ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέο διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες

Μια από τις εταιρίες στο Βέλγιο όπου εντοπίστηκαν οι διοξίνες

Associated Press

Μια από τις εταιρίες στο Βέλγιο όπου εντοπίστηκαν οι διοξίνες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ( της ανταποκρίτριας μας).--

Ενα ακόμα διατροφικό σκάνδαλο (σ.σ. πόσα δεν έχουν γίνει γνωστά...) έρχεται πάλι στην επικαιρότητα και δείχνει ότι οι εταιρίες, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή τη φορά, εντοπίστηκαν ζωοτροφές με διοξίνες (επικίνδυνες όταν περάσουν στη διατροφική αλυσίδα), στην Ολλανδία, το Βέλγιο και στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάλογα περιστατικά σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ 275 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία, 96 στο Βέλγιο και 7 στη Γερμανία, μετά από απόφαση των αρμοδίων αρχών έκλεισαν προληπτικά για την αποφυγή του κινδύνου να διεισδύσουν στη διατροφική αλυσίδα ενδεχόμενες υψηλές ποσότητες διοξίνης....

Οπως δήλωσε ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου σε θέματα υγείας και καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού, χτες στις Βρυξέλλες, όλα τα κράτη - μέλη έχουν ειδοποιηθεί από τις 25 Ιανουαρίου, μέσα από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον εντοπισμό των ύποπτων ζωοτροφών στην Ολλανδία, εκφράζοντας ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση των βελγικών και ολλανδικών αρχών, που συμμορφώθηκαν απόλυτα με τους κανόνες της κοινότητας. Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν την επικίνδυνη κατάσταση για τους καταναλωτές από την ασυδοσία των εταιριών.

Ο Φ. Τοντ επισήμανε ότι γίνονται αναλύσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχουν ζώα και κρέατα μολυσμένα με διοξίνες, ενώ χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των βελγικών και ολλανδικών αρχών με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εντοπισμό της εστίας μόλυνσης.

Ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες αγορές ολλανδικών κρεάτων, κυρίως χοιρινών, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκος, σε σχετική του δήλωση εμφανίστηκε, όπως αναμενόταν, καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας το καταναλωτικό κοινό ότι «δεν έχουν εισαχθεί μολυσμένες ζωοτροφές με διοξίνη στη χώρα μας από τις συγκεκριμένες παρτίδες». Βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσει ο υπουργός, και που βεβαίως το απέφυγε έντεχνα, είναι το εάν έχουν προωθηθεί στη χώρα μας παρτίδες κρέατος ή άλλα ζωικά παράγωγα από τις συγκεκριμένες μονάδες εκτροφής της Ολλανδίας και άλλων χωρών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΝΤΑΒΟΣ
Φόβος για λαϊκές «καταιγίδες»

ΝΤΑΒΟΣ.--

«Αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών» με ήπια διόρθωση του παρόντος φυσικά καπιταλιστικού συστήματος, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές «καταιγίδες» (λαϊκά ξεσπάσματα και εξεγέρσεις) είναι το συμπέρασμα του Τζορτζ Σόρος, γνωστού «μεγαλοπαίκτη» - κερδοσκόπου των διεθνών χρηματιστηρίων και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, που ουσιαστικά δίνει και το στίγμα των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών των συζητήσεων και των διπλωματικών επαφών.

Στα θέματα που συζητήθηκαν εξέχουσα θέση επιφυλάχτηκε στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη θέση της Κίνας - που πρόσφατα ανακηρύχτηκε και 5η οικονομία του πλανήτη - στις επενδυτικές ευκαιρίες, τις πανδημίες, όπως της γρίπης του πτηνών, αλλά και σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής, δραματικά επίκαιρο τις ημέρες αυτές ύστερα από τη νίκη της «Χαμάς» στις παλαιστινιακές εκλογές, ή αυτό του πυρηνικού «φακέλου» του Ιράν.

Αντικείμενο σκεπτικισμού και αναλύσεων αποτέλεσε και η επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ - όπου τονίστηκε η ανάγκη να παύσουν οι ΗΠΑ να είναι εξαρτώμενες από τα ξένα κεφάλαια και να προσπαθήσουν να αυτοχρηματοδοτήσουν τα τεράστια ελλείμματα - η σταδιακή ανάκαμψη και συνάμα προτροπές για ταχύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και ιαπωνικής οικονομίας. Τέλος, σημαντικό ζήτημα, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσαν οι «ναυαγισμένες» συνομιλίες για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου. Αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη Απρίλη όρισαν 25 υπουργοί Εμπορίου, ώστε να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των δασμών.

ΗΠΑ
Αρχισε η δίκη για την κατάρρευση της «Ενρον»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με την επιλογή των ενόρκων ξεκίνησε στο Χιούστον η δίκη των δύο υπευθύνων του ενεργειακού ομίλου «Ενρον» - κατέρρευσε το 2001 - του Κεν Λέι και του Τζέφρι Σκίλινγκ... Δίκη που «παραπέμπει» και σε μεγάλο σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ εμπλέκει άμεσα τον πρόεδρο Μπους, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης. Ουσιαστικά πρόκειται για το γεγονός που άνοιξε τον κύκλο σκανδάλων που κλυδωνίζουν τώρα τον Λευκό Οίκο.

Μαζί με τον Σκίλινγκ, ο Λέι προήδρευε στην «Ενρον», που κατά τη φάση της εταιρικής ακμής του στα μέσα της περασμένης δεκαετίας έφθασε να κατατάσσεται ο έβδομος μεγαλύτερος όμιλος στις ΗΠΑ, αλλά κατέρρευσε... και για την κατάρρευση, που κρίθηκε ως «δόλια χρεοκοπία», επισείονται συνολικά 30 κατηγορίες και επισύρουν μεγάλες ποινές... Οι μεγάλες εταιρίες «WorldCom», «Global Crossing», «Adelphia», «HealthSouth» συμπαρασύρθηκαν στην κατάρρευση του ενεργειακού ομίλου, ζημιώνοντας ακόμα περισσότερους επενδυτές της Γουόλ Στριτ. Με την υπόθεση αυτή είχαν κλαπεί και όλα τα αποθεματικά της εταιρίας και χιλιάδες εργαζόμενοι, που στα πλαίσια του «μετοχικού καπιταλισμού» είχαν μερίδιο, καταστράφηκαν πλήρως, ενώ χιλιάδες καταναλωτές - πελάτες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλο ένα δείγμα της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που χτυπάει τα λαϊκά στρώματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βόμβα σε σύλλογο «φιλίας» ΗΠΑ - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε τη Δευτέρα στον τουρκοαμερικανικό σύλλογο «φιλίας» στα Αδανα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι - όλοι Τούρκοι υπήκοοι - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», που επικαλείται τον δήμαρχο της πόλης. Η αστυνομία είχε εξαπολύσει επιχείρηση για τη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να άφησε μια τσάντα που περιείχε τη βόμβα στο χολ της εισόδου και έφυγε βιαστικά. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια. Επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν κουρδικές, ισλαμιστικές αλλά και αριστερές οργανώσεις εκτός νόμου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχίες.

Εξω από τα Αδανα βρίσκεται η διαβόητη βάση του Ιντζιρλίκ - γεγονός που ίσως σχετίζεται με την ενέργεια.

  • Μαχητικό «F-16» συνετρίβη χτες στο Ντιάρμπακιρ ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας. Ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και διασώθηκε, σύμφωνα με το «Ανατολή».
ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ
Επιφυλακή για κρούσμα στην κατεχόμενη Κύπρο

Οσον αφορά στον εντοπισμό κρούσματος γρίπης των πτηνών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ ανέφερε ότι την Κυριακή μετέβησαν εκεί δύο Γερμανοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ για τη διερεύνηση της έκτασης της μόλυνσης από το θανατηφόρο ιό H5N1 στην περιοχή.

Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες θα παραμείνουν στο νησί έως την 1η του Φλεβάρη και συμμετέχουν σε συναντήσεις με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους εμπειρογνώμονες. Από τις 13 έως τις 17 του Φλεβάρη προγραμματίστηκε ακόμα μία επίσκεψη εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν τις εξελίξεις.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα 8,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Τουρκία ως προενταξιακή ενίσχυση, θα εκταμιευτούν έως το Μάρτη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γρίπης των πτηνών.

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος, υφυπουργός Υγείας της Ελλάδας, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με το αντίστοιχο υπουργείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ακολουθείται κοινό σχέδιο δράσης κατά της γρίπης των πτηνών.

Εκκληση στις υπηρεσίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την άμεση αποστολή βοήθειας στις προσπάθειες ελέγχου και αντιμετώπισης κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στο Βόρειο Ιράκ, που εξακριβώθηκαν χτες, απηύθυναν αξιωματούχοι της περιοχής μετά την εξακρίβωση πως η αιτία θανάτου (στις 17/1) μίας 15χρονης απ' την πόλη Ρανίγια (κοντά στα σύνορα με την Τουρκία) ήταν ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Ανακοινώθηκε επίσης η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε δείγματα ακόμη 14-30 ατόμων που νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες βδομάδες σε νοσοκομεία του Βόρειου Ιράκ με ύποπτα συμπτώματα. Τέλος, άρχισε η θανάτωση πουλερικών (οικόσιτων και μη) για προληπτικούς λόγους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ