ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Προέχει η υγιεινή των χεριών

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι εργάζονται και ζουν κοντά σε πτηνοτροφικές μονάδες και όσοι ταξιδεύουν στις χώρες που έπληξε ο ιός της «γρίπης των πτηνών» και οι επαγγελματίες Υγείας

Οι περισσότερο εκτεθειμένοι στη «γρίπη των πτηνών» είναι οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία, οι επαγγελματίες Υγείας και όσοι ταξιδεύουν στις χώρες που έχουν πληγεί απ' τη γρίπη.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΟ) συνέταξε ιδιαίτερες οδηγίες για τις παραπάνω κατηγορίες, με κοινό παρονομαστή την υγιεινή των χεριών, που έχει ισχύ για όλο τον πληθυσμό.

Για τα πτηνοτροφεία

«Η υγιεινή των χεριών είναι το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης. Για το λόγο αυτό έξω από το χώρο των εκτροφείων ή των σφαγείων θα πρέπει να υπάρχει χώρος με τρεχούμενο νερό, σαπούνι και αντισηπτικό χεριών» τονίζει το ΚΕΕΛΠΟ.

Ατομα, συμβουλεύει το ΚΕΕΛΠΟ, που εργάζονται (υπάλληλοι, ιδιοκτήτες κλπ.) σε εκτροφές πτηνών, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε γνωστές ή δυνητικά μολυσματικές εστίες του ιού της «γρίπης των πτηνών» (αποφυγή επαφής με όρνιθες, πάπιες και άλλα πουλερικά εκτός εάν η επαφή κρίνεται απολύτως απαραίτητη).

Επίσης όσοι ζουν σε περιοχές στις οποίες έχει αναφερθεί κρούσμα της νόσου σε πουλερικά, θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε μολυσματικές εστίες, γνωστές ή δυνητικές, του ιού της «γρίπης των πτηνών». Συνιστάται επίσης ο περιορισμός της μετακίνησης ατόμων από και προς την περιοχή που έχει μολυνθεί. Επίσης συνιστάται ο καθαρισμός και αποκομιδή των ενδυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας, καθώς και των απορριμμάτων τηρουμένων των μέτρων προστασίας.

Ειδικά οι εργαζόμενοι που έρχονται σε άμεση επαφή με πουλερικά πρέπει να έχουν ειδικό ατομικό εξοπλισμό προστασίας που περιλαμβάνει:

1. Ελαστικά ανθεκτικά γάντια και προστατευτικά γάντια μιας χρήσης.

2. Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 (μάσκες Ν95), προστατευτική μπλούζα μιας χρήσης με μακριά μανίκια με μανσέτα, αδρανή, ανθεκτική, με αδιάβροχη ενίσχυση, ή ολόσωμη φόρμα με μακριά μανίκια με λάστιχο στο τελείωμά τους και λάστιχο στους αστραγάλους. Η μπλούζα θα πρέπει να αλλάζεται άμεσα εάν τρυπήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας.

3. Ειδικά προστατευτικά γυαλιά ευρέως οπτικού πεδίου ή ασπίδα προσώπου, για να αποφευχθεί η επαφή του ιού με το βλεννογόνο των ματιών.

4. Προστατευτικά ποδονάρια μίας χρήσης, ή υποδήματα (μπότες) από καουτσούκ ή πολυουρεθάνιο (χωρίς οπές) που μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν μετά το τέλος της εργασίας.

«Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των εργαζομένων στη διαδικασία εφαρμογής, πριν την είσοδο, και αφαίρεσης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας, μετά την έξοδο από το χώρο των πουλερικών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσής τους», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΟ, επαφίοντας προφανώς την όλη εκπαίδευση στην προσωπική πρωτοβουλία.

Οι ταξιδιώτες

Οσοι ταξιδέψουν σε χώρες που έχουν εμφανιστεί επιδημίες «γρίπης των πτηνών» πρέπει να πάρουν μέτρα πριν και μετά το ταξίδι:

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

  • Αποφύγετε την επαφή με ζωντανά ή νεκρά πουλερικά, την επίσκεψη σε υπαίθριες αγορές ζώων και πουλερικών ή σε πτηνοτροφεία και την επαφή με επιφάνειες μολυσμένες από κόπρανα ή εκκρίσεις πουλερικών.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Το πλύσιμο των χεριών απομακρύνει δυνητικά μολυσματικούς παράγοντες από το δέρμα και αποτελεί βασικό μέτρο προφύλαξης από τη μετάδοση νοσημάτων.
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από κάθε επαφή με ωμά πουλερικά (όπως στο μαγείρεμα).
  • Μην καταναλώνετε ανεπαρκώς μαγειρεμένο ή ωμό φαγητό που περιέχει κρέας πουλερικού ή αυγό. Ο ιός της γρίπης καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Μην επιχειρήσετε να εισαγάγετε ζωντανά πουλερικά ή πουλιά στην Ελλάδα από τις χώρες που θα επισκεφθείτε.
  • Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα, ή οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αναβάλλετε την επιστροφή σας μέχρι να γίνετε καλά, εκτός και αν το ταξίδι σας γίνεται για ιατρικούς λόγους.

Μετά την επιστροφή:

  • Παρακολουθήστε την υγεία σας επί 10 ημέρες.
  • Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ημερών παρουσιάσετε πυρετό και βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή και γενικά αν αρρωστήσετε, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, αφού προηγουμένως ενημερώσετε το νοσοκομείο ή το γιατρό σας για τα συμπτώματα.
Οι επαγγελματίες Υγείας

Οι οδηγίες προς τους υγειονομικούς σχηματισμούς επιμερίζονται σε πολλά επίπεδα που αφορούν στη μεταφορά και αντιμετώπιση του ασθενούς.

Επίσης προβλέπουν ατομικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες της Υγείας, που θα αντιμετωπίσουν τον ασθενή.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις

Εγκληματικές ελλείψεις σε όλο το φάσμα της πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους οι πτηνοτροφικές μονάδες

Associated Press

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα αντιμετωπίζουν τα συστήματα επιτήρησης και προστασίας της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος απ' την εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών. Οι ελλείψεις σε όλους αυτούς τους τομείς είναι χρόνιες και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των κυβερνήσεων, αφού προστασία της δημόσιας υγείας της εργατικής τάξης και του λαού και κέρδος για τις πολυεθνικές δε συμβιβάζονται.

Οι νόσοι που απειλούν τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζονται καταρχήν προληπτικά. Ετσι, το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει στη χώρα, είναι να ληφθούν μέτρα για να μην εξαπλωθεί καταρχήν η γρίπη των πουλερικών στα πτηνά. Αλλά οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, και δεν υπάρχει η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή, για να μπορούν έγκαιρα να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια πριν εξαπλωθεί. Ο αριθμός των κτηνιάτρων της χώρας δεν αρκεί και το πρόβλημα δε λύνεται ούτε με τη δημιουργία τοπικών κέντρων επιτήρησης για τη γρίπη των πτηνών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για πρόσληψη 500 συμβασιούχων κτηνιάτρων, εκ των οποίων μάλιστα οι 350 προσλαμβάνονται, για να καλύψουν πάγιες ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στη Θεσσαλονίκη, εργάζονται ελάχιστοι επιστήμονες, οι οποίοι αδυνατούν να βγάλουν σε πέρας εγκαίρως, όπως απαιτείται, τον όγκο της δουλιάς ακόμα και την εξέταση περισσοτέρων ύποπτων κρουσμάτων, πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενη εμφάνιση της γρίπης.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και για την προστασία των άμεσα εμπλεκόμενων και των ομάδων υψηλού κινδύνου που είναι όσοι εργάζονται στα πτηνοτροφεία, στα σφαγεία και τις μονάδες επεξεργασίας του κρέατος. Οπως δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί Εργασίας και οι αντίστοιχες υποδομές στα πτηνοτροφεία για την προστασία των εργαζομένων. Οι εργοδότες δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, το κράτος δεν ελέγχει τους εργοδότες και η πρώτη γραμμή ανθρώπων σε κίνδυνο είναι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αφού δεν υπάρχουν οι γιατροί Εργασίας που θα μπορούσαν να εντοπίσουν, για παράδειγμα, τα συμπτώματα της γρίπης σε έναν εργαζόμενο που έχει νοσήσει.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε ό,τι αφορά και τη διάγνωση της νόσου που είναι σχεδόν αδύνατη με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η ΠΦΥ είναι το σημείο - κλειδί, εκεί θα μπορούσε να γίνει ο συστηματικός έλεγχος όλων των ηλικιών, ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, η σοβαρή και επιστημονική ενημέρωσή του. Και εδώ η κατάσταση αντιμετωπίζεται απ' την κυβέρνηση αντίστροφα, αφού το βάρος δίνεται στην αγορά φαρμάκων που στηρίζουν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και στα νοσοκομεία, ενώ θα έπρεπε να δίνεται στην πρόληψη. Αφού όταν τα κρούσματα θα φτάσουν στο νοσοκομείο σημαίνει ότι θα υπάρχει ήδη σημαντική διασπορά της νόσου...

Τα συμπτώματα

Η κλινική εικόνα της γρίπης των πτηνών είναι ίδια με αυτή της εποχικής (κοινής) γρίπης. Δηλαδή, υψηλός πυρετός (μεγαλύτερος των 38°C), μυαλγίες, έντονη καταβολή, κυνάγχη, βήχας και καταρροή. Εχει αναφερθεί σπανιότερα άτυπη εκδήλωση της νόσου με διαρροϊκές κενώσεις ή εγκεφαλοπάθεια.

Επίσης μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, όπως ιογενής πνευμονία, μικροβιακή πνευμονία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, δυνητικά θανατηφόρες, ιδίως για πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο με την άμεση επαφή με μολυσμένα πουλερικά ή με επιφάνειες λερωμένες με κόπρανα ή εκκρίματα τους. Η μετάδοση είναι δύσκολη και ως τώρα τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι σπάνια, αλλά η θνητότητα από τη νόσο είναι υψηλή.

Το διαθέσιμο εμβόλιο για την εποχική (κοινή) γρίπη δεν παρέχει προστασία έναντι του συγκεκριμένου στελέχους. Ομως, ο ιός καταστρέφεται σε υψηλή θερμοκρασία και συγκεκριμένα στους 56°C σε τρεις ώρες ή στους 60°C σε 30 λεπτά. Επίσης ο ιός καταστρέφεται επίσης με κοινά απολυμαντικά όπως τα ιωδοφόρα και η φορμαλδεΐδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ