ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι απολυμένοι στα εργοστάσια της πόλης

Οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων Νάουσας» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων Νάουσας» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πήραν οι απολυμένοι των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Νάουσας» στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης. Καθορίστηκε την επόμενη Δευτέρα, αντιπροσωπεία τους να μεταβεί στο υπουργείο Απασχόλησης στην Αθήνα, ενώ την επόμενη Τρίτη, θα καθορίσουν τις μορφές αγώνα, με τις οποίες θα κλιμακώσουν την πάλη τους. Παράλληλα, συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτώβρη.

Χτες, βράδυ, συνεδρίασε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και αποφάσισε την κάλυψη και τη στήριξη της απόφασης των απολυμένων για οργάνωση νέων κινητοποιήσεων.

Στη Συνέλευση των απολυμένων, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κόμματος σχετικά με το πρόβλημα. Και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους απολυμένους, ταυτόχρονα, να δώσουν τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους αλλά και για την ενίσχυση του μετώπου σύγκρουσης και ρήξης με τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Μονόδρομος η πάλη για σταθερή δουλιά

Στο μεταξύ, σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των χιλιάδων ανέργων, οι οποίοι, αφού πεταχτούν από τη δουλιά τους, κατευθύνονται στα γνωστά προγράμματα ημιαπασχόλησης και ανακύκλωσης της φτώχειας, με στόχο να συγκαλυφθεί η πραγματική ανεργία. Παράλληλα, αναδεικνύεται σαν μονόδρομος η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και ο αγώνας για πλήρη και σταθερή δουλιά, από τον οποίο δεν έχουν παραιτηθεί ούτε στιγμή οι απολυμένοι στα εργοστάσια της Νάουσας.

Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε μη νόμιμες τις προσλήψεις στο Δήμο Νάουσας των περισσότερων από τους 37 απολυμένους - ανάμεσά τους και 23 της ΤΡΙΚΟΛΑΝ - τους οποίους προσέλαβε μετά την απόλυση τους από τις βιομηχανίες της περιοχής.

Για το θέμα έγινε χτες σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος - υπέρμαχος των προγραμμάτων - κατέφυγε σε αόριστες υποσχέσεις ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν υπό τύπον αποζημίωσης για την εργασία που προσέφεραν μέχρι τώρα, αλλά πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει το οικονομικό κόστος δε θα μπορέσει ο δήμος να τους κρατήσει πέρα από αυτό το μήνα.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρ. Τρεμπελής διαμήνυσε ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, για να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική που οδήγησε ολόκληρη την περιοχή στην ανεργία και το μαρασμό.

«ΛΗΤΩ»
Μάχη μέχρι την επαναπρόσληψη

Με δεύτερη συνεχόμενη τετράωρη στάση εργασίας συνέχισαν και χτες τα μέλη του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της Σταματίνας Στριλάκου που απολύθηκε πρόσφατα από το κατάστημα «ΛΗΤΩ», παρά την εκ νέου προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία, μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων - σήμερα αναμένεται η απόφαση - με αίτημα να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Και στη Θεσσαλονίκη, οι εμποροϋπάλληλοι της πόλης, περιφρουρώντας τη στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο τους, απέκλεισαν για δεύτερη μέρα την είσοδο του «ΛΗΤΩ» στη Μοναστηρίου για δύο ώρες, από τις 7 μ.μ. έως τις 9 το βράδυ. Χτες εκδικάστηκε και η αγωγή της εταιρίας σε βάρος του σωματείου και της διήμερης κινητοποίησής του, χωρίς ακόμα να έχει εκδοθεί απόφαση.

Η εργοδοσία συνεχίζει να τηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση που είχε από την πρώτη στιγμή, αρνούμενη να επαναπροσλάβει τη Στ. Στριλάκου. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, προχωρεί σε συντονισμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα, με κεντρικό αίτημα την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

  • Σε απόγνωση βρίσκονται οι δεκάδες εργαζόμενοι στο κέτερινγκ «ΔΙΕΘΝΕΣ» που εδρεύει στη Μεταμόρφωση, καθώς είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί δώρα, επιδόματα άδειας, κλπ. Σήμερα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο υπουργείο Απασχόλησης.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Μπλόκο στην άρση του Καμποτάζ

Σύσκεψη χτες στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης για τη μη άρση του Καμποτάζ με παράλληλη διεκδίκηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα για την Ακτοπλοΐα ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα ναύλα και από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το κείμενο που απέστειλε η ΕΕ στα τέλη περασμένου Δεκέμβρη στην ελληνική κυβέρνηση με τον τίτλο «Αιτιολογημένη Γνώμη» και με το οποίο την εγκαλεί για κακή εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 για την άρση του Καμποτάζ και την απελευθέρωση των θαλάσσιων ενδομεταφορών κι απαιτεί συμμόρφωσή της μέσα σε δύο μήνες.

Στον κανονισμό συμπεριλαμβάνεται, ουσιαστικά, η πλήρης υιοθέτηση των εφοπλιστικών απαιτήσεων. Τόσο στην εισήγηση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Σάββα Τσιμπόγλου, όσο και στις τοποθετήσεις συνδικαλιστών και ναυτεργατών που ακολούθησαν, τονίστηκε ότι, με το κείμενο αυτό, η ΕΕ έρχεται να διαλύσει τις όποιες αυταπάτες έσπερναν κυβέρνηση και εφοπλιστόδουλοι της ΠΝΟ, ότι δήθεν θα μπορούσαν με νομικές μεθόδους κάτι να περισώσουν. «Αποδεικνύεται και από τις αιτιολογήσεις που δίνονται στο κείμενο ότι η περίφημη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και η ανταγωνιστικότητα, στόχο έχουν την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, τον αφανισμό των ελληνικών πληρωμάτων, με την ανατροπή και διάλυση των συγκροτημένων εργατικών κατακτήσεων που έχουν γνωρίσει οι ναυτεργάτες, τις αυξήσεις στα εισιτήρια, ιδιαίτερα σε αυτά της οικονομικής θέσης και την επιδείνωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιμπόγλου.

Εξάλλου, οι διοικήσεις των Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ζητούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για τη συζήτηση και λήψη απόφασης για την καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου, την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ και τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων ΝΑΤ-ΚΕΑΝ και ΚΑΕΟ για το 2006.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ασύδοτος ο εργολάβος

Οι εργολάβοι βλάπτουν την υγεία, το πορτοφόλι και υποσκάπτουν ευθέως τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό αναδείχτηκε μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες με αφορμή την απόλυση δύο εργαζομένων που δουλεύουν στο Βιολογικό Καθαρισμό Θεσσαλονίκης και απασχολούνται μέσω εργολάβων.

Την τελευταία περίοδο, εντείνεται η επίθεση των εργολάβων στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αφού πλέον απολύουν ακόμη και εκλεγμένους συνδικαλιστές - μέλη Σωματείων. Μετά το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ο εργολάβος Π. Σαμουηλίδης απέλυσε εργαζόμενους και συνδικαλιστές που απασχολούσε στην υπηρεσία της καθαριότητας, χτες έγιναν γνωστές και δύο απολύσεις εργαζομένων στο Βιολογικό Καθαρισμό Θεσσαλονίκης. Ο ένας μάλιστα από τους δύο απολυμένους είναι ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν πως ο εργολάβος «Χ. Κωνσταντινίδης ΑΕ» που ανέλαβε τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού εδώ και 8 μήνες, - έναντι 350.000 ευρώ που εισπράττει από την «ΕΥΑΘ ΑΕ» κάθε μήνα - μείωσε τις αποδοχές των εργαζομένων, δεν πληρώνει υπερωριακή εργασία, δεν παρέχει στους εργαζόμενους τις απαραίτητες φόρμες και μπότες για να κάνουν με ασφάλεια τη δουλιά τους, δεν τηρεί τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κλπ.

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν πως τους τελευταίους δύο μήνες γίνεται και πλημμελής επεξεργασία των λυμάτων, με αποτέλεσμα «το φορτίο που τελικά καταλήγει στο Θερμαϊκό είναι βαρύ». Μέχρι τώρα όμως η Εταιρία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Βέβαια, ούτε το Σωματείο ούτε και οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου έθεσαν ζήτημα να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι απευθείας στην επιχείρηση για την οποία εργάζονται, δηλαδή την ΕΥΑΘ ΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ