Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατασπαταλείται η «βοήθεια»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Ουάσιγκτον «παραμένει δεσμευμένη» στην παροχή βοήθειας του Αφγανιστάν, δήλωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, συναντώντας στο Λονδίνο τον Χάμιντ Καρζάι, τον λεγόμενο «πρόεδρο» του Αφγανιστάν - εννοώντας προφανώς τη συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής της χώρας.

Στο Λονδίνο στο πλαίσιο «Διεθνούς Διάσκεψης», αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συμφωνηθεί ένα πενταετές σχέδιο «ανάπτυξης» του Αφγανιστάν (2006 - 2011), με διάφορους στόχους: την αύξηση της δύναμης του (εκπαιδευόμενου από τους κατοχικούς) στρατού της χώρας, και τη μείωση κατά 3% ετησίως των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο, ή 83 λεπτά του ευρώ, την ημέρα.

Ωστόσο, σε έκθεση που υπογράφει ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Αφγανιστάν, Ζαν Μαζουρέλ, και επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται πως «τουλάχιστον το 35-40% της βοήθειας διασκορπίζεται με τον πλέον ακατάλληλο τρόπο», ενώ το υπουργείο Οικονομικών ομολογεί πως «το 40% της βοήθειας θα μπορούσε να εξοικονομηθεί». Ιδιαίτερα σε αλόγιστη δαπάνη και αδιαφάνεια στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας επιδίδονται οι ΗΠΑ, που κράτησαν για λογαριασμό των δικών τους εταιριών τα μεγάλα συμβόλαια για έργα στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», η αμερικανική εταιρία «Λούις Μπέργκερ» («Louis Berger»), μία από τις πλέον προνομιούχες της βοήθειας, κατασκεύασε ή ανακαίνισε 533 κτίρια (σχολεία και κλινικές) χρεώνοντάς τα προς 226.000 δολάρια έκαστο, ενώ η αφγανική κυβέρνηση υπολόγιζε το κόστος του κάθε έργου μόλις προς 50.000 δολάρια.

Μεγάλο μέρος της βοήθειας εξάλλου «δαπανάται στις υπέρογκες αμοιβές, στα πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, και στις "προμήθειες" που διοχετεύονται στα επιτελεία των αποφάσεων», 15% με 20% της συνολικής βοήθειας κατευθύνεται στους «συμβούλους»...

Παράλληλα, η βία συνεχιζόταν στο Αφγανιστάν. Χτες Δευτέρα, έκρηξη βόμβας στην Κανταχάρ τραυμάτισε οκτώ άνδρες, μέλη κοινής περιπολίας αστυνομικών, στρατιωτών και κατοχικών δυνάμεων.

Χτες ένας λοχίας των ΗΠΑ καταδικάστηκε στην (αστεία) ποινή των έξι μηνών κάθειρξης και της στέρησης βαθμού για τους βασανισμούς που διέπραξε σε βάρος Αφγανών κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ