ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Τέλος εποχής»...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μπορεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν να εξακολουθεί να δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής του, εντούτοις ακόμη και εάν διατηρηθεί στη ζωή μετά το πολύ σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη προχτές το βράδυ, η πολιτική του σταδιοδρομία έχει λογικά τελειώσει. «Τέλος εποχής» λοιπόν και όχι μόνο για τον Σαρόν...

Ο 77χρονος πρωθυπουργός εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο Χαντάσα το βράδυ της Τετάρτης, καθώς υπέστη και δεύτερο - βαρύ αυτή τη φορά - εγκεφαλικό επεισόδιο, σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων. Ακολούθησε ένα εξάωρο χειρουργείο και πάλι χτες το πρωί ένα δεύτερο, ώστε να σταματήσει η εγκεφαλική αιμορραγία. Η επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά η κατάστασή του παρέμενε πολύ κρίσιμη.

Επισημαίνεται ότι η εσπευσμένη εισαγωγή του Σαρόν στο νοσοκομείο ήρθε λίγες μόλις ώρες πριν από προγραμματισμένη εγχείρηση στην καρδιά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε προκαλέσει το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Σαρόν: Η τελευταία μάχη»... Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησαν χτες οι περισσότερες ισραηλινές εφημερίδες, γιατί ακόμη και αν κατορθώσει να κρατηθεί στη ζωή, δε θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης καθήκοντα πρωθυπουργού έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος Εχούντ Ολμέρτ. Ομως, με τις εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, τις εκλογές στο Ισραήλ που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Μάρτη, αλλά και το νεοϊδρυθέν κόμμα του Σαρόν «Καντίμα», μάλλον, όλα τώρα αρχίζουν ξανά...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποφάσεις εμβάθυνσης της μπολιβαριανής διαδικασίας

Μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή προβλέπεται από τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ου. Τσάβες σε πρόσφατη περιοδεία του ανάμεσα σε εργάτες σε εγκαταστάσεις πετρελαίου

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ου. Τσάβες σε πρόσφατη περιοδεία του ανάμεσα σε εργάτες σε εγκαταστάσεις πετρελαίου
Σε σώμα έχει συγκροτηθεί πλέον το νέο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας με τους βουλευτές που εκλέχτηκαν από την εκλογική διαδικασία της 4ης Δεκέμβρη, η οποία σημαδεύτηκε, αφ' ενός, από τη συντριπτική νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» και, αφ' ετέρου, από την αποχή των κομμάτων της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης, μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Αποχή που όπως αποκαλύφθηκε αποτελούσε σχέδιο για πρόκληση χάους ώστε να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες της ανατροπής.

Ενα από τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, ήταν αυτό για το μετασχηματισμό του ίδιου του Κοινοβουλίου σε «λαϊκό Κοινοβούλιο». Οπερ, το νέο Κοινοβούλιο αλλάζει προσανατολισμό δίνοντας χώρο για ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή στον τρόπο λήψης αποφάσεων ως κύριο όργανο εμβάθυνσης της «μπολιβαριανής διαδικασίας». Παράλληλα, θα τροποποιηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του μπολιβαριανού Συντάγματος όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των πολιτών. Επίσης, βήματα ήδη έγιναν ως προς την επανάκτηση 32 πετρελαιοπηγών που μέχρι σήμερα τις νέμονταν με συμβόλαια πρότερων κυβερνήσεων -από το 1990 έως το 1997 - πετρελαϊκές επιχειρήσεις γίγαντες, καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο για τους υδρογονάνθρακες η ισχύς του τερματίστηκε την 31η Δεκέμβρη του 2005.

Τέλος, το νέο Κοινοβούλιο ανέθεσε σε ειδική ερευνητική επιτροπή να συλλέξει τα στοιχεία και να ετοιμάσει έκθεση αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Απρίλη του 2002 και την άμεση ευθύνη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Στοιχεία που θα συνδράμουν στην πιθανή προσφυγή της Βενεζουέλας στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Αμερικανικού Προέδρου, καθώς πρόκειται για σαφέστατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αλλά και επιθετικές πράξεις ενάντια στην ανεξαρτησία και κυριαρχία της Βενεζουέλας.

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
«Πόλεμος» για το διπλό τείχος στα σύνορα

Εάν οι ΗΠΑ δεν αναθεωρήσουν μέχρι τις 18 Γενάρη τη νομοθεσία ανέγερσης διπλού τείχους στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι ίσως με μία «εχθρική κυβέρνηση» από την άλλη πλευρά των συνόρων...

Ηδη ο πρώην πρόεδρος της «Κόκα Κόλα» και νυν πρόεδρος του Μεξικού Βινσέντε Φοξ, χαρακτήρισε «επαίσχυντη και απαράδεκτη» την ανέγερση του τείχους ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας στη μεθόριο ΗΠΑ - Μεξικού για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων και δε θα προστάτευε την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών». Πρόκειται για την πρόταση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών Τζέιμς Σενσεμπρένεν και Τομ Τανκρέντο για την ανέγερση τείχους κατά μήκος 700 μιλίων των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, για να αποτραπεί η είσοδος οικονομικών μεταναστών χωρίς άδεια στο αμερικανικό έδαφος και η παρείσφρηση τρομοκρατών. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Μάικλ Τσέρτοφ απέρριψε την πρόταση ως πολύ ακριβή.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους δεσμεύτηκε να εντείνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και φρακτών και προηγμένων τεχνολογικών μέσων για να βελτιωθεί η ασφάλεια των συνόρων της χώρας. Η ανέγερση ενός τείχους μήκους 23 χιλιομέτρων στη μεθόριο ΗΠΑ - Μεξικού νοτίως του Σαν Ντιέγκο, ήδη μείωσε τον αριθμό των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από εκεί, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Κάθε χρόνο από το Μεξικό στις ΗΠΑ επιχειρούν να περάσουν περίπου 1 εκατ. μετανάστες μέσα από ποταμούς και ερήμους και πάμπολλοι χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή.

Σφοδρές χιονοπτώσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΠΡΑΓΑ.--

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες μέρες χώρες αρκετά συνηθισμένες από τέτοια καιρικά φαινόμενα, όπως η Γερμανία, η Ρουμανία και η Τσεχία, έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές, ενώ στη Γερμανία είχε και την τραγική κατάληξη με τελικά 14 νεκρούς στο Μπαν Ρέιχενχαλ, όπου κατέρρευσε η οροφή παγοδρομίου την περασμένη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ελέγχθηκαν και άλλα κτίρια της χώρας, ενώ μερικά εκκενώθηκαν προληπτικά με το φόβο πως ίσως υπάρξει παρόμοια κατάρρευση.

Περίπου 320 χιλιόμετρα βόρεια του Μπαντ Ρέιχενχαλ, στην πόλη Οστράβα της ανατολικής Τσεχίας, δύο άνθρωποι είχαν παγιδευτεί κάτω από την οροφή ενός σούπερ μάρκετ της γερμανικής αλυσίδας «Λίντλ» που κατέρρευσε από το βάρος του χιονιού. Τη στιγμή της κατάρρευση το κατάστημα δε λειτουργούσε για το κοινό και τα ψηλά ράφια συγκράτησαν την οροφή και έτσι τραυματίστηκε ελαφρά μόνο ένας υπάλληλος.

Αλλά και στην κεντρική, βόρεια και ανατολική Ρουμανία λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, πάνω από 100 χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, αρκετές περιοχές πλημμύρισαν και πυκνή ομίχλη προκάλεσε το κλείσιμο ενός λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα.

ΗΠΑ
Νέο σκάνδαλο δονεί το Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρώην ισχυρός πολιτικός παράγοντας των Ρεπουμπλικανών Τζακ Αμπράμοφ, φαίνεται ότι αποφάσισε να «δώσει» επί της ουσίας τα πρώην πανίσχυρα αφεντικά του στην Ουάσιγκτον. Ετσι συμφώνησε τελικά με την Εισαγγελία να καταθέσει και μέρος της συμφωνίας αυτής, αποτελεί και η παραδοχή της ενοχής για συνωμοσία στη διάπραξη απατών, αλλά και άλλων αδικημάτων και μάλιστα στην καρδιά του αμερικανικού συστήματος εξουσίας.

Ισως είναι το πιο σοβαρό σκάνδαλο που ξεσπά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ουάσιγκτον και κατευθύνεται πρόσω ολοταχώς στο Λευκό Οίκο, καθώς στη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς ενδέχεται να εμπλέκονται και ανώτεροι αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τομ Ντιλέι.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου την Τρίτη, που έκριναν «απαράδεκτο και σκανδαλώδες» το γεγονός της παραδοχής από τον 46χρονο Τζακ Αμπράμοφ ενοχής του για παράνομες δραστηριότητές του, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί όσο μπορεί από την υπόθεση αυτή, που ήδη προκαλεί τριγμούς στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Αυτό που κάνει ο Αμπράμοφ είναι απαράδεκτο και σκανδαλώδες» δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν.

«Εάν οι νόμοι παραβιάστηκαν, πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που τους παραβίασαν» πρόσθεσε ο ΜακΛίλαν αναφερόμενος στον Τζακ Αμπράμοφ, έναν από τους πλέον γενναιόδωρους «χρηματοδότες» (κατ' ουσίαν κομματικό μεσάζοντα για να βρεθούν τα έσοδα) των προεκλογικών εκστρατειών του Προέδρου Μπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ