ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Το 2006 χρόνος εμβάθυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων...

Ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της επιτήρησης από την Κομισιόν μέχρι το 2007

Χρονιά «εφαρμογής και απόδοσης» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, χαρακτήρισε το 2006 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, με δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ετήσια παράταση - έως το τέλος του 2007 - του προγράμματος δημοσιονομικής επιτήρησης από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Σε περίπτωση πάντως, κατά την οποία η ΕΕ δεν κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ - κάτι που τα κοινοτικά επιτελεία αμφισβητούν ότι θα επιτευχθεί το 2006 - τότε προβάλλει απειλητικά το φάσμα της λήψης νέων φοροεισπρακτικών μέτρων. Ολα επομένως εναπόκεινται στις καλές διαθέσεις των οργάνων της κοινοτικής γραφειοκρατίας...

Στις λακωνικές δηλώσεις που έκανε μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή συζήτησε το πώς θα εφαρμοστούν φέτος οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι, σημειώνοντας με έμφαση ότι το 2006 «είναι η χρονιά εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων». Αρα ως βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής τίθεται η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία του συνόλου των αντιδραστικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2005. Πρόκειται στην ουσία για μέτρα, η εφαρμογή των οποίων από τη μια θα δημιουργήσει προσφορότερες συνθήκες αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και από την άλλη θα επιφέρουν νέα αποφασιστικά πλήγματα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων (μέσω της μείωσης των εισοδημάτων τους και των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις).

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε: Νέο φορολογικό νόμο, νέο αναπτυξιακό νόμο, το νόμο για τις συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, το αντιδραστικό έκτρωμα για τις ΔΕΚΟ, τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζών, νέα φοροεισπρακτικά μέτρα (αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης) και τις μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, για το 2006 - με βάση τα κυβερνητικά σχέδια και εξαγγελίες - αναμένονται:

  • Εξαρση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον τραπεζικό τομέα.
  • Νέες παρεμβάσεις στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με το άνοιγμά τους και τις Κυριακές.
  • Η προετοιμασία του εδάφους για νέες γενικευμένες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, οι οποίες θα θίξουν καίριους τομείς (όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, συντάξιμες αποδοχές, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, βαριά και ανθυγιεινά κλπ.).

Οσο για την παράταση του καθεστώτος δημοσιονομικής επιτήρησης κατά έναν ακόμη χρόνο, έως το 2007, ο Γ. Αλογοσκούφης ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, προσπάθησε όμως να το παρουσιάσει σαν πρωτοβουλία των Βρυξελλών και όχι σαν κυβερνητική ενέργεια. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «δεν έχουμε θέσει εμείς ζήτημα να μας δοθεί παραπάνω χρόνος, αλλά συζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν η ΕΕ μας δώσει αυτόν τον παραπάνω χρόνο, για εμάς θα είναι ευπρόσδεκτος». Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις 11 του Γενάρη, το οποίο θα εξετάσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας και θα γνωμοδοτήσει στο ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο και θα απευθύνει τις συστάσεις του στις 24 του ίδιου μήνα.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Προσοχή στις αγορές από απόσταση

Την προσοχή των καταναλωτών όταν πραγματοποιούν αγορές από απόσταση (μέσω Ιντερνετ, τηλεόρασης, ραδιοφώνου ή ειδικών εντύπων που αποστέλλονται στους καταναλωτές) εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) μέσω σχετικού εντύπου που διανέμεται από τα ΚΕΠ.

Μεταξύ άλλων, η ΓΓΚ επισημαίνει τα εξής:

  • Πριν την αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας από απόσταση θα πρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα του προμηθευτή, τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας, η τελική τιμή και ποιότητα, τα έξοδα αποστολής, ο τρόπος πληρωμής, το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει η τιμή ή η προσφορά και ο τρόπος επικοινωνίας με τον προμηθευτή.
  • Ο προμηθευτής υποχρεούνται μεταξύ άλλων να επιστρέψει τα καταβληθέντα ποσά μέσα σε τριάντα ημέρες από τη δήλωση υπαναχώρησης, να αναγράφει πλήρως τις τιμές (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), να ενημερώνει γραπτώς για τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την ταυτότητά του, καθώς και για το δικαίωμα υπαναχώρησης και για τους όρους της σύμβασης.
  • Σε περίπτωση που αποσταλεί κάποιο προϊόν χωρίς να έχει προηγηθεί παραγγελία, μπορεί ο καταναλωτής να το χρησιμοποιήσει κατά την κρίση του, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει, εκτός αν έχει σταλεί από λάθος, οπότε ειδοποιείται ο προμηθευτής και επιστρέφεται. Η μη απάντηση δε σημαίνει και αποδοχή. Σε περίπτωση, δε, που δεν αποσταλεί το ίδιο προϊόν που έχουμε παραγγείλει ή ελαττωματικό προϊόν, μπορούμε να το επιστρέψουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με έξοδα αποστολής.
  • Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης μέσα σε δέκα εργάσιμες μέρες από την παραλαβή του προϊόντος.
  • Αν θεωρηθεί ότι έχει γίνει δόλια χρήση της κάρτας από τρίτο πρόσωπο, μπορούμε να ζητήσουμε την ακύρωση των πληρωμών.
  • Καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί σε προσφορές και δώρα, γιατί είναι δυνατό να είναι παραπλανητικά.
  • Να διαβάζουμε με προσοχή τα λεγόμενα ψιλά γράμματα, γιατί συχνά περιλαμβάνουν λεπτομέρειες που ανεβάζουν την τελική τιμή.
  • Ειδικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο, καλό είναι να μην αποκαλύπτεται ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας εάν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ισχύουν όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών και οπωσδήποτε στην περιοχή της διαδικτυακής σύνδεσης να βλέπουμε το σύμβολο http://
  • Για οποιαδήποτε αγορά μέσω Ιντερνετ εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου που ισχύουν για τις αγορές από απόσταση.
Η απόφαση για το ΒΙΟ.ΠΑ Γλαύκου Πάτρας

Η θέση, η έκταση και τα όρια τού προς εξυγίανση Βιοτεχνικού Πάρκου Γλαύκου Πάτρας καθορίζονται με την κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ Δ. Σιούφα και Γ. Σουφλιά που υπογράφτηκε στις 29 Δεκέμβρη. Το ύψος της προβλεπόμενης επένδυσης ανέρχεται σε 9,1 εκατ. ευρώ και αναμένεται να επιχορηγηθεί από το αντίστοιχο ΠΕΠ με ποσοστό μέχρι 50%.

Το πάρκο οριοθετείται στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάτρας, θα είναι συνολικής έκτασης 596 στρεμμάτων στην οποία θα δημιουργηθούν γήπεδα με αρτιότητα των 400 τ.μ. και υποδομές για την υποδοχή περίπου 200 νέων επιχειρήσεων. Εχει ως φορέα ίδρυσης την υπό σύσταση ΑΕ «Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Πάτρας ΑΕ» και υπάγεται σε σαφώς προκαθορισμένους όρους και μέτρα (γενικά και ειδικά διάρκειας 5 χρόνων) προστασίας του περιβάλλοντος όπως προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση.

«ASTRA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»
Κατηγορεί τους αρμοδίους για «μεθοδευμένη δυσφήμιση»

Για μεθοδευμένη προσπάθεια δυσφήμισης και εξόντωσής της κάνει λόγο η ασφαλιστική εταιρία «Astra». Με χτεσινή ανακοίνωσή της η εταιρία - η οποία είχε παραπεμφθεί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης με το ερώτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της - μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η παραπομπή ήταν «παντελώς άδικη» και ότι οι αιτιάσεις ήταν «αόριστες, αβάσιμες και αυθαίρετες».

Μετά την απόφαση της Επιτροπής - ζήτησε από την εταιρία να καταβάλλει 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της - η διοίκηση της «Astra» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής.

Η «Astra» κατηγορεί την Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης ότι όχι μόνο δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά ότι εξακολουθεί να ζητάει συμπληρωματικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, αρνούμενη να αποδεχτεί τις βάσιμες κατά την εταιρία διφωνίες της. Καλεί, τέλος, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να παρέμβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ