ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις

Eurokinissi

Ποινική δίωξη κατά του Γιάννη Δημητράκη που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συμπλοκής στη ληστεία της «Εθνικής», όπως και κατά του 30χρονου Σίμου Σεϊσίδη αλλά και παντός άλλου υπευθύνου, άσκησε χτες η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Το κατηγορητήριο για τον νοσηλευόμενο στο Γενικό Κρατικό Αθηνών 28χρονο Γ. Δημητράκη και για τον καταζητούμενο Σ. Σεϊσίδη είναι ληστεία από κοινού κατ' εξακολούθηση, από την οποία επήλθε και βαριά σωματική βλάβη, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ χτες έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του 30χρονου Σεϊσίδη. Ο Σ. Σεϊσίδης έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές καθώς συμμετείχε σε επεισόδια στο Πολυτεχνείο - είχε συλληφθεί το 1995 κατά την κατάληψη του ιδρύματος - και στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, σε εμπρησμούς αυτοκινήτων το 1994 και το 1995, ενώ είχε καταδικαστεί για ληστεία τράπεζας το 2000.

Λίγο πριν τις 11.30 χτες το πρωί, αστυνομικοί της Ασφάλειας, προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, από τη διασταύρωση της Λ. Αλεξάνδρας με την οδό Δρόση έναν 26χρονο που είχε φιλικές σχέσεις με τον Γιάννη Δημητράκη. Μάλιστα, ο νεαρός είχε προσαχθεί ξανά πριν από δύο χρόνια μαζί με τον Γ. Δημητράκη ως ύποπτος για επεισόδια. Η «ανάκρισή» του κράτησε μέχρι τις 8 το βράδυ, όταν και αφέθηκε ελεύθερος. Ο δικηγόρος του 26χρονου, Γ. Βλάχος, το απόγευμα τόνισε ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον πελάτη του και εξετάζεται ως μάρτυρας λόγω της φιλίας του με τον Γ. Δημητράκη. Το όνομά του είχε δημοσιευτεί προχτές στην εφημερίδα «Το Βήμα». Ο Γ. Βλάχος με δηλώσεις του διαμαρτυρήθηκε για την πολύωρη κράτηση του πελάτη του, τον οποίο δεν μπόρεσε να συναντήσει. Επίσης, υπήρξαν πληροφορίες για δεύτερη προσαγωγή ατόμου, όπως και για επιχείρηση της Αστυνομίας στο Βύρωνα, όμως διαψεύστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Αργά χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία βρήκε θυρίδα σε υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, στο όνομα του Γ. Δημητράκη. Σε αυτή υπήρχε χρηματικό ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες άγγιζε τα 50.000 ευρώ και εκτιμάται ότι είναι μέρος από τη λεία των έξι ληστειών που φέρεται να συμμετείχε.

Πριν την έκδοση εντάλματος σύλληψης και απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του Γ. Δημητράκη, η κατάσταση του οποίου θεωρείται σταθερή, είχε εκδώσει ανακοίνωση το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα». Σε αυτή τίθενται ερωτήματα σχετικά με την παρουσία αστυνομικών κατά την επίσκεψη συγγενών του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν είχε ακόμα τυπικά συλληφθεί, την παράτυπη ανάκρισή του από τον εισαγγελέα Ι. Διώτη, καθώς και την κλοτσιά που δέχτηκε ο Γ. Δημητράκης από αστυνομικό τη στιγμή που ήταν δεμένος με χειροπέδες και τραυματισμένος.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η ΕΛ.ΑΣ. έχει στα χέρια της το DNA και του δεύτερου ληστή από τις αναλύσεις που έγιναν στο αίμα που βρέθηκε στην πλ. Κλαυθμώνος.

ΔΙΚΗ «17 Ν»
«Κατ' επίφαση δίκη» λέει ο Γιωτόπουλος

Ο Ηρακλής Κωστάρης έκανε λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων του, στο στάδιο της προανάκρισης

Για «κατ' επίφαση δίκη» έκανε λόγο, για άλλη μια φορά χτες, ο Α. Γιωτόπουλος σε γραπτή δήλωσή του προς το Πενταμελές Εφετείο που δικάζει την υπόθεση της «17 Ν». Στη δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι «δε με εκπροσωπούν οι δικηγόροι που διορίσατε, ούτε δικαιούται οποιοσδήποτε παράγοντας αυτής της διαδικασίας να μιλά για λογαριασμό μου». Πρόσθεσε, δε, ότι «για κάθε νομικό ζήτημα που με αφορά - έξω από αυτή την κατ' επίφαση δίκη - εξακολουθώ να εκπροσωπούμαι από τους δικηγόρους που εγώ διόρισα αρχικά».

Η γραπτή δήλωση του Α. Γιωτόπουλου διαβιβάστηκε στο ακροατήριο από τον συγκατηγορούμενό του Β. Τζωρτζάτο. Ομως, δε διαβάστηκε στο δικαστήριο, αφού, όπως είπε η εισαγγελέας της έδρας Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αυτό θα ήταν δικονομικά δυνατό, αν ο κατηγορούμενος είχε απευθυνθεί προς τους τρεις συνηγόρους που τον εκπροσωπούν.

Πιο πριν, ο Η. Κωστάρης έκανε λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων του κατά το στάδιο της προανάκρισης. Περιέγραψε στο δικαστήριο τον τρόπο που συνελήφθη. Στην Ασφάλεια «με ρωτούσαν αν γνωρίζω κάτι σχετικά με την "17 Ν" και άλλα που θα τα αναπτύξω στην απολογία μου. Απάντησα ότι δε γνωρίζω τίποτα και ίσως έχει γίνει κάποιο λάθος. Από τη στιγμή αυτή άρχισαν οι απειλές και οι εκβιασμοί. Αρχισα τότε να ζητώ επίμονα δικηγόρο. Αυτό το έγραψα και σε κάποιο χαρτί, που μου έδωσαν να γράψω κάποια πρόταση για να ελέγξουν το γραφικό μου χαρακτήρα. Το μόνο που άκουσα σε όλη την ανάκριση από το απόγευμα 20 Ιουλίου έως τις εννέα το πρωί 21 Ιουλίου, ήταν απειλές και ότι δε δικαιούμαι δικηγόρο. Στο τέλος, δέχτηκα και υπέγραψα μια κατάθεση που έγραφε ότι θέλω να απολογηθώ με δικηγόρο τον οποίο θα ειδοποιήσω. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω. Στην ερώτηση "επιθυμείτε να κάνετε χρήση των δικαιωμάτων που σας γνωστοποιήθηκαν", δεν έγραφε καμία απάντηση. Το "όχι δεν επιθυμώ" το πώς γράφτηκε, δεν μπορώ να το ξέρω. Τελικά, δε με άφησαν να επικοινωνήσω με κανέναν, ούτε με δικηγόρο. Η πρώτη μου επαφή με τον δικηγόρο έγινε στο γραφείο της ανακρίτριας κ. Μπούρη στις 21 Ιουλίου το απόγευμα».

Στη χτεσινή συνεδρία αγόρευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Φ. Ραγκούσης και Β. Παπαστεργίου, αναπτύσσοντας τις απόψεις τους στην ένσταση ακυρότητας των προανακριτικών απολογιών των κατηγορουμένων. Παίρνοντας το λόγο, ο κατηγορούμενος Δ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως στην προανάκριση δέχτηκε ωμό εκβιασμό.

Απορρίφθηκε αγωγή Αραβαντινού κατά του «ΜΕΤΡΟ»

Απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας η αγωγή του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού Αντ. Αραβαντινού που είχε καταθέσει σε βάρος του περιοδικού «ΜΕΤΡΟ» και του δημοσιογράφου Ν. Βαφειάδη για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας το ποσό των 300.000 ευρώ για «ηθική βλάβη».

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα του «ΜΕΤΡΟ» «είναι απολύτως αληθή και πρόθεση του συντάκτη ήταν ακριβώς να καταδείξει τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα».

Η υπόθεση αφορούσε πέντε δημοσιεύματα της στήλης «Τσουκνίδα» του περιοδικού «ΜΕΤΡΟ» για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνη του 2002 μέχρι το Φλεβάρη του 2004. Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η έκθεση των περιστατικών «στα επίμαχα δημοσιεύματα, σχετίζεται με τον έλεγχο της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και την επίκριση πράξεων και συμπεριφορών σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίες, λόγω της ποινικής τους απαξίας, παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο. Επομένως, τα δημοσιεύματα έγιναν με αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού, με οξείς και δυσμενείς μεν για τον ενάγοντα εκφράσεις, από δικαιολογημένο όμως ενδιαφέρον».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤ - ΚΟΚ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Κίνδυνος για δημόσια υγεία και περιβάλλον

Απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η χρήση του πετ - κοκ από βιομηχανίες, τονίστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Φορέων κατά της καύσης του τοξικού υλικού, στη Λάρισα. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» παρουσία πολλών Λαρισαίων και εκπροσώπων φορέων, έγινε στα πλαίσια της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης που αναπτύσσει η Επιτροπή Αγώνα για να σταματήσει η καύση του επικίνδυνου υλικού, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τους τοπικούς αρμόδιους να πάρουν, επιτέλους, μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Κεντρικός εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο χημικός Ζ. Αργυρόπουλος, ο περιβαλλοντολόγος Παντ. Μήτσιου και η μεταλλειολόγος Μίνα Σεφεριάδου, οι οποίοι επισήμαναν την επικινδυνότητα της καύσης του υλικού, τονίζοντας ότι είναι ρυπογόνος και καρκινογόνος, έθεσαν ζήτημα και αμφισβήτησαν τους ελέγχους των μετρήσεων που έγιναν από εταιρία. Και σημείωσαν πως το ανησυχητικό είναι ότι επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι αιτήσεις βιομηχανιών κεραμοποΐας για τη χρήση πετ - κοκ, καθώς έχουν ξεπεράσει τις 15, τέσσερις από τις οποίες στη Θεσσαλία και αρκετές άλλες σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας ο καθηγητής Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Καρκαγιάννης, τόνισε ότι στο Βελεστίνο λειτουργεί εργοστάσιο που φέρνει και διακινεί σε όλη την Ελλάδα πετ-κοκ από τον Ασπρόπυργο. Πρόσθεσε, δε, ότι οι διοξίνες και τα φουράνια είναι ουσίες που εκλύονται καθώς το εργοστάσιο όπου χρησιμοποιείται το ΠΕΤ - ΚΟΚ δε λειτουργεί σε καύση τουλάχιστον 1.200 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα υπό μορφή βροχής να διεισδύουν στη διατροφική αλυσίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ