ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνουν την επίθεση στο ωράριο

Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης σηματοδοτούν οι νέες -χτεσινές - δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης, που μόλις μία ημέρα μετά τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, επανέφερε το ζήτημα της επιμήκυνσης του ωραρίου λειτουργίας των Τραπεζών. Κάτι που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας, και κατά συνέπεια στην επιμήκυνσή του και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Χτες ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ», άφησε ανοιχτό το ζήτημα λειτουργίας των τραπεζών την Κυριακή, σημειώνοντας ότι «πρέπει να τα κουβεντιάσουμε όλα χωρίς προκαταλήψεις και αφορισμούς και να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για τον εργαζόμενο». Δηλαδή, τι ωφελεί την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών σε βάρος των εργαζομένων.

Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, που κάλεσε τους τραπεζίτες να θέσουν επίσημα το ζήτημα για το απογευματινό ωράριο «στην κυβέρνηση και στην ΟΤΟΕ» με στόχο «να γίνει ένας κοινωνικός διάλογος και να αποφασίσουμε». Μάλιστα, σχολιάζοντας την προχτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών - με το πρόσχημα ότι το ισχύον ωράριο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς - εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε το σημερινό ωράριο λειτουργίας αναχρονιστικό, λέγοντας πως «ό,τι υπήρχε το 1950, δεν υπάρχει τώρα. Τότε δεν υπήρχαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ενώ σήμερα υπάρχουν». Οι δηλώσεις του υφυπουργού έγιναν μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με την ΟΤΟΕ και εκπροσώπους της «Γιούρομπανκ» καθώς η τελευταία, όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία, παραβιάζει κατάφωρα το νόμιμο ωράριο λειτουργίας σε κατάστημά της στο εμπορικό κέντρο «The Mall».

Την όρεξη των τραπεζιτών για την απελευθέρωση του ωραρίου έχουν ανοίξει οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ και στα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου. Με την προηγούμενη Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επεκτάθηκε το ωράριο συναλλαγών με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του ωραρίου, ενώ οι πλειοψηφίες των σωματείων έχουν υπογράψει την ύπαρξη ευέλικτων μορφών εργασίας σε διάφορους τομείς τραπεζικών εργασιών.

Φθηνότερους εργάτες αξιώνουν οι βιομήχανοι

Επιμένει προκλητικά ο ΣΕΒ και ζητάει κατ' αρχήν σε τέσσερις νομούς της χώρας να παγώσουν οι κατώτεροι μισθοί. «Οχι σύγκρουση», δηλώνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και σπεύδει σε διάλογο στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης

Χαμόγελα και αντεργατική συναίνεση από ΣΕΒ και ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Χαμόγελα και αντεργατική συναίνεση από ΣΕΒ και ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνάντηση
Νέες προκλητικές αξιώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης διατύπωσε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ, κατά τη δεύτερη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αποθρασυμένη από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ζήτησε να παγώσουν οι μισθοί σε τέσσερις νομούς της χώρας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% σε κλάδους και περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και επί της ουσίας επαναφέρει τη γνωστή ιστορία των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, όπου δε θα ισχύουν οι όροι αμοιβής, Κοινωνικής Ασφάλισης και το υφιστάμενο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων.

Μπροστά στην πρόκληση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, έσπευσε να δηλώσει «όχι σύγκρουση» και άνοιξε το δρόμο της διαπραγμάτευσης των προκλητικών αυτών αξιώσεων, μέσα από την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. «Κίνδυνο-θάνατο για τους εργαζόμενους» χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΕΒ ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, οι οποίες - όπως υπογράμμισε - οδηγούν στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και κάλεσε την εργατική τάξη σε αγωνιστική επιφυλακή και να τις αντιπαλέψει.

Ξηλώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις

Στη συνάντηση οι βιομήχανοι επί της ουσίας επανήλθαν στο σημείο που είχαν σταματήσει κατά την πρώτη συνάντηση. Με το υποκριτικό πρόσχημα για την υψηλή ανεργία, την οποία πριν απ' όλα δημιουργεί το δικό τους κυνηγητό για κέρδη και υπερκέρδη, ζήτησαν να παγώσουν οι μισθοί στους Νομούς Ημαθίας, Καστοριάς, Φλώρινας και Δράμας.

Επί της ουσίας, δηλαδή, ζητάνε να μην ισχύουν ούτε οι κατώτεροι μισθοί, άρα ούτε αυτά που θα υπογράψουν στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για χιλιάδες εργαζόμενους αυτών των νομών. Παράλληλα, ζητάνε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% σε κλάδους, επιχειρήσεις και περιοχές που αυτοί θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια δήθεν διευκόλυνσης των ανέργων που είναι πάνω από 50 χρόνων, να βρουν δουλιά, να μειώνεται ο μισθός τους μέσα από την κατάργηση του επιδόματος πολυετίας.

Προτάσεις, δηλαδή, που διαμορφώνουν ένα ολόκληρο πακέτο αντεργατικών ρυθμίσεων, που τελικά έχει ως αποτέλεσμα να κάνει πιο φτηνή την εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων ισχυριζόταν ότι δε θέλει την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης!

Με τον πρόεδρο του ΣΕΒ συμπαρατάχτηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δ. Αρμενάκης, που ζήτησε οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν τις δυσκολίες των επιχειρήσεων και ενοχοποιώντας τους είπε να μην υπονομεύσουν οι κατώτεροι μισθοί τις θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, έβαλε κατά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης γιατί, όπως είπε, πάνω σ' αυτή πατάνε οι κλαδικές...

Σπεύδει σε διάλογο η ΓΣΕΕ

Μετά απ' όλα αυτά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ διαπίστωσε ότι μεταξύ των κοινωνικών εταίρων «υπάρχει σύγκλιση, ότι δεν αμφισβητείται το ενιαίο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας»! Ταυτόχρονα, αναγνώρισε τους προβληματισμούς του ΣΕΒ και είπε ότι «μπορούν να υπάρξουν λύσεις σε τοπικό, νομαρχιακό και κλαδικό επίπεδο», ανοίγοντας το δρόμο για μια επαίσχυντη διαπραγμάτευση μέσα από την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, της οποίας από κοινού με τον ΣΕΒ ζήτησε τη σύγκλησή της.

Το άθλιο παιχνίδι του ΣΕΒ, των ηγεσιών των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που παίζεται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το υπουργείο Απασχόλησης. Ετσι, το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται γύρω από το νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων στα πλαίσια των επίσημων διαπραγματεύσεων, αλλά και έξω απ' αυτές, θα μετουσιωθεί σε επίσημο «κοινωνικό διάλογο» μέσα από την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Με χτεσινές δηλώσεις του σχετικά με τις προτάσεις του ΣΕΒ ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για διάλογο που «θα πρέπει να τον κάνουμε με εξαντλητικό τρόπο τους επόμενους μήνες»! Και ανήγγειλε ότι θα καλέσει «σύντομα όλους τους κοινωνικούς εταίρους να προσέλθουν στην Επιτροπή Απασχόλησης».

«ΙΑΣΩ»
Στόχος η υψηλότερη κερδοφορία

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Το οργανωμένο σχέδιο εκβιασμών και πιέσεων σε βάρος των εργαζομένων στον Ομιλο «Ιασώ», με στόχο την υψηλότερη κερδοφορία, καταγγέλλει η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου με Επίκαιρη Ερώτησή της για τους υπουργούς Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο.

«Στις 29/12/05 ο επιχειρηματικός όμιλος "Ιασώ", ο οποίος δραστηριοποιείται στις πωλήσεις υπηρεσιών Υγείας, με ένα οργανωμένο σχέδιο εκβιασμών και πιέσεων, απαίτησε από τις καθαρίστριες των δύο νοσοκομείων - επιχειρήσεων του ομίλου, να αυτοαπολυθούν, μέσω παραίτησης και να ενταχθούν σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, μειώνοντας έτσι στο μισό τις αποδοχές τους, αλλά και άλλα δικαιώματα, όπως ρεπό, άδειες, ασφάλιση κλπ., υπογραμμίζει η Β. Νικολαΐδου. Οι εκβιασμοί, συνεχίζει, και οι πιέσεις έγιναν με την απειλή της απόλυσης των καθαριστριών, όπως επίσης και των μελών των οικογενειών τους που εργάζονται με άλλες ειδικότητες στον όμιλο. Οι επιχειρηματίες μετά την άρνηση των εργαζομένων να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, προχώρησαν ήδη σε 12 απολύσεις, με προοπτική να απολυθούν όλες. Κίνητρο των εργοδοτών είναι να μειώσουν τις παντός είδους αποδοχές, να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς σε εργαζόμενους που ήδη αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς και σε συνθήκες εντατικοποίησης, επιδιώκοντας την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία της επιχείρησης. Είναι φανερό ότι οι εργοδότες στηρίζονται σε μια πολιτική και σε ένα θεσμικό πλαίσιο που κατοχυρώνει τη μέγιστη κερδοφορία για τους ίδιους και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, μέσα από την εμπορευματοποίηση των αναγκών του λαού για υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες πρέπει να παρέχονται πλήρως και δωρεάν».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία στους τόπους δουλιάς, για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με πλήρη δικαιώματα και την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλιάς των εργαζομένων στο όμιλο «Ιασώ».

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ομοβροντία πυρών από το κεφάλαιο

Με προκλητικά επιχειρήματα, οι βιομήχανοι στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα κάνουν λόγο για την ανάγκη αποδέσμευσης των κλαδικών συμβάσεων από την ΕΓΣΣΕ

«Γην και ύδωρ» απαιτούν οι βιομήχανοι, προβάλλοντας την αξίωση για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ
«Γην και ύδωρ» απαιτούν οι βιομήχανοι, προβάλλοντας την αξίωση για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ
Τα απροκάλυπτα και συντονισμένα πυρά των βιομηχάνων όλων των κλάδων δέχεται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, με πρόσχημα τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας.

Με φαιδρά επιχείρημα και στο όνομα της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος (ΣΚΕΕ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Υποδημάτων και Εξαγωγέων (ΕΛΣΕΒΒΒΥΕ), με έγγραφό τους προς τους προέδρους του ΣΕΒ, των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και τη ΓΣΕΕ, πλειοδοτούν στις προτάσεις του Οδ. Κυριακόπουλου για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και την αντικατάστασή της από Συμβάσεις με κλαδικά, τοπικά και ηλικιακά κριτήρια. Το έγγραφο στάλθηκε στις 5/1/2005, πέντε μόλις μέρες πριν τη χτεσινή δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.

Οι θύτες βαφτίζονται «θύματα»!

Οι πρόεδροι των τριών εργοδοτικών ενώσεων, επικαλούμενοι τη «μειωμένη ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων στους κλάδους που εκπροσωπούν και την «πλήρη απελευθέρωση της διεθνούς αγοράς», - παράγοντες δηλαδή για τους οποίους ούτε στο ελάχιστο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, ο οποίος γεννάει και την ανεργία -, ζητάνε «τα ποσοστά αυξήσεων (σ.σ. στη νέα ΕΓΣΣΕ) να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των κλάδων μας και οι κλαδικές συμβάσεις να είναι ευέλικτες και αποδεσμευμένες από τις αμοιβές και αυξήσεις της ΕΣΣΕ».

Με άλλα λόγια, οι βιομήχανοι απαιτούν την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των κατώτατων αποδοχών που ορίζει η ΕΓΣΣΕ για το σύνολο των εργαζομένων, αλλά και την ουσιαστική κατάργησή της. Αφού, όπως συστήνουν, «θα πρέπει πρακτικά οι αυξήσεις στους κλάδους μας να αποδεσμευτούν από αυτές της ΕΣΣΕ και να συμφωνηθούν σε κλαδικό επίπεδο, στα πλαίσια ρεαλισμού και αμοιβαίας ευθύνης (!). Θα πρέπει επίσης ειδικές κατηγορίες προβλημάτων (κατηγοριών και περιοχών) να έχουν ανάλογη ειδική αντιμετώπιση».

Εξειδικεύοντας ακόμα παραπέρα την κατάπτυστη πρότασή τους, προτείνουν άμεσα να ξεκινήσει ένας «ευρύς διάλογος» με θέμα «τη δυνατότητα σύναψης περιφερειακών συμβάσεων σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα, με στόχο τόσο την επιβίωση των επιχειρήσεων, όσο και την πρακτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και ιδιαίτερα της υφιστάμενης και επερχόμενης ανεργίας».Πρόταση που δεν απέχει πολύ απ' όσα δήλωσε χτες και η πλειοψηφία της ΓΣΣΕ μετά τη συνάντηση με τους εργοδότες.

Στο απόσπασμα άδειες, δικαιώματα και μητρότητα

Αποθρασυμένοι από την πολιτική που δίνει αέρα στα πανιά της ασυδοσίας και της κερδοφορίας τους, οι βιομήχανοι διαπιστώνουν ότι «το εργατικό κόστος του κλάδου έχει επιπλέον επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια και από παράγοντες πέραν των ποσοστών αυξήσεων των ημερομισθίων από την Κλαδική Σύμβαση, όπως: σημαντική αύξηση κόστους υπερωριών με ταυτόχρονη μείωση της υπερεργασίας, θεσμικά για άδειες, αποζημιώσεις, μητρότητα καθώς και η από το 2002 εφαρμογή της 5ης τριετίας».

Πρακτικά, οι βιομήχανοι οριοθετούν τις άμεσες απαιτήσεις τους, όπως είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών (η κυβέρνηση έχει ήδη σπεύσει να ικανοποιήσει το αίτημά τους, ψηφίζοντας τον 3385/2005 τον περασμένο Ιούλη), η κατάργηση κάθε θεσμικής προστασίας του εργαζόμενου από τις εντεινόμενες απολύσεις. Αδειες και μητρότητα μπαίνουν με τον ίδιο προκλητικό τρόπο και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο στόχαστρο των εργοδοτών.

Ειδικά για τη μητρότητα, αλλά και τους νέους εργαζόμενους, οι βιομήχανοι δεν κρύβουν λόγια. Κάνουν ανοιχτά λόγο για τη «δυνατότητα ειδικής αντιμετώπισης» των νέων, των εργαζομένων μεγάλης ηλικίας και των γυναικών, θεωρώντας ότι, από τη στιγμή που στους κλάδους εργάζονται πολλές γυναίκες, «ένα σοβαρό θέμα όπως η μητρότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με οριζόντιου τύπου μέτρο, ανάλογου αυτού της εκπαίδευσης».

ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Προκλητικοί και επικίνδυνοι

Με τον μπαμπούλα της ανεργίας εκβιάζουν τους εργαζόμενους για αυξήσεις πείνας στη νέα κλαδική Σύμβαση

«Αέρα στα πανιά» της ασυδοσίας των μεγαλοξενοδόχων δίνει η πολιτική στήριξης που τους παρέχει η κυβέρνηση, αλλά και η συμβιβασμένη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην προχτεσινή πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή των νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας με την Ομοσπονδία Εργαζομένων, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προκλητικοί και κινδυνολόγησαν για κλείσιμο των ξενοδοχείων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να σκύψουν και άλλο το κεφάλι. Την απαράδεκτη και προκλητική, όπως χαρακτηρίζει, στάση των ξενοδόχων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ξενοδόχων, κ. Μηναΐδης, «αφού δεν είχε να αντιτάξει κανένα επιχείρημα, διέκοπτε συνεχώς τον Χρήστο Κατσώτη, πρόεδρο του Σωματείου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, με αντικομμουνιστικές εκφράσεις για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Επικαλέστηκε μάλιστα τους μεγάλους μισθούς των εργαζομένων στη βιομηχανία, που εξαιτίας αυτών οι βιομήχανοι «οδηγήθηκαν στη μετανάστευση». Είπε χαρακτηριστικά ότι «εδώ δε θα το κάνουμε βιομηχανία να σας δώσουμε αυξήσεις, που εξαιτίας των, θα χάσουμε την ανταγωνιστικότητα και θα υποχρεωθούμε να κλείσουμε τα ξενοδοχεία ή να τα μεταφέρουμε στη Βουλγαρία» (!).

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει όπως το ΠΑΣΟΚ, την επίθεση στο σύνολο των κατακτήσεων των εργαζομένων, αφού έτσι ικανοποιεί τα αιτήματα των εργοδοτών, για την παραπέρα αύξηση των κερδών τους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει, όπως και το ΠΑΣΟΚ, να δίνει νέα κίνητρα και προνόμια στο μεγάλο κεφαλαίο.

Οι κοινωνικοί διάλογοι, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, τα δήθεν «ρεαλιστικά» αιτήματα, η στήριξη της ανταγωνιστικότητας, είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που προωθεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) του κλάδου και έχουν οδηγήσει στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την αβεβαιότητα χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Ο Σύνδεσμος καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίζουν αυτό το πολιτικό σύστημα, αυτά τα κόμματα που το υπηρετούν, αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, γιατί ακριβώς αυτό το σύστημα ευθύνεται για τα μεγάλα βάσανα που αντιμετωπίζει κάθε εργατική οικογένεια. Οσο δεν το αμφισβητούν, όσο το στηρίζουν και το ανέχονται, τόσο θα καθυστερούν οι εξελίξεις προς όφελος της εργατικής τάξης, θα αυξάνονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα».

ΠΑΜΕ
Διέξοδος στην πάλη με τα ταξικά συνδικάτα

Μετά το τέλος και της δεύτερης συνάντησης της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Ανυποχώρητος παραμένει ο ΣΕΒ στην κεντρική του στόχευση, να κατακερματίσει επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντηση απαίτησε την άμεση και γενικευμένη εφαρμογή των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Συγκεκριμενοποίησε ακόμα την απαίτησή του να "παγώσουν" οι μισθοί στους Νομούς Καστοριάς, Ημαθίας, Δράμας και Φλώρινας, με προφάσεις την ανεργία στις περιοχές αυτές.

Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η μεθοδευμένη επίθεση των βιομηχάνων στην Κλωστοϋφαντουργία, στην Ενδυση, στο Δέρμα, που ζητούν... να εξαιρεθούν από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην ουσία καλλιεργεί και ενισχύει αυτές τις επιδιώξεις του ΣΕΒ. Δεν απέρριψε τη διάσπαση της ΓΣΕΕ με βάση κριτήρια τοπικά, κλαδικά κλπ.

Στις συνθήκες αυτές η διέξοδος για την εργατική τάξη βρίσκεται στη δραστήρια κινητοποίησή τους και στη συσπείρωση γύρω από τις διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων. Με ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να αναπτυχθούν πετυχημένες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Ούτε στιγμή δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεχνούν, ότι μέσα από τη δική τους ανεργία, τη δική τους φτώχεια και τα βάσανά τους, συσσωρεύονται τα αμύθητα πλούτη και τα προκλητικά υπερκέρδη των βιομηχάνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ