ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Στο «σκαμνί» να κάτσει η εργοδοσία

Σήμερα η συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου συζητείται η νέα αγωγή σε βάρος του πολύμηνου αγώνα τους. Παράνομη κρίθηκε ξανά η απεργία στο ΛΗΤΩ του Πειραιά

Από την προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της «Σόφτεξ» έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της «Σόφτεξ» έξω από το υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου σήμερα το πρωί αναμένεται να εκδικαστεί η δεύτερη αγωγή της εργοδοσίας με αίτημα να κριθούν οι κινητοποιήσεις τους παράνομες και καταχρηστικές, πραγματοποιούν, στις 9.30 π.μ., οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ. Η προσφυγή της εργοδοσίας αντανακλά τη μανία της να κάμψει τον αγώνα που συνεχίζουν ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους οι εργαζόμενοι εδώ και δυόμισι μήνες, για να αποτρέψουν τα αντεργατικά σχέδια της ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ.

Εκτός από την προσφυγή στη δικαιοσύνη, η εργοδοσία απαντά στους εργατικούς αγώνες και με «λοκ άουτ» σε τμήματα της επιχείρησης, απειλώντας παράλληλα με νέες απολύσεις, σε περίπτωση που το σωματείο δε συμμορφωθεί με τις αντιδραστικές αξιώσεις της. Οι εργαζόμενοι απαντούν με νέες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Μετά την πρώτη δικαστική προσφυγή της εργοδοσίας, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με απόφαση του δικαστηρίου απαγόρευε κινητοποιήσεις με ανάλογα αιτήματα και μορφή, στήνοντας ουσιαστικά στο απόσπασμα τις εργατικές κινητοποιήσεις και την απεργιακή διεκδίκηση των αιτημάτων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το «δις εξαμαρτείν» στα ΛΗΤΩ

Στο ίδιο μήκος κύματος, η δικαιοσύνη έκρινε χτες για δεύτερη συνεχή φορά παράνομες τις κινητοποιήσεις που κήρυξε ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, με κεντρικό αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης Σταματίνας Στριλάκου στο κατάστημα βρεφικών ειδών ΛΗΤΩ, από όπου και απολύθηκε, αναγνωρίζοντας παράλληλα (με μεγάλη δόση υποκρισίας) ότι η απόλυσή της... «ενέχει καταχρηστικότητα».

Και αυτή η απόφαση καταδεικνύει πως κύριος στόχος είναι να τρομοκρατηθούν και καμφθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όχι μόνο στο κατάστημα ΛΗΤΩ, αλλά γενικά σε κάθε αγωνιστική διεκδικητική προσπάθεια από την πλευρά των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία.

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες μετά από έκτακτη συνεδρίαση, σημειώνει πως αν στο αμέσως επόμενο διάστημα η εργοδοσία του ΛΗΤΩ δεν προχωρήσει στην επαναπρόσληψη της Στ. Στριλάκου οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με πανελλαδικό συντονισμό σε όλα τα καταστήματα της επιχείρησης.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση και για την αντίστοιχη αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία σε βάρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά τις στάσεις εργασίας που κήρυξε την Τρίτη και την Τετάρτη στο κατάστημα ΛΗΤΩ της πόλης για το ζήτημα της απόλυσης.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Με τις πλάτες της κυβέρνησης

Πλήρης κάλυψη στις διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων από την εργοδοσία, που εκφράζονται και με μαζικές απολύσεις στις επιχειρήσεις δίνει η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα με αφορμή τις απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων επειδή συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του σωματείου τους, από τον μεγαλοεργολάβο Γ. Κούκια που δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στη Θήβα.

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος είπε απλώς ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου διαβίβασαν το φάκελο με τις καταγγελίες των απολυμένων στη δικαιοσύνη προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Εμμεσα έριξε το βάρος και στους ίδιους τους απολυμένους, λέγοντας ότι έπρεπε να καταγγείλουν τις πιέσεις που τους ασκούνταν πριν την απόλυσή τους και όχι μετά (!).

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, προκειμένου να μην ενοχλείται από κανέναν, δίνει δουλιές στους εργολάβους οι οποίοι προχωρούν σε απολύσεις, τρομοκρατία και σε εντατικοποίηση, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας. Οι εργαζόμενοι, είπε, έφτιαξαν σωματείο πριν ένα χρόνο, παρά την τρομοκρατία και η εργοδοσία σε αντίποινα απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους και προχωράει και σε νέες απολύσεις.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε έλεγχο που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω εργολάβος δεν έχει καν άδεια λειτουργίας της επιχείρησης και δεν τηρεί βιβλία αδειών και υπερωριών. «Η χώρα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι και οι βιομήχανοι κάνουν ό,τι θέλουν με τις δικές σας πλάτες. Δώστε απάντηση, λύστε το πρόβλημα, ελέγξτε τον εργολάβο και κλείστε τον μέσα» κατέληξε ο Δ. Τσιόγκας.

Το κουφάρι

Στα πρώτα βήματα μετά το κατώφλι «σε πιάνει η ψυχή σου». Η μέρα είναι βροχερή, τα νερά λιμνάζουν παντού. Μυρίζει μουσκεμένο χαρτί. Οι τοίχοι, η πόρτα προς τα γραφεία του σωματείου, τα παράθυρα με τα σπασμένα τζάμια, η τσιμεντένια αυλή, όλα, είναι βαμμένα στις αποχρώσεις του γκρίζου. Του γκρίζου της εγκατάλειψης. Δέκα περίπου στρέμματα είναι μόνο η έκταση στην Αθήνα. Το «κουφάρι» του εργοστασίου απλώνεται απέραντο...

Δεξιά, είναι ο χώρος που, παλιά, γινόταν το χαρτί για κιβώτια. Η μηχανή είναι πελώρια. Φτάνει πάνω-κάτω τα 40 μέτρα σε μήκος, τα 5 μέτρα σε ύψος. «Εβγαζε 95-100 τόνους χαρτί το 24ωρο», εξηγεί ο γκριζομάλλης εργάτης. Να, από κει πάνω, απ' τις δεξαμενές, ερχόταν ο χαρτοπολτός, έπεφτε στις κλεισάρες. Τα τύμπανα έβγαζαν θερμότητα, το χαρτί ψηνόταν κι αποκτούσε στέρεα μορφή. Η μηχανή έχει να λειτουργήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Στέκει σήμερα ανάμεσα σε μισοσαπισμένους σωλήνες και σκόρπια, σκουριασμένα εξαρτήματα, καλυμμένη μ' ένα στρώμα από πουρί, σκουριά και σκόνη, ανάκατα με υπολείμματα από λάδι, ένα μαύρο μείγμα βρωμιάς. «Το εργοστάσιο έχει 9 μηχανές, τώρα όμως λειτουργούν μόνο 2...».

Ο Αντώνης είναι απολυμένος απ' τον περασμένο Νοέμβρη. «Οταν η εταιρία ήταν στα φόρτε της, μόνο σ' αυτό το τμήμα της παραγωγής δούλευαν, και στις τρεις βάρδιες, πεντακόσια άτομα...». Πεντακόσιες ολόκληρες οικογένειες έτρωγαν ψωμί μόνο απ' αυτό το τμήμα, και σήμερα, σ' ολόκληρη την επιχείρηση έχουν απομείνει λιγότεροι από 200 εργάτες, που παλεύουν για το δικαίωμα στο μεροκάματο και γι' αυτό τους το «έγκλημα» τους σέρνουν στα δικαστήρια...

Στο διπλανό χώρο της άλεσης, οι τεράστιες δεξαμενές, όπου παλιά έλιωνε ο πολτός, είναι άδειες. Στον πάτο τους οι φτερωτές μένουν ακίνητες. Ο εργάτης σκύβει πάνω από δύο κούτες, αγγίζει με τα δάχτυλά του τη χρωματιστή σκόνη. «Σκαλίζει» τη μνήμη του, χαμογελά: «Κάναμε πολλές φορές πλάκα με τους συναδέλφους. Πήγαινε κάποιος να πλυθεί και ρίχναμε από πάνω, έτρεχε κόκκινο το νερό κι άντε μετά να ξεβάψεις το χρώμα...». Ούτε τα λόγια του εργάτη, ούτε κι η κατάντια του εργοστασίου είναι υλικό για δακρύβρεχτες ιστορίες. Απλά: Είναι μάρτυρες της «σαπίλας».

Το εργοστάσιο σαπίζει όχι γιατί είναι άχρηστο. Αλλά γιατί το καπιταλιστικό σύστημα απαιτεί να 'ναι κερδοφόρο τόσο, όσο χρειάζεται η «ανταγωνιστικότητα» της πολυεθνικής. Τόσες πρέπει να είναι κι οι απολύσεις, τέτοιοι κι οι μισθοί, κι η τρομοκρατία, κι οι εκβιασμοί απέναντι στους εργάτες. Το σύστημα είναι που απαιτεί όλα «να κόβονται και να ράβονται» στα μέτρα των εκμεταλλευτών. Κι η παραγωγή να ορίζεται ανάλογα με το πόσο γεμίζουν οι τσέπες οι δικές τους κι όχι ανάλογα με την προκοπή του κοσμάκη. Γι' αυτό κι είναι το σύστημα ολόκληρο που πρέπει οι εργάτες να βάλουν στο στόχαστρό τους. Μέχρι που θα το ανατρέψουν συθέμελα...


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Θανατηφόρο χτύπημα

Με τη ζωή του πλήρωσε ο 56χρονος Γιώργος Μαρκάκης, πατέρας πέντε παιδιών και καπετάνιος του Φορτηγού Πλοίου «ΙΚΑΡΟΣ», τις εργασίες φόρτωσης σκουριάς που γίνονταν προχτές το βράδυ στο πλοίο, στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα Εύβοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος καπετάνιος, κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης, δέχτηκε ισχυρό θανατηφόρο χτύπημα πίσω στην πλάτη από το γερανό που μετέφερε φορτίο σκουριάς. Μεταφέρθηκε άμεσα στο ιατρείο της ΛΑΡΚΟ και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ