακοκαλλιέργεια, ως αποτέλεσμα των αυθαίρετων κυβερνητικών μεθοδεύσεων, δίνοντας νέο μεγάλο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, «κόβοντας» και «ράβοντας» την παραγωγή - προκειμένου να εφαρμόσει πιστά και απαρέγκλιτα τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αφήνει εκτός επιδότησης, πάνω από 80.000 τόνους βαμβακιού, που παραμένουν αδιάθετοι. Από το σύνολο των «κομμένων» 80.000 τόνων, οι 50.000 αφορούν στη Θεσσαλία, εκ των οποίων οι 30 με 35 χιλιάδες εντοπίζονται μόνο στο νομό Λάρισας.

Οσον αφορά στη συνολική ποσότητα βαμβακιού που μπήκε στα εκκοκιστήρια σε όλες τις περιοχές της χώρας, ανέρχεται στο 1.091.276 τόνους. Από τις ποσότητες αυτές οι 222.046 τόνοι παραδόθηκαν στη Λάρισα, οι 156.247 στο νομό Καρδίτσας, οι 43.600 στο νομό Τρικάλων και οι 39.478 στο νομό Μαγνησίας. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ξανανοίξουν κάποια εκκοκιστήρια και να μπουν λίγες ποσότητες ακόμα. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό δεν αλλάζει τίποτα, αφού πάλι η τελική ποσότητα δε θα ξεπεράσει τους 1.100.000 τόνους όπως ήδη έχει προαποφασιστεί.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - επιβεβαιώνοντας τις έντονες ανησυχίες των βαμβακοπαραγωγών - έρχεται να δώσει ακόμα ένα χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες, στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι πιο καταστροφικές με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κι ενώ η χασούρα, είναι, πλέον, ολοφάνερη και δεδομένη, πολλοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, επιχειρώντας να «θολώσουν τα νερά» και ν' αποπροσανατολίσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, διατυμπανίζουν ότι η εμπορική τιμή του βαμβακιού θα φτάσει μέχρι και τις 125 δρχ. το κιλό...

Οι φτωχοί και μεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μονόδρομος γι' αυτούς η ανάπτυξη της πάλης τους, με το διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ. Βεβαίως, ο αγώνας τους πρέπει να στραφεί κατά της συνολικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία χειροτερεύει με τη νέα ΚΑΠ, και να στοχεύει στην ανατροπή της και στην επιβολή της Λαϊκής Εξουσίας, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ