ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Καταδικάζει η ΓΣΕΕ

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στο σχέδιο απόφασης και στο σχέδιο σύστασης που φέρει τον τίτλο «Ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», με σκοπό την έγκρισή του από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οπως τονίζει, πρόκειται για «ενέργεια που φανερώνει ότι κάποιοι μωροφιλόδοξοι ακροδεξιοί -ρεβανσιστές κάνουν επίδειξη κυριαρχίας, με σκοπό να απαξιώσουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού, συκοφαντώντας τα πολιτικά κινήματα, εκείνα που είναι συνδεδεμένα με αγώνες ενάντια στο φασιστικό επεκτατισμό και ολοκληρωτισμό. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους "επινοήσεις", προερχόμενες από αρρωστημένα μυαλά που διά της "άτοπου απαγωγής" προσπαθούν να διχάσουν ξανά την ανθρωπότητα βάζοντας απέναντι τον ίδιο τον άνθρωπο και τα πολιτικά κινήματα εξισώνοντας θύτες και θύματα».

ΠΕΠΗ ΔΑΡΑΚΗ

Επίτιμη Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, τ. δημοτική σύμβουλος του Δήμου της Αθήνας

«Τα άλλοθι κατά της τρομοκρατίας στόχους είχαν και έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καθιερώνεται, με πρόσχημα την τρομοκρατία μια νέα εποχή βίας, με τη συμβολή αυτή τη φορά νέας τεχνολογίας: Μαρτυρία πρακτόρων, μυστικών υπηρεσιών, και μάρκετινγκ, για να επιτύχουν τους στόχους τους, χωρίς να αντικρούουν τις κατηγορίες, ενώ με τη νόμιμη υποκλοπή τηλεφωνημάτων και τη διασύνδεση με το διαδίκτυο στήνεται ένα κρυφό αυτί επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας. Και με άλλα τεχνολογικά μέσα μπαίνουν μέσα στο σπίτι μας και γνωρίζουν τι κάνουμε στην ιδιωτική μας ζωή.

ΕΞΑΝΙΣΤΑΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ, σαν πατριώτισσα και σαν αγωνίστρια για το λαό, για το σοσιαλισμό μια ολόκληρη ζωή, το κατάπτυστο αυτό μνημόνιο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την απόπειρα εξομοίωσης του κομμουνισμού με το φασισμό και το ναζισμό, για την απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας και του διωγμού της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Στο τέλος του μήνα ετοιμάζεται η αναίρεση αγώνων και θυσιών αγωνιστών, κατατρόπωσης του φασισμού, που καθυστέρησαν τους ναζί στην προέλαση τους στη Ρωσία, που πολλά εκατομμύρια κομμουνιστών έχασαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο και για να είναι σήμερα ελεύθεροι οι Ευρωπαίοι! Υστερα ζητούν την κατάργηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας!...

Κάθε αγωνιστής και κάθε αγωνίστρια δε θα επιτρέψουν να σκεπάσουν με το σύννεφο του μαύρου φόβου όλη την Ευρώπη.

Δε θα τους περάσει!...

Δε θ' αφήσουμε τον καπιταλισμό να ρουφάει το αίμα του εργαζόμενου λαού και οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Νομάρχης Λάρισας

To αντικομμουνιστικό μνημόνιο καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του νομάρχη Λουκά Κατσαρού έχει ως εξής: «O Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός ενημερώθηκε πρόσφατα από τη ΝΕ του ΚΚΕ Λάρισας για το "Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο" το οποίο υιοθετήθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο επιχειρείται να καταδικασθούν οι κομμουνιστικές κυβερνήσεις των πρώην Σοσιαλιστικών Χωρών. Ενόψει της συζήτησης του Μνημονίου στις 24 Ιανουαρίου στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Νομαρχιακή Αρχή ανακοινώνει τη θέση της: Η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας καταδικάζει ρητά και απερίφραστα το Μνημόνιο Λίντμπλαντ με το οποίο επιχειρείται στην ουσία να καταδικασθεί η πολιτική που ακολούθησαν οι πρώην Σοσιαλιστικές Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Θεωρεί ότι τέτοιου είδους Μνημόνια αποτελούν οπισθοδρόμηση και επιστροφή στο παρελθόν. Το Μνημόνιο επιχειρεί να επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, τοποθετώντας συλλήβδην στον άξονα του κακού τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στον άξονα του καλού το δυτικό κόσμο. Τέτοιου είδους αναγωγές είναι ανιστόρητες, απλοϊκές και δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο. Σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει ανάγκη από ενότητα και από ελευθερία στην έκφραση της πολιτικής άποψης, Μνημόνια σαν κι αυτά έρχονται στην ουσία να διχάσουν και να γυρίσουν τους λαούς στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις πρακτικές. Ειδικά για την Ελλάδα - μια από τις χώρες που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος από τέτοιες διχαστικές λογικές - το Μνημόνιο αυτό επαναφέρει στη συλλογική μνήμη ορισμένες από τις πιο οδυνηρές στιγμές του παρελθόντος και πάει πίσω την υπόθεση της εθνικής συμφιλίωσης. Ο αντικομμουνισμός στην Ελλάδα έχει καταδικασθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Κατά συνέπεια, ενέργειες όπως αυτή που αμφισβητούν την ελεύθερη πολιτική δράση και ιδεολογία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας.

Η Νομαρχιακή Αρχή δεσμεύτηκε και θα φέρει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας όπου θα προτείνει την απόρριψη και καταδίκη του Μνημονίου. Ελπίζουμε ότι με τη θέση αυτή θα συμπαραταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του νομού, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ενδυνάμωση της Δημοκρατικής μας παράδοσης».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Νομάρχης Ρεθύμνου

«Η προσπάθεια ταύτισης του Κομμουνισμού με το φασισμό, που επιχειρείται με το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο, που προωθείται για ψήφιση από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης 24 με 27 Ιανουαρίου, ύστερα από πρωτοβουλία Σουηδού βουλευτή, είναι απαράδεκτη. Προσβάλλει την ιστορική μνήμη των λαών και απαξιώνει τους αγώνες όλων - Κομμουνιστών και μη - για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισονομία και ισοπολιτεία και στιγματίζει με το χειρότερο τρόπο τους Ελληνες που ανήκουν στο χώρο του ΚΚΕ. Θεωρώ ότι το Μνημόνιο αυτό πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ασπάζονται τον Κομμουνισμό, αλλά και όσων διαφωνούν με τη συγκεκριμένη ιδεολογία. Σε ερχόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το Σώμα θα ενημερωθεί για το εν λόγω κείμενο, ώστε να λάβει θέση».

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Νομάρχης Χίου

«Εκφράζω την κατηγορηματική μου αντίθεση με την προώθηση από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μνημονίου με τίτλο "Για την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των κομμουνιστικών κομμάτων που δεν καταδικάζουν αυτά τα εγκλήματα".

Αυτή η πρωτοβουλία, όχι μόνο προσβάλλει βάναυσα την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των πολιτών, αλλά αποτελεί και ολοφάνερη παραβίαση βασικών δημοκρατικών αρχών και δικαιωμάτων των πολιτών για την ελεύθερη ιδεολογική και πολιτική τους έκφραση.

Η προσπάθεια ταύτισης ναζισμού και κομμουνισμού, όπως προωθείται από το εν λόγω Μνημόνιο, προσβάλλει τα εκατομμύρια θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τις θυσίες χιλιάδων αντιφασιστών αγωνιστών, τη συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος και της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού.

Ειδικότερα, στην πατρίδα μας, είναι γνωστή η ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και των μελών του σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όπως η Εθνική μας Αντίσταση, ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα και ο αντιδικτατορικός αγώνας. Ολα αυτά δεν μπορούν να διαγραφούν από ανιστόρητες κατευθυνόμενες αποφάσεις.

Η νηφάλια, αντικειμενική και επιστημονικά ορθή αποτίμηση κοινωνικών και πολιτικών συστημάτων και ιδεολογιών, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκατασταθεί, από μισαλλόδοξες κρίσεις με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Ως δημοκρατικός πολίτης, εκφράζω για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μου και είμαι αλληλέγγυος μαζί σας στην προσπάθεια για να μην υιοθετηθεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το από κάθε άποψη, απαράδεκτο Μνημόνιο».

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Νομάρχης Λέσβου

«Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν το διχασμό, προσβάλλουν ανθρώπους που αγωνίστηκαν με το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, ξύνουν πληγές και παλιά πάθη και επιφέρουν νέα μίση, τη στιγμή που η Ευρώπη έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, τη σύμπνοια και τη συμπόρευση για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων, όπως η ανεργία και η οικονομική κρίση. Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι η καταδίκη του Κομμουνισμού, αλλά το πώς το όραμα της Ευρώπης των λαών θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

Νομάρχης Λασιθίου

«Θεωρώ απαράδεκτο το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που εγκρίθηκε από την πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 14/12/2005 στο Παρίσι και το οποίο προωθείται για ψήφιση στην κοινοβουλευτική συνέλευση στις 24 με 27 Ιανουαρίου 2006.

Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια εκτροπή από τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης, παραδόσεις που έχουν σαν ρίζα τα ιστορικά εργατικά κινήματα, τα οποία, μεταξύ των άλλων, τροφοδότησαν και τα μεγάλα πολιτικά οράματα και προτάγματα της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ιστορικά, τα συγκεκριμένα προτάγματα ρίζωσαν στις ανθρώπινες συνειδήσεις και έγιναν στοιχεία της εργατικής αυτοσυνείδησης, μέσα από την πολιτική δράση των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κινημάτων.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι αυτά τα οράματα ενέπνευσαν τους αγώνες και τις θυσίες των λαών ενάντια στη φασιστική και χιτλερική βαρβαρότητα. Με αυτή την έννοια ο αφορισμός που επιχειρείται είναι αφορισμός της ίδιας της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης, των αγώνων και των θυσιών των λαών για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι, λοιπόν, απαράδεκτη η εξομοίωση που επιχειρείται του κομμουνισμού με το ναζισμό, καθώς παραχαράσσει κατάφωρα την ιστορική αλήθεια. Το ζήτημα είναι ότι ανεξάρτητα από την ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός όλοι μας πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και περιορίζουν την πολιτική νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις εκφράσεις των πολιτών.

Η Ευρώπη έχει μια μακρά πολιτική παράδοση εντός της οποίας αναπτύχθηκαν όλα τα πολιτικά ρεύματα και με αυτή την έννοια πρέπει να παραμείνει δημοκρατική και πλουραλιστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ