Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Το 2006 χρόνος εμβάθυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων...

Ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της επιτήρησης από την Κομισιόν μέχρι το 2007

Χρονιά «εφαρμογής και απόδοσης» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, χαρακτήρισε το 2006 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, με δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ετήσια παράταση - έως το τέλος του 2007 - του προγράμματος δημοσιονομικής επιτήρησης από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Σε περίπτωση πάντως, κατά την οποία η ΕΕ δεν κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ - κάτι που τα κοινοτικά επιτελεία αμφισβητούν ότι θα επιτευχθεί το 2006 - τότε προβάλλει απειλητικά το φάσμα της λήψης νέων φοροεισπρακτικών μέτρων. Ολα επομένως εναπόκεινται στις καλές διαθέσεις των οργάνων της κοινοτικής γραφειοκρατίας...

Στις λακωνικές δηλώσεις που έκανε μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή συζήτησε το πώς θα εφαρμοστούν φέτος οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι, σημειώνοντας με έμφαση ότι το 2006 «είναι η χρονιά εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων». Αρα ως βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής τίθεται η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία του συνόλου των αντιδραστικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2005. Πρόκειται στην ουσία για μέτρα, η εφαρμογή των οποίων από τη μια θα δημιουργήσει προσφορότερες συνθήκες αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και από την άλλη θα επιφέρουν νέα αποφασιστικά πλήγματα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων (μέσω της μείωσης των εισοδημάτων τους και των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις).

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε: Νέο φορολογικό νόμο, νέο αναπτυξιακό νόμο, το νόμο για τις συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, το αντιδραστικό έκτρωμα για τις ΔΕΚΟ, τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζών, νέα φοροεισπρακτικά μέτρα (αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης) και τις μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, για το 2006 - με βάση τα κυβερνητικά σχέδια και εξαγγελίες - αναμένονται:

  • Εξαρση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον τραπεζικό τομέα.
  • Νέες παρεμβάσεις στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με το άνοιγμά τους και τις Κυριακές.
  • Η προετοιμασία του εδάφους για νέες γενικευμένες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, οι οποίες θα θίξουν καίριους τομείς (όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, συντάξιμες αποδοχές, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, βαριά και ανθυγιεινά κλπ.).

Οσο για την παράταση του καθεστώτος δημοσιονομικής επιτήρησης κατά έναν ακόμη χρόνο, έως το 2007, ο Γ. Αλογοσκούφης ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, προσπάθησε όμως να το παρουσιάσει σαν πρωτοβουλία των Βρυξελλών και όχι σαν κυβερνητική ενέργεια. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «δεν έχουμε θέσει εμείς ζήτημα να μας δοθεί παραπάνω χρόνος, αλλά συζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν η ΕΕ μας δώσει αυτόν τον παραπάνω χρόνο, για εμάς θα είναι ευπρόσδεκτος». Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις 11 του Γενάρη, το οποίο θα εξετάσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας και θα γνωμοδοτήσει στο ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο και θα απευθύνει τις συστάσεις του στις 24 του ίδιου μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «κλειστά χαρτιά» για το ασφαλιστικό (2007-08-17 00:00:00.0)
Η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις δε σταματούν (2007-01-31 00:00:00.0)
Σταθερά προσανατολισμένη στα συμφέροντα των αγορών... (2007-01-04 00:00:00.0)
Η λιτότητα ως ...συνεχής άσκηση (2006-11-11 00:00:00.0)
Ελιγμοί στήριξης της αντιλαϊκής επίθεσης (2006-03-21 00:00:00.0)
Προσπάθεια υποβάθμισης των συνεπειών (2004-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ