Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Προχωρά σε νέους αγώνες
  • Κάλεσμα της ΠΑΣΥ προς την αγροτιά για μαζικούς και δυναμικούς αγώνες κατά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε με την έναρξη του 2006
  • Συλλαλητήριο στις αρχές του Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη και στις 19 του Μάρτη ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Ν' αναπτύξουν νέους, πιο μαζικούς και δυναμικούς, αγώνες κατά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε με την έναρξη του νέου έτους, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση»(ΠΑΣΥ), υπογραμμίζοντας ότι με την οργανωμένη πάλη τους μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Χτες, στη Λάρισα, συνεδρίασε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ και καθόρισε τους αγωνιστικούς στόχους για το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο των αγωνιστικών παρεμβάσεων που συζητήθηκαν, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Φλεβάρη, στη διάρκεια της αγροτικής έκθεσης «Αγρότικα». Πριν και μετά απ' αυτό το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποφάσεις που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, από τους αγροτικούς φορείς και ο αγώνας θα κορυφωθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτη με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα μέλη της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, υπογράμμισαν ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα είναι πολύ βαριές και καταστροφικές για το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, που, εδώ και χρόνια, δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στον τόπο τους. Και τόνισαν ότι οι ευθύνες γι' αυτή την καταστροφική πορεία βαρύνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, που κατεργάζεται και προωθεί το ξεκλήρισμα των μικροκαλλιεργητών και την παράδοση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες υλοποιούν, με ζήλο και συνέπεια, αυτή την πολιτική. Ευθύνες καταλόγισαν και στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, που στηρίζουν την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, καθώς και σε κείνους τους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές, που εμφανίζονται σαν «αγωνιστές» για ν' αποπρασανατολίσουν τους αγροτικούς αγώνες και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν ότι η δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, που θα επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, θα έχουν και άλλες, πολλές και βαριές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οπως ανέφεραν:

  • θα οξυνθεί κι άλλο το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς χιλιάδες ξεκληρισμένοι αγρότες θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και θα προστεθούν στις μεγάλες λίστες των ανέργων στις πόλεις.
  • Θα βρεθούν χωρίς δουλιά και χωρίς λεφτά χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες που σχετίζονται με άμεσους και έμμεσους τρόπους, με την αγροτική οικονομία. Ηδη, υπό την απειλή της απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπως και σε εκκοκκιστήρια βάμβακος και σε άλλες επιχειρήσεις που δουλεύουν με αγροτικά προϊόντα. Πλήγμα θα δεχτούν οι βιοτέχνες και οι έμποροι που πουλούν αγροτικά μέσα και εφόδια και, γενικότερα, η αγορά που «κινείται» με το αγροτικό εισόδημα.
  • Θα μεγαλώσει κι άλλο η διατροφική εξάρτηση της χώρας, καθώς θα αυξηθούν κι άλλο οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και θ' αναγκαστούν οι Ελληνες καταναλωτές ν' αγοράζουν πιο ακριβά προϊόντα, τα οποία, μάλιστα, θα είναι λιγότερο ποιοτικά και υγιεινά από τα ελληνικά.

Τα στελέχη της ΠΑΣΥ κάλεσαν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να συμμετάσχουν στους αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι άλλοι σωτήρες δεν υπάρχουν γι' αυτούς, αλλά καθένας κι όλοι μαζί μπορούν με την πάλη τους να γίνουν σωτήρες του εαυτού τους και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και υπογράμμισαν πως για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες πρέπει να έχουν σωστό διεκδικητικό περιεχόμενο και πολιτική προοπτική.

Αναφερόμενοι, τέλος, στην ανάγκη για μια διαφορετική αγροτική οικονομία στη χώρα μας, παρουσίασαν τις προτάσεις της ΠΑΣΥ για:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, ν' αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα υγείας, παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - συλλαλητήρια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα η ΠΑΣΥ, αναφέρεται ότι «με πρωτοβουλία των αγωνιστικών προοδευτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και τις Συντονιστικές Επιτροπές να οργανωθούν σ' όλη την Ελλάδα συγκεντρώσεις - συσκέψεις - συλλαλητήρια. Με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ οργανώνεται από τις Επιτροπές της Βορείου Ελλάδας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις αρχές του Φλεβάρη στην αγροτική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Στις 19 Μάρτη με ευθύνη της θα γιορταστεί η 96η επέτειος του Κιλελέρ στον τόπο της θυσίας. Στις 26 του Μάρτη να γίνει πανελλαδική σύσκεψη για την κτηνοτροφία στην Κατερίνη με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των κτηνοτρόφων».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ