ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρίχνει τους τόνους για Δικαιοσύνη

Να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για άσκηση πιέσεων στη Δικαιοσύνη που ενισχύθηκαν με την παραίτηση Μαρκογιαννάκη, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού και άλλων βουλευτών της που συνεχίζουν να έχουν στο στόχαστρο ενέργειες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δε θα ανέχεται «πρωτοβουλίες» εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών που «παρενοχλούν» τις πολιτικές κινήσεις της και ρίχνουν σκιές στην εικόνα της.

Στη φάση αυτή, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι έχει σταλεί το μήνυμα προς την πλευρά της δικαστικών και άρα είναι καιρός να εκτονωθεί η υφέρπουσα ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό, κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας ότι «οι σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη είναι πολύ καλές», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διευκρινιστικές δηλώσεις που έκανε προχτές ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας μάλιστα με νόημα ότι «κινούνται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος», με τη δική του απάντηση.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega, σύμφωνα με τις οποίες ο δημοσιογράφος που γνωστοποίησε το θέμα με τις αναφορές κατά του κ. Λινού «θα πρέπει να προσέχει όταν περνάει το δρόμο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αστεϊσμό» ή «ατυχή έκφραση».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με την υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας και αφορά στη δικηγόρο Χριστίνα Βαληνάκη, σύζυγο του υφυπουργού Εξωτερικών.

Ο Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού και για κίνηση που υποκρύπτει και την έννοια επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Σχολίασε επίσης θετικά την αποστασιοποιημένη στάση που φέρεται να έχει πάρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ερώτηση λέγοντας ότι «καλώς έπραξε αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο». Παρόμοια ήταν και η δήλωση του Γ. Βαληνάκη στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για «κίνηση εντυπωσιασμού από μια μικρή και συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα μια προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει στην ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γιατί όπως ανέφερε ο «κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Ο Ν. Αθανασάκης επιχείρησε με τις δηλώσεις του να ισορροπήσει ανάμεσα στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τη δυσφορία που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε η κίνηση αυτή στον Γ. Παπανδρέου. Οπως υποστήριξε ο Ν. Αθανασάκης δεν υπήρξε συνεννόηση για την κατάθεση της ερώτησης ανάμεσα στους έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ούτε και με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Ρέππα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα αβάντα στα Κατεχόμενα;

Ειδικό ταμείο για την «ανάπτυξη» των Τουρκοκυπρίων προσπαθεί να δημιουργήσει το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης» του ΟΗΕ (UNDP), αποκρύπτοντας τις προθέσεις του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, απηύθυνε προσκλητήριο σε κράτη, σε διεθνείς οργανισμούς και σε οργανώσεις, να συνεισφέρουν στο ταμείο.

Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ανέφερε ότι τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνουν στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. «Δεν έχω καμία αμφιβολία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, «ότι τα διαβήματα θα είναι αποτελεσματικά». Ο Γ. Ιακώβου, αφού χαρακτήρισε «προκλητική» και «σπασμωδική» την ενέργεια του UNDP, τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος πήρε τέτοια απόφαση, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τη Λευκωσία.

«Υπάρχει», είπε, «κάποιο σημαντικό στοιχείο πίσω από την προσπάθεια αυτή», και υπενθύμισε πως δεν υφίσταται κανένα ψήφισμα, που να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες, χωρίς διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο γενικός διευθυντής της UNDP είναι Τούρκος, αλλά δε γνωρίζει αν ο ίδιος προώθησε το θέμα ή αν απλώς επέδειξε ανοχή.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Λευκωσία έχει επανειλημμένα πει ότι δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Σημειώνεται πως η Γαλλίδα Ζιοσάν Σαπελιέρ, ανώτερη σύμβουλος του UNDP, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε λόγος να ενημερωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή το Πρόγραμμα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. «Η ανάπτυξη του Προγράμματος», είπε, «θα γίνει σε πλήρη διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Για την ΤΜΤ

Στο μεταξύ, ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ομολογεί ότι υπήρξε επίσημη εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης στην ίδρυση και στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, η οποία έδρασε από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο κατά της Κύπρου, με τον κωδικό «Ανάκτηση της Κύπρου».

Στην εκπομπή του ΡΙΚ η οποία προβλήθηκε χτες, στελέχη της ΤΜΤ μίλησαν για τον τρόπο οργάνωσης, εκπαίδευσης και εξοπλισμού των μελών της. Στο πρώτο μέρος της έρευνας ο Ραούφ Ντενκτάς παραδέχτηκε τον δικό του ρόλο στην ίδρυση της οργάνωσης και αποκαλύφτηκε ομιλία του, ένα μήνα πριν από την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής ανταρσίας κατά του νόμιμου κράτους, τα Χριστούγεννα του 1963.

Ο Αρίφ Ταχσίν, πρώην μέλος της ΤΜΤ, και ο ερευνητής Αχμέντ Αν περιέγραψαν τις μεθόδους και την έκταση της τρομοκρατίας που η οργάνωση άσκησε σε βάρος αντιφρονούντων Τουρκοκυπρίων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα Πανούση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χτες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ η υποψηφιότητα του Γ. Πανούση για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Δύο μέλη της ΠΓ ψήφισαν λευκό (Χ. Παπαδόπουλος, Π. Τριγάζης) και δύο μέλη (Μ. Σαμπατακάκης, Ν. Θεοδωρακοπούλου) επέμειναν στην πρόταση για υποψηφιότητα της Ρ. Δούρου, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, την οποία και υπερψήφισαν. Η απόφαση για τυπικούς και μόνο λόγους θα τεθεί προς έγκριση στην ΚΠΕ που συνεδριάζει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη νομαρχιακή κίνηση «Ενεργοί πολίτες».

Στην Κουμουνδούρου βέβαια εξακολουθεί να υφίσταται θέμα γύρω από το ποιος είναι ο υπαίτιος της πρόωρης διαρροής του ονόματος του υποψηφίου στα ΜΜΕ, καθώς αυτή ερμηνεύεται ως μια ιδιότυπη έκφραση διαφωνίας. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΝ ευελπιστεί να μην υπάρξουν αντιδράσεις από μέλη της ΚΠΕ και πολύ περισσότερο από τους συμμάχους της στον ΣΥΡΙΖΑ, εξού και προβάλλει (για να προλάβει τυχόν διαμαρτυρίες) τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της νομαρχιακής κίνησης Μ. Γλέζου με την υποψηφιότητα του Γ. Πανούση. Δεν κρύβει άλλωστε και την αγωνία της για τη διατήρηση του ποσοστού που είχε λάβει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γι' αυτό και προβάλλεται υπέρ του δέοντος η προέλευση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ του Γ. Πανούση, με την ελπίδα αυτό να «ευαισθητοποιήσει» τους δυσαρεστημένους της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Με ανακοίνωσή τους οι τάσεις «Ανανεωτική Συσπείρωση» και «Αριστερή Ανανέωση» δηλώνουν σύμφωνες με την υποψηφιότητα του Γ. Πανούση, αλλά δεν παραλείπουν να επισημάνουν για μια ακόμα φορά τη διαφωνία τους με την επιλογή του Αλ. Τσίπρα για το Δήμο της Αθήνας, αναφέροντας πως πρόκειται για το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιλογών που έχουν δημιουργήσει πολιτικά και αυτοδιοικητικά αδιέξοδα.

ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην παρακολούθηση και στο φακέλωμα των τηλεπικοινωνιών

Σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ αφού αναφέρεται στην αναγκαιότητα ανάπτυξης πολύπλευρης δράσης ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η διατήρηση των δεδομένων τηλεπικοινωνιών, γενικότερα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η μαζική παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, είναι μία πολύ σοβαρή και αντιδραστική εξέλιξη και θέτει μπροστά σε όλους μας νέα σοβαρά καθήκοντα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Η Αχτίδα Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του χώρου σε συσπείρωση δυνάμεων και αντίσταση στην υλοποίηση αυτών των αντιδημοκρατικών - αντιδραστικών μέτρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ