ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΟΙ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Απαιτείται έρευνα σε βάθος

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Το θέμα του θανάτων και των τραυματισμών στρατευμένων, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Αγγελος Τζέκης.

«Στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο των προηγούμενων ημερών, τονίζεται στην Ερώτηση, αναδείχτηκαν θάνατοι και τραυματισμοί στρατευμένων, που χαρακτηρίζονται ως αυτοκτονίες αλλά αμφισβητούνται από τις οικογένειες και νομικούς.

  • Διάσταση έχει πάρει ο θάνατος του δόκιμου αξιωματικού Δημήτρη Σούρα, που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρέθηκε νεκρός κοντά στο φυλάκιο που υπηρετούσε στον Εβρο. Η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι ασκήθηκαν έμμεσες πιέσεις να δεχτούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία και να μην προβούν σε παραπέρα ενέργειες.
  • Μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν στην TV γι' αυτή την υπόθεση αναδείχτηκαν και άλλες πολύ σοβαρές περιπτώσεις όπως:

- Ενας ακόμη θάνατος στρατευμένου το Νοέμβρη του 2005, στην ίδια περιοχή.

- Οτι η διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομεταναστών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα στον Εβρο και ότι η ισχύς των μεγαλεμπόρων αλλά ταυτόχρονα και η διάβρωση είναι τόσο μεγάλη, που όταν γίνεται κάποια συναλλαγή να χτυπάνε τύμπανα ώστε κανείς να μη βρεθεί στο δρόμο τους.

  • Μία ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας στρατευμένου στις 7/1/2006 που αναφέρθηκε ότι έγινε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αμυνας:

«1. Πόσοι θάνατοι στρατευσίμων, που καταγράφονται σαν αυτοκτονίες, έγιναν στις Ενοπλες Δυνάμεις από το 2000 και μέχρι σήμερα και πόσες από αυτές είναι στην περιοχή του Εβρου.

2. Σε τι βαθμό αληθεύουν καταγγελίες πρώην στρατευσίμων, που υπηρέτησαν στην περιοχή του Εβρου και αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών κλπ. από τα σύνορα με την Τουρκία, μέσω του ποταμού, το νόμο της σιωπής που έχει επιβληθεί από τους μεγαλέμπορους και τους μηχανισμούς τους, τους κινδύνους που διατρέχουν οι εκεί υπηρετούντες, αλλά και ενδεχόμενη διάβρωση μεμονωμένων περιπτώσεων μονίμων στελεχών των ΕΔ.

3. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ώστε να μην υπάρχουν όχι μόνο αμφισβητούμενες περιπτώσεις αυτοκτονιών και θάνατοι που γεννούν ερωτηματικά, αλλά ούτε καν απόπειρες, ιδιαίτερα για την περιοχή του Εβρου».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΕΛΓΙΟΥ
Συζήτηση για τα τρέχοντα

Τα τρέχοντα ανοιχτά ζητήματα τα οποία απασχολούν την ΕΕ συζήτησαν χτες κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βελγίου. Το Κυπριακό, η εξέλιξη της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, η κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς και η τύχη του ευρωσυντάγματος, ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκουχτ, μια μέρα πριν, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, είχε φροντίσει να πει πράγματα που ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις, όπως για παράδειγμα πως «χωρίς τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ». Χτες στην Αθήνα, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό, επανέλαβε τη σημασία της επίλυσης του προβλήματος «όχι μόνο για το ίδιο το νησί, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την ευρύτερη περιοχή». Σχετικά, δε, με την κύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης από την Τουρκία, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το πρωτόκολλο «περιλαμβάνεται στη συμφωνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί».

Για το ίδιο θέμα, ο Π. Μολυβιάτης μίλησε για «σαφή χρονοδιαγράμματα» και επανέλαβε ότι «όπως κάθε υποψήφια χώρα, έτσι και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της». Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της ΕΕ, ο Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι «η περίοδος της περισυλλογής πρέπει κάποτε να λήξει και να αναληφθεί ενεργός δράση» και τάχθηκε υπέρ της αναβίωσης της διαδικασίας επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. «Η Ελλάδα πιστεύει σε μια Ευρώπη ενωμένη, όχι μόνο οικονομικά και νομισματικά, αλλά και πολιτικά και αμυντικά», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Ντε Γκουχτ χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» την κατάληξη σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για το διάστημα 2007-2013, η οποία «αν και όχι ιδεώδης, ξεμπλοκάρισε τη δημοσιονομική κατάσταση» και δημιούργησε συνθήκες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλα τα κράτη - μέλη.

ΚΥΠΡΟΣ
Διαβουλεύσεις για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

Σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, στην κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και λήφθηκαν αποφάσεις για το θέμα των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Μήη και ειδικότερα για τον άξονα γύρω από τον οποίο θα ενεργούν οι υπουργοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Αποφασίστηκε κώδικας δεοντολογίας για τη συμπεριφορά των υπουργών, που μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι δε θα εμπλακούν στην προεκλογική εκστρατεία και δε θα χρησιμοποιούν το πολιτειακό τους αξίωμα για προαγωγή κομματικών στόχων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι έγινε διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για κώδικα συμπεριφοράς των υπουργών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επισήμανε ότι στόχος είναι να διαφυλαχτεί η εικόνα της μη ανάμειξης της πολιτειακής ιδιότητας των υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι υπουργοί μπορούν να παρίστανται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά χωρίς να έχουν ενεργό κομματική ανάμειξη.

Ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι υπουργοί να κρίνουν ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων τους και ως εκ τούτου να παραιτηθούν από το υπουργικό αξίωμά τους.

Εντολή για εκταφή και νεκροτομή του δόκιμου

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του άτυχου δόκιμου αξιωματικού Δ. Σούρα, μετά την εντολή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού για εκταφή της σορού του νεκρού και νέα νεκροτομή.

Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό, επισκέφτηκε χτες η Ζ. Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας του δόκιμου Δ. Σούρα και ζήτησε από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να δώσει εντολή για εκταφή της σορού και νέα νεκροτομή. Το αίτημα υποβλήθηκε, καθώς ο ειδικός σύμβουλος πραγματογνώμονας και η οικογένεια του δόκιμου υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία. Παράλληλα, η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να γίνει η νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας, αλλά και να πραγματοποιηθεί νέα βαλλιστική εξέταση.

Πάντως, ο Δ. Λινός έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας του 21χρονου δόκιμου αξιωματικού και ζήτησε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες για να γίνει η εκταφή και νεκροτομή.

Στο μεταξύ η οικογένεια του δόκιμου αξιωματικού εκφράζει ερωτηματικά ως προς τον τρόπο θανάτου του Δ. Σούρα, ενώ δεν έχει περιέλθει στην κατοχή της η ιατροδικαστική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος δόκιμος υπηρετούσε στην περιοχή Πυθίου Εβρου, στο 4ο Σώμα Στρατού, εξαφανίστηκε στις 29 Δεκέμβρη και βρέθηκε νεκρός στις 31 Δεκέμβρη 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ