ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Καταδίκη και από όλη την Αττική

Motion Team

Δεκάδες είναι οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς αλλά και απλοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, ΕΒΕ κ.ά. από όλες τις περιοχές της περιφέρειας της Αττικής (Δυτική και Ανατολική) που έχουν καταγγείλει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο της πολιτικής επιτροπής της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με υπογραφές, ανακοινώσεις, ψηφίσματα, αλλά και δηλώσεις.

Συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική την ανακοίνωση καταδίκης έχουν υπογράψει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Α. Αρκουδάρης και οι τέσσερις αντινομάρχες, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Αμπατζόγλου και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι δήμαρχοι Ανω Λιοσίων Β. Χριστοφυλάκης και Ζεφυρίου Κ. Παπαχρήστος. Ομόφωνες αποφάσεις έχουν πάρει επίσης τα δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ασπροπύργου και Μάνδρας. Ταυτόχρονα αποφάσεις καταδίκης έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Ελευσίνας και Μεγάρων, τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους του Θριασίου και Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Πετρούπολης, της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, της «Χαλυβουργικής», των Ναυπηγείων, του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και ο Σύλλογος Γυναικών Ασπροπύργου.

Στην Ανατολική Αττική ανακοίνωση έχουν υπογράψει ο νομάρχης Ανατολικής Αττική Λ. Κουρής, οι δήμαρχοι Μενιδίου Σ. Στριφτός, Λαυρίου Δ. Λουκάς, Γλυκών Νερών Λ. Κασαγιάννης, Παλήνης Μ. Γκοτσόπουλος, Βαρνάβα Γ. Κόλλιας, Πολυδενδρίου Α. Σαρκίρης, Καπανδριτίου Ε. Κελίδα. Οι πρώην δήμαρχοι Λαυρίου Κ. Πόγκας και Γ. Παρασκευής, Ανω Λιοσίων Σ. Πανάγος, Μενιδίου Τ. Μουστακάτος και Δ. Παπανίκας και πολλοί ακόμα αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις περιοχές.

Ανακοινώσεις ψηφίσματα έχουν εκδώσει επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Λαυρίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρίου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσογείων, τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Κορωπίου, Μενιδίου και Ανω Λιοσίων.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ

Δήμαρχος Καλλιθέας

Eurokinissi

«Η συζήτηση στις 24 Ιανουαρίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου, που προωθείται από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της, δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και γενικά τους αριστερούς πολίτες, αλλά πρέπει να συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση κάθε προοδευτικού και σκεπτόμενου πατριώτη.

Είναι σίγουρο ότι η προωθούμενη καταδίκη ιδεών αποτελεί προαγγελία κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών. Η παγκόσμια ιστορία μας διδάσκει ότι οι αντικομμουνιστικές διώξεις και οι ιδεολογικές καταδίκες σταδιακά επεκτάθηκαν και σε κάθε δημοκρατικά και ανοιχτά σκεπτόμενο άνθρωπο. Ετσι, προετοιμάστηκε το έδαφος για τη δημιουργία των πιο στυγνών, αντιλαϊκών, αυταρχικών και φασιστικών καθεστώτων, που με τη σειρά τους αιματοκύλησαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τους λαούς, καταληστεύοντας τον πλούτο τους και υποθηκεύοντας το μέλλον και την προοπτική της ανθρωπότητας ολόκληρης.

Ιδιαίτερα οι λαοί της Ευρώπης πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε αίμα και πρόοδο και δε θα επιτρέψουν την επανάκαμψη με οποιονδήποτε μανδύα τέτοιων καθεστώτων τρόμου.

Ειδικά εμείς οι Ελληνες, που ζήσαμε στο πετσί μας τις καταστροφικές συνέπειες εμφυλιοπολεμικών και άλλων καταστάσεων, είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες ενέργειες μόνο προαγγελία στέρησης ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών και ιδίως των προοδευτικών και δημοκρατικών ανθρώπων και κινημάτων σημαίνουν.

Αποτελεί χρέος κάθε πολίτη, κάθε πατριώτη, κάθε Ελληνα και κάθε κοινωνικού και πολιτικού φορέα να απαιτήσει το σταμάτημα της αντικομμουνιστικής υστερίας, που μόνο δεινά θα φέρει στους λαούς σε βάρος της ζωής και της προοπτικής τους.

Η ιστορία δε γίνεται να ξαναγραφτεί όσον και αν το επιθυμούν κάποιοι ευρωπαϊκοί σκοταδιστικοί κύκλοι, γιατί έχει γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα και περνά μέσα από τους ξεσηκωμούς των κατατρεγμένων, τις διώξεις, τις εξορίες, το κυνηγητό, τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες των Ελλήνων δημοκρατών, αλλά και το αίμα των εκατομμυρίων Ρώσων πατριωτών και άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Είμαστε αντίθετοι με τις λογικές ανθρώπων που εξισώνουν θύτες και θύματα, γιατί είναι οι ίδιοι που εισβάλλουν, κατακτούν, αλλάζουν τον παγκόσμιο χάρτη, καταδικάζουν, φυλακίζουν, βασανίζουν και σκοτώνουν καθημερινά ανθρώπους σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης στο όνομα της δήθεν ειρήνης, στην ουσία δρουν για την προφύλαξη των συμφερόντων τους. Ζητάμε την απόσυρση του αντικομμουνιστικού μνημονίου και την καταδίκη των φορέων της παραπάνω πρωτοβουλίας, όπως και κάθε άλλης, που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ

Δήμαρχος Βαθέος Σάμου

«Σαν πολίτης αυτής της χώρας και σαν δήμαρχος της πρωτεύουσας του Νομού Σάμου δε θα μπορούσα παρά να αισθανθώ αγανάκτηση και αποτροπιασμό σε κινήσεις αλλά και σκέψεις ακόμα σαν αυτή του Σουηδού ευρωβουλευτή Γ. Λίντμπλαντ, που όχι μόνο πρέπει ολόκληρος ο δημοκρατικός λαός να απορρίπτει, αλλά που δε θα έπρεπε να εισαχθεί καν σαν εισήγηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ

Δήμαρχος Γαργαλιάνων

«Το Μνημόνιο της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόκειται να τεθεί για έγκριση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διαρκέσει από τις 24-27 Ιανουαρίου 2006.

Καταδικάζω απερίφραστα από τη θέση δημοκρατικού πολίτη το "Μνημόνιο" ως προπομπό ιδεολογικών και πολιτικών διώξεων.

Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διάλυση των κομμουνιστικών κομμάτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας που διέπουν το δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό εδώ και αιώνες. Οι πολίτες της Ευρώπης είναι ελεύθεροι να έχουν την ιδεολογία τους και να εκλέγουν με βάση τη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία τους. Για τη δημοκρατία και την ελευθερία έχει χυθεί πολύ αίμα. Το "Μνημόνιο" έρχεται να αλλάξει την ιστορία των λαών, επιχειρεί να διαγράψει τα εκατομμύρια των νεκρών και των αντιφασιστικών κινημάτων, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ειρήνη.

Σήμερα τα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα, οι κοινωνικές αδικίες και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται αφού έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός της συγκάλυψής τους. Οι ανθρωπιστικοί πόλεμοι και οι πανστρατιές κατά των λαών ενώνουν τους λαούς για αγώνες υπέρ της Ειρήνης. Το φασιστικής έμπνευσης κείμενο έχει ως στόχο την τρομοκράτηση των λαών και τη συκοφάντηση των προοδευτικών ιδεών.

Το κείμενο πρέπει να αποσυρθεί και να καταδικαστεί στη συνείδηση των λαών».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Δήμαρχος Δάφνης

«Σαν Δήμαρχος Δάφνης, εκφράζοντας τα δημοκρατικά αισθήματα των δημοτών, καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το απαράδεκτο, ανιστόρητο μνημόνιο της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της προσπάθειας προώθησής του στην Ολομέλεια στις 24-27 Γενάρη.

Η ελευθερία σκέψης και η δράση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας και αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας αταλάντευτα να υπηρετούμε αυτή την αρχή.

Το αντικομμουνιστικό αυτό μνημόνιο έχει σαν σκοπό την παραχάραξη της σύγχρονης Ιστορίας και τη συκοφάντηση του αντιφασιστικού αγώνα των λαών, που και οι κομμουνιστές μαζί με χιλιάδες άλλους δημοκράτες ήταν η αιτία της συντριβής του ναζισμού, έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ειρήνη. Διχάζει το λαό και επιδιώκει να φιμώσει το λαϊκό κίνημα.

Η κατάκτηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, το κτίσιμο του κοινωνικού κράτους, οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις στηρίχτηκαν και στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, κομμάτι του οποίου είναι και οι κομμουνιστές.

Θεωρώ θετικό ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας το καταδίκασαν και χρέος όλων μας να καταγγείλουμε αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί ντροπή και μας προσβάλλει όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ