ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Εκπληξη» για τις δηλώσεις Ράις

Διαφορές στη στάση των ΗΠΑ με αυτήν της ΕΕ διαπιστώνει το Κρεμλίνο

Αντιδράσεις προκάλεσαν στη Μόσχα, τόσο στο σύνολο του ρωσικού Τύπου, όσο και στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κ. Ράις, σχετικά με την πρόσφατη ρωσο-ουκρανική κρίση για το φυσικό αέριο. Η Κοντολίζα Ράις με τις δηλώσεις της ασκούσε ευθεία κριτική στο Κρεμλίνο για τη στάση του και μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η Ρωσία δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του υπεύθυνου μέλους του «G-8». Να θυμίσουμε ότι από την 1/1/2006 η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του «G-8».

Οπως μάλιστα γράφει η ιστοσελίδα «Globalrus», «με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν το ποιος είναι το αφεντικό σ' αυτήν την οργάνωση, αφήνοντας στην άκρη τις διατυπώσεις».

Από τη μεριά του το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Ράις σημειώνει τα εξής:

«Στη Μόσχα έκπληξη προκαλεί ο τόνος των δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έγιναν στις 5/1 για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου. Χωρίς να αναφέρει λέξη για την επίτευξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας, η Κ. Ράις κατηγόρησε τη Ρωσία για ενέργειες που είχαν πολιτικά κίνητρα, που δήθεν αποδεικνύουν την ανετοιμότητά της να συμπεριφερθεί υπεύθυνα ως προμηθευτής ενεργειακών πηγών. Είναι εντελώς ακατανόητο το πού στηρίζονται αυτές οι εκτιμήσεις.

Πράγματι, ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία υπήρξαν δύσκολες συνομιλίες, οι οποίες οδήγησαν στο να καταλήξουμε σε ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές συμφωνία, που δημιουργεί εγγυήσεις για σταθερή τροφοδότηση της Ουκρανίας με αέριο και για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Μάλιστα, η ΕΕ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, χαιρέτισε τη συμφωνία.

Αθεμελίωτος είναι επίσης ο ισχυρισμός της Κ. Ράις ότι από τις ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να υποφέρουν οι Ευρωπαίοι. Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ διαρκώς δήλωνε ότι, σε κάθε περίπτωση εξέλιξης των γεγονότων, θα υλοποιούσε πλήρως τις υποχρεώσεις της στην παράδοση φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ομως το σημαντικότερο είναι το πέρασμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις νέες αρχές της αγοράς για τη διευθέτηση των παραγγελιών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, που βάζει τέλος στο προηγούμενο αδιαφανές σύστημα διμερών σχέσεων στη σφαίρα του φυσικού αερίου, που δημιουργούσε πολυπληθείς δυνατότητες κατάχρησης. Ομως και αυτό, σύμφωνα με την κ. Ράις, είναι άσχημο. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της διάλυσης των αναποτελεσματικών σοβιετικών δομών, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδόξως θεωρεί ότι το πέρασμα στις τιμές αγοράς για το φυσικό αέριο της Ρωσίας προς την Ουκρανία θα πρέπει να γίνει "σταδιακά".

Δεν μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε με τη γνώμη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ πως οι ενέργειες της Ρωσίας σε κάτι δεν ανταποκρίνονται στην ιδιότητά της ως μέλους του G-8, στην οποία προεδρεύει από την 1/1/2006. Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε διμερές επίπεδο με την Ουκρανία, μετά από πρωτοβουλία της Ρωσίας, δημιουργούν μια γερή βάση για σταθερές παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μακρόχρονα αποτελούν σημαντική συνεισφορά στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου».


Ι.Π.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ρωγμές στη νέα κυβέρνηση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Μέσα σε μια βδομάδα, η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις πριν από δύο μήνες έχει αλλάξει δύο σημαντικούς υπουργούς της, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη σταθερότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τερέζα Λουμπίνσκα, παραιτήθηκε και η κυβέρνηση προχώρησε στην αντικατάστασή της με την Ζάιτα Γκιλόβσκα, πρώην ηγετικό στέλεχος του κόμματος «Πολιτική Πλατφόρμα».

Σημειώνεται ότι η Λουμπίνσκα παραιτήθηκε τρεις μέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Θησαυροφυλακίου Αντρέι Μίκοζ, στις ευθύνες του οποίου ήταν και η διαχείριση της περιουσίας του κράτους και οι ιδιωτικοποιήσεις, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε από τα ΜΜΕ για ανάρμοστες επιχειρηματικές σχέσεις.

Η νέα υπουργός Οικονομικών, για πολλά χρόνια, ήταν αντιπρόεδρος της «Πολιτικής Πλατφόρμας», αλλά και εμπνεύστρια της οικονομικής πολιτικής αυτού του κόμματος, και θεωρείται πως προωθεί σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά, λόγω διαφωνιών εγκατέλειψε την «Πλατφόρμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη βδομάδα πραγματοποιείται ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006 και το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» του πρωθυπουργού Καζιμιέρζ Μαρτσίκιεβιτς προσπαθεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Αν τελικά απορριφθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να κληθεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλη.

Οι αντιδράσεις για το διορισμό της Γκιλόβσκα ήταν ανάμεικτες. Η «Ενωση Πολωνών Οικογενειών» και το κόμμα «Αυτοάμυνας» που συχνά στηρίζουν την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο έχουν ασκήσει κριτική στο διορισμό της Γκιλόβσκα. Ενώ το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Πολιτικής Πλατφόρμας» υποδέχτηκε θετικά το διορισμό αλλά ανέφερε ότι υπογραμμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο βρέθηκε, την Κυριακή, για πολύωρες συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντουλάχ και τον Πρόεδρο Μουμπάρακ, αντίστοιχα, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Κύριο θέμα, όπως φαίνεται, ήταν οι εξελίξεις με την επιτροπή διερεύνησης του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι και το αίτημά της για «συνάντηση» με τον Ασαντ, το οποίο, με βάση πληροφορίες, ο Σύρος Πρόεδρος απορρίπτει. Ο Ασαντ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρώην αντιπροέδρου του Χαντάμ ότι απείλησε τον Χαρίρι.

ΜΕΚΚΑ.- Αρχισε την Κυριακή, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 2,5 εκατομμυρίων μουσουλμάνων το ετήσιο προσκύνημα - Χατζ. Οι λευκοφορεμένοι πιστοί περπατούν 5 χιλιόμετρα πεζή στην έρημο Μένα μέχρι να φθάσουν στο όρος Αραφάτ, όπου λαμβάνει χώρα και το σημαντικότερο μέρος του προσκυνήματος. Η πορεία ακολουθεί τα βήματα του Μωάμεθ πριν από 1.400 χρόνια. Ισχυρότατες σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί παντού σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα αιματηρά ατυχήματα των περασμένων χρόνων. Την Πέμπτη, όμως, 76 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν από, μέχρι στιγμής ανεξήγητη, κατάρρευση ξενοδοχείου στη Μέκκα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Την παραίτησή του από την ηγεσία του βρετανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε το Σάββατο ο Τσαρλς Κένεντι, δύο μόλις ημέρες έπειτα από την παραδοχή ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού. Οσο για την κούρσα της διαδοχής του, ο Βρετανός πολιτικός δηλώνει τώρα ότι δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, του οποίου ηγούνταν από το 1999.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο θρησκευτικός ηγέτης Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι προσήχθη χτες σε βρετανικό δικαστήριο, όπου αντιμετωπίζει 16 κατηγορίες για αναμόχλευση φυλετικού μίσους και για προτροπή σε δολοφονίες αλλοθρήσκων, κάποιες εξ αυτών μάλιστα εμπίπτουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο Χάμζα καταζητείται επίσης από τις ΗΠΑ.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.- Διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε χτες στη χώρα των Βάσκων, με το αίτημα της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των Βάσκων που έχουν καταδικαστεί για διασυνδέσεις με το αυτονομιστικό κίνημα στην περιοχή. Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και μέλη συνδικάτων, διαφόρων ενώσεων, πολιτικοί και εκπρόσωποι του εκτός νόμου κόμματος «Ερι Μπατασούνα» και ζητούσαν τη μεταφορά των κρατουμένων σε φυλακές κοντά στις πόλεις όπου ζουν οι οικογένειές τους.

ΤΟΚΙΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ - ΠΕΚΙΝΟ.- Βαρύς χειμώνας πλήττει τη νοτιοανατολική Ασία, με «πρωτοφανείς» χιονοπτώσεις τριών μέτρων: Κάπου 70 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Ιαπωνία, που αντιμετωπίζει τον «δριμύτερο χειμώνα από το 1946». Τις χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 70 χρόνων στην Ινδία. 47 νεκρούς από πνευμονία στο υπό τον έλεγχο του Πακιστάν Αζάντ Κασμίρ, σύμφωνα με το νέο απολογισμό. 3 νεκρούς από το κρύο στο Νεπάλ. 33 νεκρούς στο Μπανγκλαντές και 30.000 αποκλεισμένους βοσκούς και χωρικούς στη βορειοδυτική Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ