ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τίμησαν στους δρόμους το νεκρό εργάτη

Αθώος ο ιδιοκτήτης της μπετονιέρας, ασύλληπτοι ο εργολάβος και ο μηχανικός της οικοδομής - κάτεργο

Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης διοργάνωσαν χτες το Εργατικό Κέντρο (ΕΚ) και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ζακύνθου, καταγγέλλοντας το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σ' έναν 28 εργάτη. Απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, οι εργαζόμενοι της Ζακύνθου τίμησαν αγωνιστικά τη μνήμη του συναδέλφου τους Στάθη Παράσχη, βοηθό χειριστή πρέσας, που στις 14 Γενάρη καταπλακώθηκε από την μπετονιέρα που οδηγούσε όταν αυτή έπεσε σε σκάμμα τριών μέτρων, σε ανεγειρόμενη οικοδομή του σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος». Η εργοδοσία, προκειμένου να γλιτώσει έξοδα, απέφυγε να στήσει πρέσα για το έργο, το κόστος της οποίας ήταν μόλις 60 ευρώ, ενώ δεν πήρε και κανένα άλλο μέτρο στήριξης του χείλους του σκάμματος που υποχώρησε.

Το αποτρόπαιο έγκλημα έσπευσε να ολοκληρώσει η Δικαιοσύνη, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο αθώωσε την Τετάρτη τον ιδιοκτήτη της μπετονιέρας με την αιτιολογία ότι τη μέρα του θανατηφόρου είχε ρεπό και δεν ήταν παρών στο χώρο του «ατυχήματος». Κι αυτό όταν αποδεδειγμένα παραβίαζε το πενθήμερο των εργαζομένων (το «ατύχημα» έγινε ημέρα Σάββατο) και χρησιμοποιούσε σε άλλη ειδικότητα τον 28χρονο εργάτη, σαν οδηγό μπετονιέρας.

Την ίδια στιγμή, ο εργολάβος και ο μηχανικός του έργου παραμένουν ασύλληπτοι ενώ και χτες, στο ίδιο εργοτάξιο, οι εργαζόμενοι δούλευαν μέχρι το απόγευμα και μάλιστα με την παρουσία της αστυνομίας που προφανώς είχε εντολή να προστατεύσει την εργοδοσία από τις παρεμβάσεις του ΕΚ και του Συνδικάτου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»
Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις

Με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα ξεκινάει το δίμηνο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στο οποίο κατέληξε η χτεσινή Γενική Συνέλευση

Αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ»

Eurokinissi

Αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ»
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ Εταιρία Ελληνικών Εμφιαλώσεων ΑΕ» στις μαζικές απολύσεις που δρομολογεί η πολυεθνική, ξεκινώντας με 24ωρη απεργία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 23 του Γενάρη. Στην έκτακτη, μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, αποτυπώθηκε η αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να εμποδίσουν τις μεθοδεύσεις της πολυεθνικής, η οποία σπεύδει με τις απολύσεις να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητά» της.

Η συνέλευση ψήφισε δίμηνο πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων, εξουσιοδοτώντας το Διοικητικό Συμβούλιο για την ακριβή μορφή τους. Απορρίπτοντας τις προσπάθειες της εργοδοσίας να «χρυσώσει το χάπι» της απόλυσης, οι εργαζόμενοι δε θα συμμετάσχουν στη συνάντηση που ζήτησε η διεύθυνση για την επόμενη Δευτέρα, με σκοπό να αποφασίσουν ουσιαστικά ...πώς θα γίνουν οι απολύσεις.

Η προχτεσινή ανακοίνωση-τελεσίγραφο της διεύθυνσης της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων ΑΕ» αναγγέλλει το «λουκέτο» στην παραγωγική μονάδα της Αθήνας και σε τρεις αποθήκες, σε Μεσολόγγι, Ρόδο και Κέρκυρα. Η απειλή της ανεργίας δεν αφορά μόνο 150 εργαζόμενους, όπως ισχυρίζεται η εταιρία, αφού το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας μπορεί να εξελιχθεί σε «ντόμινο» που θα επηρεάσει πολύ περισσότερους.

Ενδεικτική των προθέσεων της εργοδοσίας είναι και η χτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας ότι προχώρησε στην εξαγορά της «Fresh & Co», μιας «από τις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής χυμών φρούτων στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο». Η εξαγορά έγινε από κοινού με την «The Coca Cola Company» (TCCC) και περιλαμβάνει μία μονάδα παραγωγής η οποία βρίσκεται στη Σιβότικα αλλά και τα σήματα χυμού και νέκταρος «Next» και «Su-Voce».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται απ' την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών. Οπως επισημαίνει στον «Ρ» ο Κώστας Λιαπάτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας, «καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, γιατί εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις στην ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ είναι αρχή γενικότερων εξελίξεων στον κλάδο μας. Για το κεφάλαιο, το ζήτημα είναι πώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κέρδη του, συμπιέζοντας κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης και αλλάζοντας προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων».

ΒΦΛ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κεφάλαιο και κυβέρνηση κλειδώνουν το λουκέτο

Περιοδεία στο κατειλημμένο εργοστάσιο πραγματοποίησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Από τη συνάντηση του Αγγέλου Τζέκη με συνδικαλιστές και εργαζόμενους της ΒΦΛ
Από τη συνάντηση του Αγγέλου Τζέκη με συνδικαλιστές και εργαζόμενους της ΒΦΛ
Μια λύση έχει η κυβέρνηση: Να αναγκάσει τις διοικήσεις που διορίζει στην Εθνική και Εμπορική Τράπεζα, να πάρουν πίσω την απόφαση να κλείσουν το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη και μετά να συζητήσουν την παραγωγική ανάπτυξη της επιχείρησης, σε όφελος των εργαζομένων και του λαού, σε όφελος των αγροτών, της εθνικής οικονομίας και του τόπου. Και αυτή τη λύση θα την επιβάλουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Εναν αγώνα που δε θα βάζει σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα στην εργασία και τις εργατικές κατακτήσεις, θα στρέφεται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική που στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των τραπεζών κλείνει τα εργοστάσια και θα έχει ενεργά συμμέτοχους - συμπαραστάτες όλο το λαό της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, στους εργαζόμενους της ΒΦΛ, που συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου. Χτες το μεσημέρι ο Α. Τζέκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της μονάδας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Με την αφορμή της παρουσίας του, συμμετείχε στην κοινή σύσκεψη - βρισκόταν σε εξέλιξη - του σωματείου με την Επιτροπή Αγώνα, μέσα από την οποία καθορίστηκαν μια σειρά δράσεις για την επόμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την επόμενη Τρίτη 24 Γενάρη και συγκέντρωση στα διόδια των Μαλγάρων την επόμενη Τετάρτη 25 Γενάρη. Από σήμερα ξεκινούν πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης του λαού της Θεσσαλονίκης προκειμένου μαζικά να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΦΛ.

Στο μεταξύ, καθημερινά φτάνουν στο εργοστάσιο ψηφίσματα συμπαράστασης από εργατικά σωματεία και φορείς από όλη την Ελλάδα. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατοϋπαλλήλων στη μονάδα της Θεσσαλονίκης, στέκονται και εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΒΦΛ στην Καβάλα. Σε αντίθεση με τη σιωπή του ΔΣ του Σωματείου, απλοί εργαζόμενοι με επιστολή που απέστειλαν και στους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, σημειώνουν την ανάγκη του ενιαίου και συντονισμένου αγώνα, γιατί όπως αναφέρουν, οι εξελίξεις δε θα σταματήσουν εδώ.

Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα ότι «απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, συμφέρον όλων μας είναι ο κοινός αγώνας με τους συναδέλφους μας στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης για τους οποίους εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας».

ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη στις 26 Γενάρη

Πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών για την οργάνωση του αγώνα των ταξικών δυνάμεων μπροστά στην πάλη για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, διοργανώνει στην Αθήνα, την Πέμπτη 26 Γενάρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ