Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΝΤΑΒΟΣ
Φόβος για λαϊκές «καταιγίδες»

ΝΤΑΒΟΣ.--

«Αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών» με ήπια διόρθωση του παρόντος φυσικά καπιταλιστικού συστήματος, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές «καταιγίδες» (λαϊκά ξεσπάσματα και εξεγέρσεις) είναι το συμπέρασμα του Τζορτζ Σόρος, γνωστού «μεγαλοπαίκτη» - κερδοσκόπου των διεθνών χρηματιστηρίων και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, που ουσιαστικά δίνει και το στίγμα των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών των συζητήσεων και των διπλωματικών επαφών.

Στα θέματα που συζητήθηκαν εξέχουσα θέση επιφυλάχτηκε στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη θέση της Κίνας - που πρόσφατα ανακηρύχτηκε και 5η οικονομία του πλανήτη - στις επενδυτικές ευκαιρίες, τις πανδημίες, όπως της γρίπης του πτηνών, αλλά και σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής, δραματικά επίκαιρο τις ημέρες αυτές ύστερα από τη νίκη της «Χαμάς» στις παλαιστινιακές εκλογές, ή αυτό του πυρηνικού «φακέλου» του Ιράν.

Αντικείμενο σκεπτικισμού και αναλύσεων αποτέλεσε και η επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ - όπου τονίστηκε η ανάγκη να παύσουν οι ΗΠΑ να είναι εξαρτώμενες από τα ξένα κεφάλαια και να προσπαθήσουν να αυτοχρηματοδοτήσουν τα τεράστια ελλείμματα - η σταδιακή ανάκαμψη και συνάμα προτροπές για ταχύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και ιαπωνικής οικονομίας. Τέλος, σημαντικό ζήτημα, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσαν οι «ναυαγισμένες» συνομιλίες για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου. Αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη Απρίλη όρισαν 25 υπουργοί Εμπορίου, ώστε να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των δασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ