Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Προσοχή στις αγορές από απόσταση

Την προσοχή των καταναλωτών όταν πραγματοποιούν αγορές από απόσταση (μέσω Ιντερνετ, τηλεόρασης, ραδιοφώνου ή ειδικών εντύπων που αποστέλλονται στους καταναλωτές) εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) μέσω σχετικού εντύπου που διανέμεται από τα ΚΕΠ.

Μεταξύ άλλων, η ΓΓΚ επισημαίνει τα εξής:

  • Πριν την αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας από απόσταση θα πρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα του προμηθευτή, τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας, η τελική τιμή και ποιότητα, τα έξοδα αποστολής, ο τρόπος πληρωμής, το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει η τιμή ή η προσφορά και ο τρόπος επικοινωνίας με τον προμηθευτή.
  • Ο προμηθευτής υποχρεούνται μεταξύ άλλων να επιστρέψει τα καταβληθέντα ποσά μέσα σε τριάντα ημέρες από τη δήλωση υπαναχώρησης, να αναγράφει πλήρως τις τιμές (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), να ενημερώνει γραπτώς για τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την ταυτότητά του, καθώς και για το δικαίωμα υπαναχώρησης και για τους όρους της σύμβασης.
  • Σε περίπτωση που αποσταλεί κάποιο προϊόν χωρίς να έχει προηγηθεί παραγγελία, μπορεί ο καταναλωτής να το χρησιμοποιήσει κατά την κρίση του, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει, εκτός αν έχει σταλεί από λάθος, οπότε ειδοποιείται ο προμηθευτής και επιστρέφεται. Η μη απάντηση δε σημαίνει και αποδοχή. Σε περίπτωση, δε, που δεν αποσταλεί το ίδιο προϊόν που έχουμε παραγγείλει ή ελαττωματικό προϊόν, μπορούμε να το επιστρέψουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με έξοδα αποστολής.
  • Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης μέσα σε δέκα εργάσιμες μέρες από την παραλαβή του προϊόντος.
  • Αν θεωρηθεί ότι έχει γίνει δόλια χρήση της κάρτας από τρίτο πρόσωπο, μπορούμε να ζητήσουμε την ακύρωση των πληρωμών.
  • Καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί σε προσφορές και δώρα, γιατί είναι δυνατό να είναι παραπλανητικά.
  • Να διαβάζουμε με προσοχή τα λεγόμενα ψιλά γράμματα, γιατί συχνά περιλαμβάνουν λεπτομέρειες που ανεβάζουν την τελική τιμή.
  • Ειδικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο, καλό είναι να μην αποκαλύπτεται ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας εάν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ισχύουν όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών και οπωσδήποτε στην περιοχή της διαδικτυακής σύνδεσης να βλέπουμε το σύμβολο http://
  • Για οποιαδήποτε αγορά μέσω Ιντερνετ εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου που ισχύουν για τις αγορές από απόσταση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ