ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οργή και αγανάκτηση

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων καταγγέλλει:

«Οργή και αγανάκτηση μας προξένησε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και ιδιαίτερα η πράξη των ιθυνόντων της ΕΕ που αποδέχτηκαν να το συζητήσουν στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντί να το απορρίψουν ως ένα υβριστικό κείμενο ενάντια στην ανθρωπότητα, ενάντια στους προοδευτικούς ανθρώπους στους οποίους θέλουν να λένε ότι ανήκουν και οι ίδιοι. Με την πράξη τους αυτή καταλύουν το θεσμό της ίδιας της δημοκρατίας την ώρα που αυτοπροβάλλονται ως "γνήσιοι υπερασπιστές" της.

Καταγγέλλουμε την πράξη αυτή ως ενέργεια πολιτικής σκοπιμότητας από την πλευρά τους προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους λαούς που αντιστέκονται στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τους λαούς σε άβουλα, τρομοκρατημένα υποκείμενα που θα λειτουργούν κατά τις ανάγκες αναπαραγωγής του μεγάλου κεφαλαίου.

Για να υπηρετήσουν τις σκοπιμότητες αυτές ανασύρουν δικαιολογίες ότι, δήθεν, τα κομμουνιστικά καθεστώτα ήταν ίδια όπως οι ναζί, που εκείνοι όμως καταδικάστηκαν ενώ οι κομμουνιστές πέρασαν απαρατήρητοι και συνεπώς πρέπει να καταδικαστούν!

Την ίδια ώρα που αυτοί δέχονται να συζητήσουν το επαίσχυντο αυτό μνημόνιο οι λαοί του κόσμου με αγανάκτηση βλέπουν τις εγκληματικές πράξεις τους που καθημερινά γίνονται στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Οπου σκοτώνονται γυναικόπαιδα και γέροι μόνο και μόνο προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Είναι αυτά που θέλουν να καλύψουν ανασύροντας απ' το παρελθόν τα δήθεν εγκλήματα του κομμουνισμού. Ενώ τους τρομάζει η άνοδος των λαϊκών κινημάτων που τη λύση των προβλημάτων αναζητούν μπαίνοντας σε πορεία προς το σοσιαλισμό. Ας τρέμουν, λοιπόν, οι κακοί του κόσμου...».

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ

«Είναι αδιανόητο. Συνιστά πρόκληση ακόμα και η συζήτηση γύρω από ένα θέμα - το οποίο έρχεται μετά από μια ολόκληρη ιστορική πορεία αντιφασιστικών αγώνων, αλλά και αγώνων για ελευθερίες δημοκρατικές, για κοινωνικά δικαιώματα - στο όποιο επίπεδο ευρωπαϊκού οργάνου. Οταν, μάλιστα, η Ευρώπη χρωστά τη σύγχρονη ύπαρξή της και την πορεία της στους αγώνες, στο αίμα και στη θυσία χιλιάδων αγωνιστών.

Δεν είναι απλά παραλήρημα αντικομμουνιστικό, δεν είναι απλά η κατασκευή μιας νέας απειλής μαζί με ό,τι άλλο συνοδεύει τις σύγχρονες μορφές ανάπτυξης των μηχανισμών ασφάλειας, με άλλοθι και με μια περίτεχνη σύνδεση με την τρομοκρατία.

Θα έλεγα ότι είναι - μαζί με ό,τι αντιμετωπίζουμε στο εργασιακό επίπεδο - η επιστροφή στον μεσαίωνα. Μια επίθεση, η οποία έχει σαφή στόχο - και γι' αυτό είναι και επικίνδυνη - μαζί με το σάρωμα των όποιων κοινωνικών δικαιωμάτων να υπάρξει και η φίμωση η πολιτική του λόγου και της δυνατότητας των εργαζομένων και των κοινωνιών να πορεύονται με ανοιχτή κρίση και πνεύμα.

Είμαστε αντίθετοι, θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος. Θεωρούμε ότι, αν αποπειραθούν να γενικεύσουν μια τέτοια ιδεολογική επίθεση απέναντι στους αγωνιστές που πιστεύουν σε συγκεκριμένες ιδέες, απέναντι σε όλους όσοι πιστεύουν στην ανοιχτή επικοινωνία, στην κρίση, στην ελευθερία επιλογής των πολιτών και των εργαζομένων, τότε είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε και με μορφές συγκεκριμένης αντίδρασης, όχι απλά για την ανακοπή μιας τέτοιας επιχείρησης, αλλά για το ιστορικό σβήσιμο αυτής της επιχείρησης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ

Νομάρχης Πειραιά

«Η Νομαρχία Πειραιά υψώνει τη δική της φωνή διαμαρτυρίας για να μην περάσει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) το "μακαρθικό" μνημόνιο με τίτλο "Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων".

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο κείμενο που νοθεύει την ιστορία, τη δράση κομμουνιστικών, αριστερών, προοδευτικών πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, ενοχοποιεί φιλολαϊκές ιδεολογίες, στηλιτεύει τη μνήμη εκατομμυρίων νεκρών του αντιφασιστικού "μετώπου" στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασυκοφαντεί τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, τους αριστερούς που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για την πτώση της Χούντας. Ταυτίζοντας τον κομμουνισμό με το ναζισμό δεν προσβάλλουμε επομένως μόνο τους υπέρμαχούς του, αλλά ολόκληρες γενιές αγωνιστών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε σχετικά ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας και πρόσθεσε «η ψήφιση - και πολύ περισσότερο - η εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης διακήρυξης θα οδηγήσει σε μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως κύτταρο της δημοκρατικής βούλησης των πολιτών δεν μπορεί να συναινέσει στο πισωγύρισμα της ανθρωπότητας σε χαλεπούς καιρούς που σημάδεψαν την ιστορία με ακρότητες και εγκλήματα».

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι απαράδεκτο, είναι πολιτικά επικίνδυνο και απειλεί τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της Ευρώπης.

Εάν τελικά το μνημόνιο αυτό επικρατήσει, ως πολιτική άποψη και λογική στο χώρο της ΕΕ, θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο. Είναι απαράδεκτο. Και εδώ δημιουργείται η ιδιαίτερη υποχρέωση της κυβέρνησης της χώρας μας να αποκρούσει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης από την ΕΕ.

Το θεωρώ επιεικώς, όχι αντιδημοκρατικό αλλά - θα έλεγα - φασιστικό. Δεν είναι δυνατόν να αφορίζεις, να καταστρέφεις, να αποδοκιμάζεις και να περιφρονείς μια ολόκληρη ιστορία, ένα ολόκληρο κίνημα, μια επανάσταση, η οποία έγινε για τα δικαιώματα των πολιτών του κόσμου ολόκληρου.

Θεωρώ ότι αν η ΕΕ πάρει μια τέτοια απόφαση, όχι μόνο θα είναι εκτεθειμένη στα μάτια των δημοκρατικών πολιτών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα θα έχει πάρει απόφαση ουσιαστικά να αποδυναμώσει τη συνοχή της. Γι' αυτό νομίζω ότι η υποχρέωση όλων μας είναι να αγωνιστούμε να αποκρουστεί το μνημόνιο και σε κάθε περίπτωση να αγωνιστούμε για να μην γίνει απόφαση. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει υποχρέωση με σαφήνεια να μιλήσει και να αποκρούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ

«Το θεωρώ απαράδεκτο. Μπορείς να διαφωνείς με μια ιδεολογία, μπορείς να διαφωνείς με την πολιτική - θεσμική οργάνωση ενός κράτους, όμως δεν μπορείς ένα καθεστώς που το στήριξαν και έζησαν κοινωνίες και λαοί για πολλές δεκαετίες και μάλιστα χώρες οι οποίες είχαν και ένα σημαντικό διεθνή ρόλο και πολλές φορές συνέβαλαν στη σταθερότητα, ασφάλεια και την ειρήνη, να το ταυτίζεις με αντιδραστικές και ναζιστικές ιδεολογίες.

Θεωρώ απαράδεκτο ακόμα πιο πολύ, κάποιοι να θέλουν να καταδικάσουν - και μάλιστα στο όνομα της δημοκρατικής Ευρώπης - κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα που λειτουργεί στα πλαίσια μιας συντεταγμένης δημοκρατικής πολιτείας με σαφείς αρχές, ιδεολογία, στόχους και πολύ περισσότερο καθημερινή αγωνιστική πρακτική, με την οποία πρακτική και απόψεις μπορείς να διαφωνείς, δεν μπορείς όμως να αρνείσαι στον άλλο, τον συμπολίτη σου ή μια ομάδα ανθρώπων να έχει διαφορετικές πολιτικές απόψεις και πρακτικές στα πλαίσια του δημοκρατικού συντάγματος και της δημοκρατικής πολιτείας.

Θεωρώ ότι είναι μια έκρηξη αντιδραστικότητας που άλλους στόχους θέλει να υπηρετήσει ή πιθανά να δικαιολογήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ